Czy drobiu będzie więcej?

Czy drobiu będzie więcej?

Jak obecnie wygląda rynek drobiu? Czy hodowcy mogą być zadowoleni z cen? Co z eksportem nie tylko polskiego, ale również unijnego drobiu?

Ceny drobiu w tym roku są niższe, jednak drobiu jest więcej. Jak wygląda sytuacja nie tylko w Polsce, ale również w innych państwach UE?

Prognoza dla drobiu

Prognozy Komisji Europejskiej z lipca br., mówią o zwiększeniu wytwarzania w 2016 r. przez wszystkich znaczących producentów drobiu w UE. Nie dotyczy to jednak Niemiec i Francji. Sytuacja może się zmienić w II półroczu, ponieważ w połowie maja rozpoczęto odbudowę stad drobiu po działaniach zapobiegawczych wprowadzonych w związku z ptasią grypą. Produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. ma wzrosnąć w skali roku o 2%, czyli do ok. 14 mln t.

ceny drobiu

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w pierwszym kwartale 2016 r.

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w I kwartale 2016 r. Na czele z Polską (+16%), Włochami (+6%), Hiszpanią (+5%), Holandią (+5%) i Wielką Brytanią (+3%).

Ceny w UE

Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów w tym roku pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększył w I kwartale 2016 r.

W lipcu spadła cena kurcząt w UE. Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w lipcu br. wyniosła 178,5 euro/100 kg i była o 1,8% niższa niż w czerwcu. W skali miesiąca spadek cen dotyczył 19 państw członkowskich UE, w największym stopniu Włoch (-17%). W 6 krajach kurczęta w lipcu podrożały. Notowania cen w Polsce wzrosły wobec czerwca o 0,5% do 130,2 euro/100 kg i stanowiły 73% średniej unijnej. Najniższe ceny były w Irlandii (97 euro/100 kg – 54% średniej unijnej). Najwyższe jak zawsze w Szwecji i Niemczech (ok. 266 euro/100 kg). (dane FAMMU/FAPPA).

– Niski poziom cen skupu w lipcu jest wynikiem dalszego wzrostu produkcji w UE. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w kwietniu br. uboje przemysłowe drobiu były wyższe niż rok wcześniej w 21 krajach, spośród 28. A tylko w 4 przypadkach produkcja była mniejsza. Największy wzrost, 16–procentowy, odnotowano w Polsce –podaje Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

ceny drobiu

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do maja br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. t mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 9% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.

Wzrost eksportu

W UE nastąpił wzrost eksportu na początku roku. Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do maja br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. t mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 9% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87% eksportu drobiu ogółem). Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (+28% do 2,5 tys. t), gęsi (+7% do 746 t) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (+0,3% do 55 tys. t). Niższa była natomiast sprzedaż żywego drobiu (-6% do 5,5 tys. t) oraz pozostałych produktów: podrobówtłuszczu drobiowego (-20% do 12 tys. t). Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych 5 miesiącach tego roku były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny.

– Wprawdzie rośnie eksport zarówno z Polski, jak i z całej Unii Europejskiej, jednak unijni eksporterzy muszą odczuwać skutki konkurencji na rynku światowym ze strony Brazylijczyków – ocenia ekspert Grzegorz Rykaczewski.

Handel z Brazylią i Rosją

UE prowadzi współpracę z krajami spoza wspólnoty. Przykładem jest Brazylia. Dodatkowy kontyngent dla mięsa kurcząt z Brazylii w 2016 r., który w II półroczu ma wynosić 4100 t a dla mięsa indyczego – 631 t.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych 5 miesiącach tego roku były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny.

– Jeśli chodzi o kontyngent na przywóz drobiu z Brazylii do UE, to ze względu na niewielkie rozmiary zwiększenia wolumenu, nie będzie miało to wpływu na sytuację na unijnym rynku – tak komentuje ekspert.

Eksport do Rosji był niewielki ze względu na embargo importowe, trwające od sierpnia 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego, ok. 650 t ( FAMMU/FAPPA, 5 sierpnia). Import do Rosji rozwija się, choć jest niewielki. Rosyjska firma drobiarska Damate zamierza wysyłać na rynek unijny od  sierpnia br., miesięcznie 200 t mięsa indyczego o wartości 675 tys. euro.

– Podobnie rzecz wygląda w przypadku rozpoczęcia importu indyków z Rosji, czyli ze względu na niewielkie rozmiary zwiększenia wolumenu, nie będzie miało to wpływu na sytuację na unijnym rynku. W tym jednak przypadku kontrowersyjna wydaje się sprawa pozwolenia na rozwijanie relacji handlowych na unijnym rynku rosyjskiej firmie w momencie kiedy eksport z UE do Rosji jest niemożliwy z uwagi na rosyjskie embargo – dodaje Grzegorz Rykaczewski.

ceny drobiu

Zwiększył się również wywóz mięsa kaczek (+28% do 2,5 tys. t), gęsi (+7% do 746 t) i nieznacznie mięsa i przetworów z indyków (+0,3% do 55 tys. t).

Ceny w Polsce

– W lipcu na krajowym rynku drobiu kontynuowane były spadki cen  skupu żywca. W ostatnim tygodniu miesiąca średnia kurcząt rzeźnych, podawana przez MRiRW, ukształtowała się na poziomie 3,52 zł/kg i była o 7% niższa niż rok wcześniej oraz aż o 11% niższa od średniej z analogicznych tygodni w latach 2011–2015. Z kolei za indory płacono średnio 5,15 zł/kg. Był to poziom aż o 14% niższy w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oraz o 13% niższy od średniej z lat 2011–2015 – komentuje Grzegorz Rykaczewski.

Na giełdach towarowych w sierpniu (11 sierpnia) stawki poszły w górę ze względu na zbliżający się długi weekend. Kilogram tuszek kosztuje 5,5–5,7 zł/kg. Po weekendzie, czyli od wtorku będzie można się spodziewać znowu spadku cen. Widoczny jest spory popyt sezonowy na skrzydełka – sprzedają się po 4,4–5,2. Cena jest dobra, ponieważ duża jest ich sprzedaż. Filety z kurczaków są sprzedawane po 12,5–13,0 zł/kg. Na rynku indyków stabilne są ceny filetów. Filety 16,0–17,0 zł/kg. Zakłady mają spore zapasy mięsa, stąd i są przeceny pozostałych elementów. Teraz uda b/k kosztują 7,8–8,2 zł/kg. Podudzia z/k 2,1–2,5 zł/kg.

Jaka ściółka dla kur jest najlepsza? Sprawdź!

Ściółka w kurniku pełni szereg ważnych funkcji. Jej jakość wpływa na zdrowie niosek i produkcyjność. Jaką ściółkę wybrać?

13 sierpnia 2017

Sprzedaż ciągników na początku sierpnia: rynek wciąż rośnie

Raport AgriTrac przynosi optymistyczne wieści. W pierwszej dekadzie sierpnia zarejestrowano aż 300 ciągników. Sprawdź, jakie modele wybierano najczęściej!

16 sierpnia 2017

Środki produkcji rolniczej – pomoc w wyborze

Wybierając stosowane w gospodarstwie maszyny i produkty, często sugerujemy się opinią innych. Komu ufamy najbardziej?

14 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij