„Krowa racicami się doi”! Schorzenia kończyn u bydła

„Krowa racicami się doi”! Schorzenia kończyn u bydła

Zaniedbanie wykonywania regularnej korekcji racic to jedna z przyczyn stanów zapalnych u krów. Sprawdź!

Aby krowy były zdrowe, dawały mleko w zakładanej ilości i o optymalnej jakości, należy zadbać o zwierzę całościowo. Nie tylko wymię jest istotnym „elementem” krowy, lecz cały jej organizm wymaga pielęgnacji – od zewnątrz i od wewnątrz.

Nie jest to związane tylko z wynikami produkcji, ale przede wszystkim z zachowaniem najlepszego dobrostanu względem całego stada i każdej krowy z osobna. Pomimo tak oczywistych aspektów, jak dążenie do zapewnienia krowom jak najlepszych warunków, powszechnie występującym problemem są schorzenia kończyn, szczególnie w stadach wysokowydajnych krów.

Skutki zaniechania korekcji racic

korekcja racic

fot. Fotolia

Zaniedbanie wykonywania regularnej korekcji racic to częsta przyczyna schorzeń.

Częstą przyczyną pojawiania się takich dolegliwości jest zaniedbanie konieczności wykonywania regularnej korekcji racic. Problem nie dotyczy tylko tej „części” krowy, ale całego jej organizmu. Choroby racic wiążą się bowiem z pojawianiem się innych dysfunkcji.

Zwierzęta z problemami zdrowotnymi racic częściej borykają się z zapaleniem błony śluzowej macicy. Dochodzi też częściej do ograniczenia parametrów rozrodu. Wiąże się to z takimi zjawiskami, jak opóźnienie zwijania macicy po wycieleniu. Przyczynia się to również do problemów z funkcjonowaniem jajników, a tym samym płodnością.

Drastyczny spadek mleczności

Ciężkie kulawizny przyczyniają się do ograniczeń w produkcji mleka i mogą powodować spadek mleczności nawet o 80%. W konsekwencji tak drastycznego zmniejszenia wydajności krowy są przedwcześnie brakowane. Podaje się, że poziom brakowania krów w wyniku schorzeń kończyn wynosi od kilku do kilkudziesięciu procent (Mordak R. 2008).

spadek mleczności

fot. Fotolia

Ciężkie kulawizny są przyczyną drastycznych spadków mleczności.

Przyrost racic w ciągu miesiąca to 3 milimetry, a podczas chodzenia w naturalny sposób ulegają ścieraniu. Jednak ze względu na efekt domestykacji i ograniczenie możliwości przemieszczania się zwierząt, nie zawsze róg raciczny ma warunki do naturalnej „korekcji”. Dlatego rekomenduje się przywracanie kształtu wyjściowego racicy dwa razy do roku. Ponadto zaleca się również ciągłe monitorowanie ich stanu.

Przyczyny stanów zapalnych u krów

Głównym celem korekcji racic jest przywrócenie właściwych warunków oparcia palców. Gdy nie przeprowadza się regularnie tego zabiegu róg racicy rozrasta się. Po bokach podwija się na zewnątrz, a przód wywija się ku górze i jest bardziej narażony na pękanie. Przez tak rozrośnięty róg puszki racicowej dochodzi do załamania osi pęcinowo-racicowej i przeciążenia piętki, która jest miejscem charakteryzującym się cieńszym rogiem. W konsekwencji powstają stany zapalne.

racica u krowy

fot. Fotolia

Celem korekcji racic jest przywrócenie prawidłowych warunków oparcia palców.

W wyniku wzrostu napięcia ścięgien zginaczy palca torebki stawu racicowego może dojść do zapalenia stawu racicznego oraz kości. Oczywiście wiąże się to z bólem, problemem z poruszaniem, zmniejszeniem łaknienia i przez to narażeniem na rozwój innych jednostek chorobowych.

Grunt to higiena

Nie tylko zaniedbanie zabiegu korekcji racic może przyczynić się do pojawienia się schorzeń w ich obrębie. Właściwa pielęgnacja racic polega również na zwracaniu uwagi na to, po czym „stąpają” krowy. Choroby racic bardzo często są powodowane niewłaściwą higieną obory. Wpływ ma na to również stan podłoża pastwisk i miejsc, gdzie zwierzęta są przepędzane.

Choroby racic u bydła

Zaniedbana, wilgotna ściółka, zabłocone i nieutwardzone wybiegi dla zwierząt i niski stan higieny stanowisk to idealne warunki do rozwoju różnych chorób. Jednym ze skutków takich złych warunków jest gnicie rogu. Najczęściej rozwija się w okolicach piętek, u zwierząt, które narażone są na nieodpowiednie podłoże, np. na stanie w oborniku. Przy łagodnej postaci zalecza się poprzez korekcję i zastosowanie dziegcia. Niemniej może ono przybrać też ostrzejszą formę, gdzie trzeba włączyć silniejsze medykamenty.

Zaniedbana, wilgotna ściółka, zabłocone i nieutwardzone wybiegi dla zwierząt i niski stan higieny stanowisk to idealne warunki do rozwoju różnych chorób.

Inną dolegliwością kończyn jest zanokcica, która dotyczy szpary międzyracicowej. Rozwija się pod wpływem działania bakterii beztlenowych. Do infekcji dochodzi przez urazy tej strefy racicy, które powstają z powodu uszkodzeń mechanicznych. Przy zaniedbanej ściółce daje to możliwość przeniknięcia drobnoustrojów chorobotwórczych.

Pod względem etiologii nie bez znaczenia w przypadku tej dolegliwości jest podłoże z nierównościami (w tym pastwiska). Może się ono przyczynić do występowania urazów puszki racicowej i w konsekwencji do wnikania bakterii. Zwierzęta o większej masie ciała i z wadami postawy oraz racic narażone są na pojawienie się wrzodu podeszwy.

Profilaktyka schorzeń 

Profilaktyka większości schorzeń racic polega na zachowaniu odpowiednich warunków zoohigienicznych obory i wybiegów dla zwierząt, z dużym naciskiem na stan podłoża oraz przeprowadzania regularnej i prawidłowej korekcji racic. Jeśli jest taka możliwość, to zwierzęta powinny mieć warunki do swobodnego chodzenia. Tak, aby zwiększyć naturalne ścieranie się rogu racicznego.

krowy na łące

fot. Fotolia

Na rozwój schorzeń kończyn mogą wpływać uwarunkowania genetyczne.

Poza wspomnianymi czynnikami do rozwoju chorób racic przyczyniają się błędy żywieniowe i nieprawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa, oraz deficyt związków mineralnych oraz witamin A, D, E oraz biotyny.

Schorzenia a uwarunkowania genetyczne

Czynniki mające wpływ na rozwój tych schorzeń, które nie są związane bezpośrednio z działalnością człowieka, to uwarunkowania genetyczne. Zwierzęta z małą wytrzymałością układu kostnego, stawów i rogu racicowego są bardziej podatne na rozwój schorzeń kończyn. Można oczywiście ograniczyć „działanie” tego czynnika poprzez selekcję krów. Ponadto krowy o większej budowie ciała są też bardziej narażone na powstawanie wspomnianego wrzodu podeszwy.

Zadbaj o „podstawy”

Fakt, że choroby racic wymieniane są wraz z zapaleniem gruczołu mlekowego i problemami w rozrodzie, jako powodujące spore straty w hodowli, powinno skłaniać do wyostrzenia czujność względem stanu zdrowia kończyn. Ze względu na wpływ schorzeń racic na ograniczenie wydajności mlecznej, można by zmodyfikować znane dla hodowców powiedzenie – ”krowa racicami się doi”.

Ważne jest więc, by zadbać o „podstawy”. Przede wszystkim jednak głównym powodem ich eliminacji musi być właściwy dobrostan.

Młóto browarniane: rachunek zysków i strat

Młóto browarniane jako odpad znalazło swoje idealne zastosowanie w żywieniu bydła. Czy aby na pewno ma same plusy ?

16 listopada 2018

Kondycja krów mlecznych w okresie okołoporodowym

O przyszłej zdrowotności krów mlecznych i przebiegu laktacji decyduje zasuszenie. O czym należy wówczas pamiętać?

5 listopada 2018

Agresja u buhajów

Agresja u buhajów może być poważnym problemem dla hodowców. Jak należy się nimi zajmować, by nie innym zwierzętom i ludziom?

6 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close