Referencyjne ceny mięsa w UE w ostatnim tygodniu grudnia

Download PDF

Średnie ceny mięsa w poszczególnych krajach Unii Europejskiej nadal są znacznie zróżnicowane.

Średnia cena referencyjna w UE w euro/100 kg wieprzowiny klasy E nie zmieniła się w ciągu 2 tygodni, a w ciągu miesiąca spadła zaledwie o 0,2% i wynosiła w ostatnim tygodniu grudnia 126,1 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Belgii – 109,7, Holandii – 110,93, Francji – 117, Hiszpanii – 118,12 i w Polsce – 120,67 (więcej o 0,4% niż 2 tygodnie temu i 3,2% niż miesiąc wcześniej). Najwyższą cenę referencyjną tego mięsa odnotowano na Malcie – 228, w Szwecji – 189,29, Grecji – 170,67 i Wielkiej Brytanii – 164,18.

Średnia cena referencyjna mięsa młodego bydła R3 w euro/100 kg w ostatnim tygodniu grudnia wynosiła 382,56 i była wyższa o 1,1% niższa niż przed 2 tygodniami i o 0,5% niż przed miesiącem. Najwyższe ceny odnotowano w Grecji – 440,62, Wielkiej Brytanii – 438,63, Szwecji – 432,03 i Austrii – 402,17, a najniższe w: Łotwie – 171,28, Rumunii – 221,38, Litwie – 275,46 i Belgii – 299,88. W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 317,91 euro/100 kg i była niższa o 0,7% niż 2 tygodnie temu i o 1% niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w euro/100 kg w pierwszym tygodniu stycznia wynosiła: jagnięta ciężkie – 500,01 (0,9% więcej niż przed miesiącem), lekkie – 622,41 (0,8% więcej niż przed miesiącem). Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze – 663, we Francji – 643 i Austrii – 562, a najtańsze w Rumunii – 199,67, Estonii – 295,8 i w Finlandii – 365,26. W Polsce cena referencyjna mięsa jagniąt ciężkich wynosiła 405,54 euro/100 kg i była o 1,62% wyższa niż 2 tygodnie wcześniej i o 19,7% niż przed miesiącem. Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii – 714,24, Włoszech – 667,16 i Bułgarii – 648,89, a najtańsze w Portugalii – 446, Grecji – 534,33 i Słowenii – 545,63.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o