Tak źle jeszcze nie było: ciężkie czasy trzody chlewnej

Sytuacja trzody chlewnej jeszcze nigdy nie była aż taka zła, a co gorsza coraz trudniej dostać polskie prosięta.

Hodowcy trzody chlewnej przecierają oczy ze zdumienia, widząc, jakie ceny oferuje się im w skupach za tuczniki. Żywiec w skupach zaczyna się już nawet od 3,30 zł/kg, a maciory od 1,80 zł/kg.

Tak źle to jeszcze nie było. Naszych kabanów nikt nie chce, bo na rynku pojawiły się znacznie tańsze świnie z Finlandii. A my nie możemy przecież sprzedawać poniżej kosztów produkcji. Dlaczego tak się dzieje nikt nie potrafi nam wytłumaczyć, a na dodatek, chyba żeby nas rozdrażnić, ministerstwo daje dotacje na rozbudowę chlewni. To skandal, żeby Polska z eksportera trzody chlewnej – jednego z największych w Europie – stała się w krótkim czasie jej importerem – pomstuje Leszek Kolaska, hodowca z Kociewia na Pomorzu.

Naszych kabanów nikt nie chce, bo na rynku pojawiły się znacznie tańsze świnie z Finlandii.

Leszek Kolaska, hodowca z Kociewia

Inni hodowcy w całym kraju są podobnego zdania. I pukają się w głowę, jak mogli dopuścić do sytuacji, w której, aby kupić prosięta z polskiej hodowli, trzeba się dobrze naszukać. Wszędzie oferują duńskie.

– Wprawdzie kiedyś były też lepsze i gorsze czasy, ale nigdy jeszcze nie było tak źle jak teraz. Nie dosyć, że niska cena to jeszcze ten Afrykański Pomór się przyplątał i na wschód nie można eksportować – narzekają hodowcy.

W Polsce z roku na rok spada produkcja trzody chlewnej. Jak podaje GUS, pogłowie trzody chlewnej w kraju w dniu 1 czerwca br. wyniosło 11,64 mln i było o 84 tys. sztuk mniejsze niż przed rokiem.

Co będzie dalej?

Konferencja Blattin dla hodowców trzody chlewnej

Konferencja Blattin dotycząca żywienia trzody chlewnej, zdrowotności. Sprawdź o czym mówili eksperci na spotkaniu zorganizowanym przez Blattin

23 lutego 2017

Pogłowie trzody chlewnej a ceny na rynku

Czy ceny mobilizują do produkcji trzody chlewnej? Co z pogłowiem? Czy ważne jest co się dzieje na rynku niemieckim?

14 lutego 2017

Ptasia grypa – odszkodowania sprawiedliwe dla producentów drobiu!

Czy można obiektywnie wycenić wartość kury w czasie ptasiej grypy? Jak uniknąć strat na odszkodowaniu i utrzymać dobre wyniki w 2017 roku?

21 lutego 2017