Ceny słomy wysokie w tym roku: co na to rolnicy?

Ceny słomy wysokie w tym roku: co na to rolnicy?

W tym roku słomy jest zdecydowanie mniej, co przekłada się na wyższe ceny. Ile trzeba zapłacić za belę?

W tym roku ceny słomy są ukształtowane przede wszystkim przez pogodę. Jest problem zarówno z jej ilością, jak i jakością. Wielu rolnikom, którzy prowadzą produkcję roślinną i zwierzętom, nie wystarczy słoma z własnego pola. Konieczny będzie jej zakup. Jak wyglądają ceny?

Z powodu dużych strat w oziminach słomy jest w tym roku zdecydowanie mniej niż w latach ubiegłych. W niektórych regionach ceny już teraz są dosyć wysokie, a zimą i wiosną mogą dodatkowo wzrosnąć. Wtedy bowiem wielu hodowcom brakuje zarówno paszy, jak i materiału do ścielenia budynków gospodarskich.

Ceny słomy są w dużym stopniu uzależnione od regionu. Najwięcej płacą rolnicy na Podlasiu, Kujawach i Warmii i Mazurach. Tutaj za jedną belę o wymiarach 120×120 cm trzeba zapłacić nawet 50 zł. Rolnicy hodujący bydło mleczne, a co za tym idzie potrzebujący zarówno paszy objętościowej, jak i dobrej ściółki, nie mają jednak wyjścia.

Słomy jest nie tylko mniej, ale też jest dużo gorszej jakości z powodu częstych opadów, jakie podczas żniw przechodziły nad regionem.

Adam, rolnik spod Łomży

 W tym roku spore były straty w uprawach i okazało się po żniwach, że z mojego pola słomy nie wystarczy dla moich zwierząt – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – Podobną sytuację mają też sąsiedzi. Słomy jest nie tylko mniej, ale też jest dużo gorszej jakości z powodu częstych opadów, jakie podczas żniw przechodziły nad regionem. Trzeba kupować, najlepiej od rolników, którzy w tym roku mają słomy sporo. Taka sama bela u firm, które zajmują się pośrednictwem w sprzedaży, kosztuje teraz nawet 65 zł.

Z kolei w innych rejonach kraju utrzymuje się cena niższa – na poziomie 25–30 zł standardową belę 120×120 cm bądź 10–15 zł za słomę niesprasowaną prosto z pola (za 1 belę 120 cm po sprasowaniu). W skupach należących do firm zajmujących się produkcją pelletu bądź podłoży pieczarkarskich płaci się ok. 130 zł/t w belach 120 cm. Więcej możemy otrzymać za słomę w belach o rozmiarze 150 cm bądź 160 cm – ok. 150 zł/t, co wynika z optymalizacji transportu i magazynowania w przypadku większych bel.

 

Podobne w temacie:

Polska żywność- jak ją promować?

W jaki sposób i na jakich rynkach będzie promowana polska żywność? Gdzie są perspektywy na jej eksport? Dla agroFaktu mówi wiceminister J. Bogucki

4 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij