Czerń zbóż: coroczna plaga na polach!

Download PDF

Czerń zbóż powodowana jest przez kilka gatunków grzybów, które atakują pszenżyto, a także pszenicę i żyto, zarówno ozime, jak i jare. Porażeniu sprzyjają intensywne deszcze występujące tuż przed zbiorami. Aby ochronić uprawy przed porażeniem, należy wykonać odpowiedni zabieg po wykłoszeniu zbóż!

Najbardziej charakterystyczne objawy czerni zbóż to ciemnooliwkowe lub zupełnie czarne naloty na liściach, źdźbłach oraz kłosach. Mogą one pokrywać roślinę w części lub nawet w całości, przez co ograniczają dostęp światła do jej wnętrza, a co za tym idzie osłabiają i ograniczają jej rozwój.

– Choroba bardzo szybko się rozprzestrzenia, szczególnie jeśli pogoda jest deszczowa – wyjaśnia Bronisław Byczkowski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu– Straty spowodowane przez czerń zbóż sięgają 5% – to, co prawda, niewiele w porównaniu do szkód wyrządzanych przez inne choroby, ale zmniejszenie ilości plonu to nie wszystko. Zainfekowane ziarno ma o wiele niższą jakość technologiczną, jest dużo trudniejsze w przechowywaniu, a jeśli zostanie użyte do kolejnego zasiewy, szybko zainfekuje nowe uprawy.

Chorobę należy eliminować w tym samym czasie, kiedy wykonuje się zabieg T3. Bardzo dobrze sprawdzają się fungicydy zawierające strobiluryny. Wybierając preparat, warto jednak zwrócić uwagę na karencję. Od zastosowania środka do zbiorów musi upłynąć wymagany czas. Trzeba również wziąć pod uwagę, że zwalczanie czerni zbóż polega przede wszystkim na działaniu prewencyjnym. Środki ochrony roślin stosuje się zapobiegawczo, a nie po wystąpieniu pierwszych objawów. Wtedy zwykle na zastosowanie fungicydów jest już za późno.

 

Nie przegap: Jakich grzybów chorobotwórczych możemy się spodziewać w zbożach?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o