Czy drobiu będzie więcej?

Jak obecnie wygląda rynek drobiu? Czy hodowcy mogą być zadowoleni z cen? Co z eksportem nie tylko polskiego, ale również unijnego drobiu?

Ceny drobiu w tym roku są niższe, jednak drobiu jest więcej. Jak wygląda sytuacja nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach UE?

Prognoza dla drobiu

Prognozy Komisji Europejskiej z lipca br., mówią o zwiększeniu wytwarzania w 2016 r. przez wszystkich znaczących producentów drobiu w UE. Nie dotyczy to jednak Niemiec i Francji. Sytuacja może się zmienić w II półroczu, ponieważ w połowie maja rozpoczęto odbudowę stad drobiu po działaniach zapobiegawczych wprowadzonych w związku z ptasią grypą. Produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. ma wzrosnąć w skali roku o 2%, czyli do ok. 14 mln t.

ceny drobiu

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w pierwszym kwartale 2016 r.

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w I kwartale 2016 r. Na czele z Polską (+16%), Włochami (+6%), Hiszpanią (+5%), Holandią (+5%) i Wielką Brytanią (+3%).

Ceny w UE

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w I kwartale 2016 r.

W lipcu spadła cena kurcząt w UE. Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w lipcu br. wyniosła 178,5 euro/100 kg i była o 1,8% niższa niż w czerwcu. W skali miesiąca spadek cen dotyczył 19 państw członkowskich UE, w największym stopniu Włoch (-17%). W 6 krajach kurczęta w lipcu podrożały. Notowania cen w Polsce wzrosły wobec czerwca o 0,5% do 130,2 euro/100 kg i stanowiły 73% średniej unijnej. Najniższe ceny były w Irlandii (97 euro/100 kg – 54% średniej unijnej). Najwyższe jak zawsze w Szwecji i Niemczech (ok. 266 euro/100 kg). (dane FAMMU/FAPPA).

– Niski poziom cen skupu w lipcu jest wynikiem dalszego wzrostu produkcji w UE. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w kwietniu br. uboje przemysłowe drobiu były wyższe niż rok wcześniej w 21 krajach, spośród 28. A tylko w 4 przypadkach produkcja była mniejsza. Największy wzrost, 16–procentowy, odnotowano w Polsce –podaje Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

ceny drobiu

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do maja br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. t mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 9% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.

Wzrost eksportu

W UE nastąpił wzrost eksportu na początku roku. Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do maja br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. t mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 9% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87% eksportu drobiu ogółem). Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (+28% do 2,5 tys. t), gęsi (+7% do 746 t) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (+0,3% do 55 tys. t). Niższa była natomiast sprzedaż żywego drobiu (-6% do 5,5 tys. t) oraz pozostałych produktów: podrobówtłuszczu drobiowego (-20% do 12 tys. t). Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych 5 miesiącach tego roku były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny.

– Wprawdzie rośnie eksport zarówno z Polski, jak i z całej Unii Europejskiej, jednak unijni eksporterzy muszą odczuwać skutki konkurencji na rynku światowym ze strony Brazylijczyków – ocenia ekspert Grzegorz Rykaczewski.

Handel z Brazylią i Rosją

UE prowadzi współpracę z krajami spoza wspólnoty. Przykładem jest Brazylia. Dodatkowy kontyngent dla mięsa kurcząt z Brazylii w 2016 r., który w II półroczu ma wynosić 4100 t a dla mięsa indyczego – 631 t.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych 5 miesiącach tego roku były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny.

– Jeśli chodzi o kontyngent na przywóz drobiu z Brazylii do UE, to ze względu na niewielkie rozmiary zwiększenia wolumenu, nie będzie miało to wpływu na sytuację na unijnym rynku – tak komentuje ekspert.

Eksport do Rosji był niewielki ze względu na embargo importowe, trwające od sierpnia 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego, ok. 650 t ( FAMMU/FAPPA, 5 sierpnia). Import do Rosji rozwija się, choć jest niewielki. Rosyjska firma drobiarska Damate zamierza wysyłać na rynek unijny od  sierpnia br., miesięcznie 200 t mięsa indyczego o wartości 675 tys. euro.

– Podobnie rzecz wygląda w przypadku rozpoczęcia importu indyków z Rosji, czyli ze względu na niewielkie rozmiary zwiększenia wolumenu, nie będzie miało to wpływu na sytuację na unijnym rynku. W tym jednak przypadku kontrowersyjna wydaje się sprawa pozwolenia na rozwijanie relacji handlowych na unijnym rynku rosyjskiej firmie w momencie kiedy eksport z UE do Rosji jest niemożliwy z uwagi na rosyjskie embargo – dodaje Grzegorz Rykaczewski.

ceny drobiu

Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (+28% do 2,5 tys. t), gęsi (+7% do 746 t) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (+0,3% do 55 tys. t).

Ceny w Polsce

– W lipcu na krajowym rynku drobiu kontynuowane były spadki cen  skupu żywca. W ostatnim tygodniu miesiąca średnia kurcząt rzeźnych, podawana przez MRiRW, ukształtowała się na poziomie 3,52 zł/kg i była o 7% niższa niż rok wcześniej oraz aż o 11% niższa od średniej z analogicznych tygodni w latach 2011–2015. Z kolei za indory płacono średnio 5,15 zł/kg. Był to poziom aż o 14% niższy w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oraz o 13% niższy od średniej z lat 2011–2015 – komentuje Grzegorz Rykaczewski.

Na giełdach towarowych w sierpniu (11 sierpnia) stawki poszły w górę ze względu na zbliżający się długi weekend. Kilogram tuszek kosztuje 5,5–5,7 zł/kg. Po weekendzie, czyli od wtorku będzie można się spodziewać znowu spadku cen. Widoczny jest spory popyt sezonowy na skrzydełka – sprzedają się po 4,4–5,2. Cena jest dobra, ponieważ duża jest ich sprzedaż. Filety z kurczaków są sprzedawane po 12,5–13,0 zł/kg. Na rynku indyków stabilne są ceny filetów. Filety 16,0–17,0 zł/kg. Zakłady mają spore zapasy mięsa, stąd i są przeceny pozostałych elementów. Teraz uda b/k kosztują 7,8–8,2 zł/kg. Podudzia z/k 2,1–2,5 zł/kg.

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016

Polski sektor wołowiny a strategia działania

Co należałoby zmienić w działaniu producentów, żeby polski sektor wołowiny mógł się rozwijać? Sprawdźcie, co mówią eksperci!

11 grudnia 2016

Ptasia grypa w Polsce: jedno ognisko – wiele problemów

Choć powołano zespół kryzysowy i wzmocniono bioasekurację, to ptasia grypa nie ominęła także polskich ptaków hodowlanych. Dlaczego?

9 grudnia 2016