Ceny żywca wieprzowego na równi pochyłej

Download PDF

Na początku stycznia odnotowaliśmy zastój w handlu wieprzowiną. Ceny żywca utrzymują się na niskim poziomie, a sytuacja producentów się pogarsza. Czy jest szansa na poprawę?

Rok 2018 był dla krajowych producentów świń bardzo niekorzystny. W grudniu cena wieprzowiny w wielu unijnych krajach znajdowała się na niskim poziomie.

ceny żywca

Ceny żywca lecą na łeb, na szyję – alarmują hodowcy świń. Źródło: AgroFoto.pl, kamil1351

W Niemczech, które wyznaczają trendy cen wieprzowiny w Europie, cena od 13 tygodni pozostaje na poziomie 1,36 €/kg (wbc). Zwykle w styczniu mamy okres zastoju w handlu wieprzowiną, dlatego w krajach takich jak Francja i Hiszpania organizowane są kampanie promocyjne w sieciach handlowych, których celem jest stymulowanie konsumpcji wieprzowiny – podaje Krajowy Związek Producentów Pracodawców Trzody Chlewnej.

Ceny żywca dołują

Jak podaje resort rolnictwa, Pod koniec roku krajowe ceny tuczników klasy E spadły o 9,4 proc. w skali rocznej. Podobne spadki odnotowali Belgowie (-11 proc.) oraz Duńczycy (-9 proc.).  Obecnie, krajowi hodowcy świń otrzymują około 3,80 zł/kg żywca, przy zorganizowanej sprzedaży maksymalnie 5,2 zł/kg (klasa E). Ceny skupu tuczników utrzymują się na poziomie od 3,4 do 4,5 zł/kg, (w klasie E: 4,7-5,5 zł/kg -wbc), a macior od 1,8-2,6 zł/kg.

Ceny żywca w 2018 roku były bardzo niekorzystne. Nowy 2019 rok też nie zaczął się dla nas dobrze. Wszystko przez szerzący się po Polsce i Europie ASF. Z wielkim niepokojem oczekujemy informacji o kolejnych ogniskach tej choroby. Na domiar złego ceny pasz nadal utrzymują się na wysokim poziomie. To jeszcze bardziej pogarsza sytuację hodowców  – opowiada Jak Kowal, hodowca z Wielkopolski.

Wszystko przez ASF

ceny żywca

Pojawienie się ASF w Polsce spowodowało ogromne straty gospodarcze.

Obniżki są ściśle związane z pojawieniem się wirusa ASF w Belgii – Unia Europejska od wielu lat ma nadprodukcję wieprzowiny i nadwyżkę musi eksportować. Problem polega na tym, że eksport nie jest wystarczający, stąd mamy niskie ceny. W momencie gdy w Belgii, która jest dużym eksporterem wieprzowiny, pojawił się wirus ASF, większość rynków azjatyckich została zamknięta i ta wieprzowina została w UE – ocenił w rozmowie z portalem agroFakt Aleksander Dargiewicz, z Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.

ASF, który wybuchł w Belgii sprawił, że tamtejsi producenci nie mają szansy na to, żeby wyeksportować swoje produkty do krajów trzecich, eksportują więc do krajów Unii . W efekcie dużo mięsa płynie do nas z Belgii, przez co ceny są takie niskie – tłumaczył w rozmowie z portalem agroFakt prof. Zygmunt Pejsak, specjalista w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa świń.

Przeczytaj więcej o trudnej sytuacji hodowców świń! 

Dodaj komentarz