Polskie jabłka – jakie odmiany wybierają konsumenci?

Polskie jabłka – jakie odmiany wybierają konsumenci?

Polskie jabłka - konsumenci mają swoje upodobania, nie zawsze zgodne z oczekiwaniami producentów

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce.

Choć właściciele dużych sadów towarowych dokładają wszelkich starań, by ich jabłka prezentowały się jak najlepiej i miały jak najwyższą wartość handlową, bardzo często konsumenci nie kupują oczami, a kierują się swoimi upodobaniami. Nieustannie dużą popularnością cieszą się stare odmiany jabłek, które nie są uprawiane na dużą skalę. Co więcej, jabłka wcale nie muszą być imponujące wizualnie, a konsumenci wolą kupić mniejsze jabłka z drobnymi skazami, natomiast z ogromnymi walorami smakowymi.

– Stare odmiany jabłek są popularne nie tylko ze względu na smak, ale też na ich walory prozdrowotne. Najczęściej są one uprawiane w sposób naturalne, bez używania środków ochrony roślin, dzięki czemu można mieć pewność, że spożywamy jabłka bez żadnych pozostałości chemicznych substancji – wyjaśnia Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna.

Do starych odmian jabłek, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów, należą między innymi: antonówki, papierówki, kosztele, malinówki czy delikatesy.

– Stare odmiany jabłoni są dużo bardziej odporne na szkodniki i choroby grzybowe, dzięki czemu nie ma konieczności wykonywania na nich oprysków – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa ekologicznego pod Łomżą. – Stare odmiany są też bardziej odporne na mróz, dzięki czemu świetnie sobie radzą nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych. Od lat uprawiam tylko takie jabłonie. Mam niewielki sad, ale plony owoców niemal zawsze są wysokie. Nie mam też żadnych problemów z rynkiem zbytu – na malinówki czy papierówki zawsze mam klientów.

Międzyplony poprawiają wydajność gleby

Uprawa roślin okopowych, szczególnie na glebach lekkich bardzo silnie zubaża glebę w próchnicę i składniki pokarmowe. Żyzność gleby należy zatem poprawiać.

23 września 2017

Bio owoce narażone na szkodniki – jak je zwalczać

Sadownik, który decyduje się na podjęcie produkcji ekologicznej, musi mieć dużo większą wiedzą na temat ekosystemu jakim jest jego uprawa owoców.

14 września 2017

Opady deszczu i opadanie jabłek zagrażają jakości zbiorów

Wrzesień bardzo utrudnia sadownikom zbiory jabłek. Ponadto w sadach pojawiły się choroby np. gorzka plamistość podskórna, która poważnie zagraża owocom.

22 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij