Polskie jabłka – jakie odmiany wybierają konsumenci?

Polskie jabłka - konsumenci mają swoje upodobania, nie zawsze zgodne z oczekiwaniami producentów

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Tegoroczny kryzys na rynku jabłek jest wyjątkowo uciążliwy dla ich producentów. Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce. Tymczasem konsumenci są wybredni – wiele odmian jabłek kupują chętnie, a inne zdecydowanie cieszą się mniejszą popularnością.

Problemem jest nie tylko ograniczony rynek zbytu, ale też niewystarczająca konsumpcja jabłek w Polsce.

Choć właściciele dużych sadów towarowych dokładają wszelkich starań, by ich jabłka prezentowały się jak najlepiej i miały jak najwyższą wartość handlową, bardzo często konsumenci nie kupują oczami, a kierują się swoimi upodobaniami. Nieustannie dużą popularnością cieszą się stare odmiany jabłek, które nie są uprawiane na dużą skalę. Co więcej, jabłka wcale nie muszą być imponujące wizualnie, a konsumenci wolą kupić mniejsze jabłka z drobnymi skazami, natomiast z ogromnymi walorami smakowymi.

– Stare odmiany jabłek są popularne nie tylko ze względu na smak, ale też na ich walory prozdrowotne. Najczęściej są one uprawiane w sposób naturalne, bez używania środków ochrony roślin, dzięki czemu można mieć pewność, że spożywamy jabłka bez żadnych pozostałości chemicznych substancji – wyjaśnia Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna.

Do starych odmian jabłek, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów, należą między innymi: antonówki, papierówki, kosztele, malinówki czy delikatesy.

– Stare odmiany jabłoni są dużo bardziej odporne na szkodnikichoroby grzybowe, dzięki czemu nie ma konieczności wykonywania na nich oprysków – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa ekologicznego pod Łomżą. – Stare odmiany są też bardziej odporne na mróz, dzięki czemu świetnie sobie radzą nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych. Od lat uprawiam tylko takie jabłonie. Mam niewielki sad, ale plony owoców niemal zawsze są wysokie. Nie mam też żadnych problemów z rynkiem zbytu – na malinówki czy papierówki zawsze mam klientów.

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Drzewa pestkowe są narażone na działanie różnego rodzaju chorób, jedną z nich jest brunatna zgnilizna. Czym się charakteryzuje i jak jej zapobiegać?

9 stycznia 2017

Cięcie drzewek: metodyka i narzędzia

Coroczne cięcie drzewek owocowych należy do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych. Kiedy je przeprowadzić i o czym pamiętać?

20 stycznia 2017

Uprawa rzepaku w RSP Sułków: tradycja i nowoczesność

RSP Sułków to spółdzielnia z niemal 40-letnią tradycją w produkcji roślinnej. Zobacz, jak uprawia się rzepak w Sułkowie!

9 stycznia 2017