Łamliwość źdźbła zbóż i traw

Download PDF

Jedną z groźniejszych chorób grzybowych atakujących zboża podczas całego okresu wegetacji jest łamliwość źdźbła zbóż i traw. Obecnie choroba pojawia się w różnych regionach kraju. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa uaktywniła swoje komunikaty m.in. dla woj. podlaskiego.

Łamliwość źdźbła zbóż i traw atakuje zboża ozime, przede wszystkim pszenicę i pszenżyto. Rozwojowi grzyba sprzyjają ciepłe wiosny oraz duża wilgotność powietrza. Pierwsze objawy grzybicy są zauważalne już jesienią – pojawiają się niewielkie brunatne plamki na pochwach liści, które z czasem zaczynają się rozrastać.

– Wiosną główne objawy porażenia grzybem to jasne plamy u podstawy źdźbła. Jeśli przyjrzymy się im z bliska, można zauważyć znajdującą się na plamach ciemną grzybnię z zarodnikami – wyjaśnia Jadwiga Nowicka ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrocikowie (woj. warmińsko-mazurskie). – Choroba niszczy tkanki przewodzące roślin, przez co transport wody i substancji odżywczych jest mocno utrudniony. W efekcie pojawia się bielenie kłosów oraz słabe wykształcanie ziarniaków. Jeżeli porażenie jest bardzo silne, ziarniaki wcale nie wykształcają się.

Zabiegi ochronne preparatami fungicydowymi wykonuje się przy ponad 20% porażeniu upraw. Najlepszy termin na opryski to czas od początku strzelania w źdźbło aż do wykształcenia drugiego kolanka. Ryzyko wystąpienia łamliwości źdźbła zbóż i traw można ograniczyć także poprzez odpowiednie zabiegi – późny siew jesienią, stosowanie właściwego płodozmianu, wykonywanie dokładnej orki jesiennej. Dobre rezultaty daje też wybieranie takich odmian, które są bardziej odporne na choroby grzybowe.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o