Choroby jabłoni – ochrona wczesną wiosną

Choroby jabłoni, jeśli to możliwe, należy zwalczać jeszcze przed rozpoczęciem okresu wegetacji. Wczesnowiosenna profilaktyka zmniejszy ryzyko ich wystąpienia i związanych z tym deformacji liści oraz pędów drzew. Zapobiegnie, w efekcie, obniżkom plonów i spadkom jakości jabłek.

Reklama

Choroby w sadach towarowych jabłoni

Choroby jabłoni w sadach są przyczyną znacznej obniżki plonów oraz drastycznego pogorszenia jakość owoców. Najgroźniejszą jest wciąż parch jabłoni (Venturia inaequalis), ale od kilku sezonów dorównuje mu szkodliwością mączniak prawdziwy (Podosphaera leucotricha). Nasila się także porażenie gorzką (Pezicula alba) oraz brunatną zgnilizną (Monilinia fructigena). Często w sadach zaobserwować można objawy raka drzew owocowych (Neonectria galligena), szczególnie w przypadku starszych drzew. Odpowiada on za powstawanie ran na pędach, a następnie ich obumieranie. We znaki daje się sadownikom, w niektórych sezonach, również zaraza ogniowa (Erwinia carotovora). Wybór odpowiedniego fungicydu oraz częstotliwość opryskiwań w sadach są ważnym element ochrony roślin.

Jak zabezpieczyć sad wczesną wiosną

Ochronę jabłoni należy prowadzić w oparciu o wyniki lustracji pod kątem stopnia nasilenia chorób w poszczególnych kwaterach. Dołączamy do tego dane z poprzedniego sezonu oraz ocenę przechowywanych owoców.

Najlepszym sposobem na zabezpieczenie sadów w okresie wczesnowiosennym jest profilaktyka. Ochronę należy prowadzić w oparciu o wyniki lustracji pod kątem stopnia nasilenia chorób jabłoni w poszczególnych kwaterach. Dołączamy do tego dane z poprzedniego sezonu oraz ocenę przechowywanych owoców.
Na początku zaleca się stosowanie preparatów miedziowych. Środki te są niezwykle efektywne w profilaktyce chorób grzybowych jabłoni. Zapobiegają one m.in. parchowi jabłoni wykazując największą skuteczność w okresie bezlistnym (wczesna wiosna). Drzewa w sadzie powinno się opryskiwać podczas bezwietrznej oraz bezdeszczowej aury, przy umiarkowanej temperaturze. Należy przy tym przestrzegać zaleceń znajdujących się na etykiecie stosowanego środka. Zabieg wykonuje się bardzo dokładnie, pokrywając cieczą roboczą wszystkie gałęzie oraz młode pędy.

Aby zabieg był skuteczny, ważne są terminowe lustracje, właściwa diagnoza oraz odpowiedni dobór środka. Dla większości chorób jabłoni nie zostały ustalone progi szkodliwości. Tylko w przypadku mączniaka jabłoni wartość progową stanowi 4% porażonych rozetek liściowych wiosną w fazie różowego pąka oraz od 30 do 40% porażonych pędów na przełomie czerwca i lipca.

Strategia zabezpieczania sadów przed chorobami jabłoni wczesną wiosną

Do najbardziej efektywnych sposobów wyeliminowania problemu mączniaka prawdziwego w sadach należy wybór odmian jabłoni mało podatnych na tę chorobę. Choroby jabłoni pojawiające się w młodych sadach mogą wyrządzić ogromne straty, dlatego też wykonywane w nich zabiegi mają za zadanie całkowicie zabezpieczyć młode pędy przed możliwą infekcją. Inaczej porażenie pąków, w tym wierzchołkowych stanie się przyczyną deformacji, a w efekcie – zahamowania wzrostu pędów jabłoni. Znaczny wpływ na ograniczenie źródeł infekcji ma eliminacja pędów, na których widoczne są objawy infekcji pierwotnych już wczesną wiosną. W jabłoniowych sadach produkcyjnych usuwanie pędów, które uległy porażeniu, jest pracochłonne, jednak z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin – szczególnie zalecane.

Choroby jabłoni – metody ochrony sadów

Choroby jabłoni ogranicza się przez wykonywanie działań profilaktycznych. Oprócz zabiegów chemicznych wykonuje się również zabiegi z wykorzystaniem metod niechemicznych.

Zagrożenie jabłoni ze strony chorób ogranicza się częściowo przez działania profilaktyczne. Zalicza się do nich przede wszystkim usuwanie pozostałych na drzewach oraz z podłoża suchych owoców, porażonych pędów, zainfekowanych liści. Ważna jest także eliminacja chwastów będących potencjalnymi żywicielami. Dużą rolę odgrywa właściwa rozstawa drzew w sadach. Zbyt duże zagęszczenie jabłoni sprzyja infekcjom patogenami. Ważne jest również zrównoważone nawożenie, które powinno opierać się na analizie laboratoryjnej pobranych próbek gleby. Nieodpowiednie nawożenie (zwłaszcza azotem) może pobudzać jabłonie do silniejszego wzrostu oraz prowadzić do nadmiernego zagęszczenia koron, co stwarza dogodne warunki dla infekcji.

Choroby jabłoni, które mogą pojawić się w sadach towarowych ograniczyć można poprzez wybór odpowiedniego stanowiska. Sady na terenie nisko położonym ulegają przemarzaniu. Wówczas wykazują one większą podatność m.in. na srebrzystość liści (Chondrostereum purpureum) oraz raka drzew owocowych (Neonectria galligena). Na terenach, na których przez dłuższy czas utrzymuje się wysoka wilgotność, należy wykonywać więcej zabiegów przeciwko parchowi jabłoni, rakowi drzew owocowych czy zarazie ogniowej.

Czytaj również:
Profilaktyka parcha jabłoni

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *