Drzewka owocowe: co z poszukiwanymi odmianami?

W produkcji drzewek jabłoniowych od wielu lat dominują odmiany Idared i Sampion. Nie są one poszukiwanymi odmianami.

W naszym kraju produkuje się każdego roku ok. 8 mln sztuk dobrej jakości drzewek jabłoniowych. Od wielu lat dominują odmiany Idared i Sampion. A co z poszukiwanymi odmianami?

Produkcja drzewek jabłoni znacznie w Polsce wzrosła – mówi prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. – W 1951 r. produkowaliśmy ok. 1,5 mln sztuk, a w ostatnich 3 latach – ponad 8 mln drzewek. W latach 2011–2015 produkcja drzewek kwalifikowanych wyniosła łącznie ok. 37 mln a kategorii CAC, czyli spełniających najmniejsze wymagania aż 62 mln. Daje to razem prawie 100 mln sztuk.

Choć polscy sadownicy produkują coraz więcej jabłek, to prof. Makosz nieustannie powtarza, że nie są to jabłka poszukiwane w Europie. Tam bowiem konsumenci najbardziej lubią jabłka czerwone. A u nas?

W 1951 r. produkowaliśmy ok. 1,5 mln sztuk, a w ostatnich 3 latach – ponad 8 mln drzewek.

prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

A u nas w sadach od wielu lat dominują odmiany Idared i Sampion – mówi prof. Makosz. – W ostatnich 5 latach wyprodukowano 10,4% drzewek odmiany Idared i 8,4% odmiany Sampion. Dla przykładu odmiany RedJonaprince 6,4% a odmiany Redchiev (Camspur) tylko 2,9%. Odmian typowo jednokolorowych, które lubią konsumenci z zachodniej Europy jest zaledwie 23%. Moim zdaniem dowodzi to o szybkiej konieczności zmian w strukturze odmianowej, ze zdecydowanym wzrostem produkcji odmian jednokolorowych. Choć w Polsce z roku na rok produkcja jabłek rośnie, to jednak trudno jest je wyeksportować.

Rynek rosyjski jest zamknięty, a w Europie spożycie jabłek maleje.

Choć udało się w minionym sezonie zużyć wszystkie jabłka, to stało sie to dzięki przemysłowi, który skupił owoce na przetwory najczęściej w cenie 20 gr/kg – mówi profesor. – Jeśli chcemy eksportować owoce, musimy hodować takie odmiany, jakie są poszukiwane przez klientów.

Jak zrobić dobre siano?

Czerwiec to miesiąc, kiedy na wielu użytkach zielonych hodowcy przygotowują siano. Jak je dobrze wyprodukować?

14 czerwca 2017

Awaryjne odchwaszczanie kukurydzy – o czym należy pamiętać

W tym roku wiele gospodarstw zdecydowało się na powschodowe odchwaszczanie kukurydzy. Część gospodarstw z różnych powodów jeszcze jest przed tym zabiegiem. Na co zwrócić uwagę, żeby nie zaszkodzić kukurydzy i czym można...

15 czerwca 2017

Czym desykować rzepak po nowemu?

Świadomość dotycząca straty plonu w wyniku chemicznego dosuszania roślin na polu jest bardzo duża. Jednak zabieg ten jest w wielu sytuacjach konieczny.

26 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij