Polskie jabłka – jakie odmiany wybierają konsumenci?

Polskie jabłka – jakie odmiany wybierają konsumenci?

Polskie jabłka - konsumenci mają swoje upodobania, nie zawsze zgodne z oczekiwaniami producentów

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce.

Choć właściciele dużych sadów towarowych dokładają wszelkich starań, by ich jabłka prezentowały się jak najlepiej i miały jak najwyższą wartość handlową, bardzo często konsumenci nie kupują oczami, a kierują się swoimi upodobaniami. Nieustannie dużą popularnością cieszą się stare odmiany jabłek, które nie są uprawiane na dużą skalę. Co więcej, jabłka wcale nie muszą być imponujące wizualnie, a konsumenci wolą kupić mniejsze jabłka z drobnymi skazami, natomiast z ogromnymi walorami smakowymi.

– Stare odmiany jabłek są popularne nie tylko ze względu na smak, ale też na ich walory prozdrowotne. Najczęściej są one uprawiane w sposób naturalne, bez używania środków ochrony roślin, dzięki czemu można mieć pewność, że spożywamy jabłka bez żadnych pozostałości chemicznych substancji – wyjaśnia Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna.

Do starych odmian jabłek, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów, należą między innymi: antonówki, papierówki, kosztele, malinówki czy delikatesy.

– Stare odmiany jabłoni są dużo bardziej odporne na szkodniki i choroby grzybowe, dzięki czemu nie ma konieczności wykonywania na nich oprysków – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa ekologicznego pod Łomżą. – Stare odmiany są też bardziej odporne na mróz, dzięki czemu świetnie sobie radzą nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych. Od lat uprawiam tylko takie jabłonie. Mam niewielki sad, ale plony owoców niemal zawsze są wysokie. Nie mam też żadnych problemów z rynkiem zbytu – na malinówki czy papierówki zawsze mam klientów.

Uprawa tytoniu a innowacje

Innowacje w uprawie tytoniu to warunek powodzenia tej uprawy!

12 czerwca 2018

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Bezumowne użytkowanie gruntu to nadal problem?

Nielegalny zasiew w woj. zachodniopomorskim! Rolnicy są zaniepokojeni!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close