Jesień obfituje w jabłka – czas na gotowanie i nowe przepisy!

Jesień obfituje w jabłka. Może warto więc poszukać starego sadu, by zdobyć takie odmiany, których trudno szukać w marketach? Nawet spady sprawdzą się rewelacyjnie do zrobienia octu. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo!

jabłka przepisy

Jabłka – czas na przepisy i gotowanie! Siedleccy z jabłkami z własnego sadu

fot. Małgorzata Chojnicka

Kronselka, kosztela czy grafsztynek brzmią teraz wyjątkowo egzotycznie. A to są stare odmiany jabłoni, których próżno szukać w sadach towarowych. Zostały wyparte przez takie, które co roku obficie owocują. Ale ilość, niestety, nie poszła razem ze smakiem. Podejmowane są próby przywracania starych odmian, ale raczej na skalę hobbystyczną. Szczęście ma więc ten, komu ostał się przydomowy sad. Jeśli go trochę odmłodzi, stare drzewa będą rodziły jeszcze przez lata.

Jesień obfituje w jabłka. Dawne odmiany jabłoni w starym sadzie

Barbara Siedlecka z Makówca w województwie kujawsko – pomorskim ma niewielki sad, który posadził krótko po ostatniej wojnie jej dziadek. Krótko mówiąc, wiele drzew nie przetrwało, ale nadal owocują papierówka, kronselka, reneta landsberska i antonówka.

– U mnie nie marnuje się żadne jabłko – mówi Barbara Siedlecka. – Razem z mamą robimy kompoty i marmoladę na jabłecznik, robimy również ocet. Na jego przygotowanie wykorzystujemy spady. Sezon na jabłka zaczyna się u nas na przełomie lipca i sierpnia razem z papierówkami. Wtedy piekę szarlotki i gotuję kompot, który z dodatkiem świeżej mięty z ogródka najlepiej sprawdza się podczas upałów. Jabłek nie obieram, bo skórka jest bardzo aromatyczna, a my nie stosujemy praktycznie żadnych oprysków. Natomiast na zimę robimy kompot z cynamonem, anyżem i kardamonem. Wypity na gorąco rewelacyjnie rozgrzewa!    

Bez jabłek w kuchni ani rusz!

Jabłka w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Wystarczy je zetrzeć razem z marchewką, skropić sokiem z cytryny i dodać odrobinę dobrego oleju, by mieć najprostszą i najzdrowszą surówkę. Wybornie sprawdzają się do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Można je upiec w piekarniku na deser, ukisić razem z kapustą lub same, podobnie jak ogórki. Nasze prababcie na wzór gruszek robiły kosztele w occie. Prawdziwą skarbnicą takich oryginalnych przepisów są kuchnie regionalne i poradniki.

Są świetne do wszelkich ciast z jabłecznikiem i szarlotką na czele. Hitem lat 90. był placek amerykański z dodatkiem rodzynek i orzechów.

– Uwielbiam wyszukiwać stare przepisy. Wertuję gazety sprzed lat, które zapodziały się na strychu, a książki kucharskie mogę czytać jak powieść – żartuje pani Basia. – Najbardziej lubię barwny język Lucyny Ćwierczakiewiczowej, a ze współczesnych wyjątkowo cenię receptury siostry Anastazji Pustelnik.   


Jeżeli interesuje Cię temat gotowania, przeczytaj również: Domowe przetwory są niezastąpione! Sprawdzone przepisy


Jesień obfituje w jabłka – przepisy

Ale to już ostatni dzwonek, by zrobić rozeznanie, może obrodziły komuś jabłka w przydomowym sadzie i się marnują pod drzewami. W takich poszukiwaniach mogą pomóc nawet portale społecznościowe. Zatem do dzieła, bo najwyższy już zrobić jabłkowe przetwory na zimę! I nie wolno zapominać, że codziennie trzeba zjadać dwa jabłka. To bowiem najprostszy sposób na zdrowie i dobre samopoczucie.

Sprawdzone przepisy na ciasta z jabłek

Najprostsza szarlotka

Jesień obfituje w jabłka

Szarlotka pani Barbary

fot. Małgorzata Chojnicka

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy na 3 szklanki mleka bez cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mały kieliszek rumu,
  • kubeczek śmietanki 12 proc. 200 g,
  • 1 szklanka oleju,
  • 0,5 kg lub więcej  jabłek (papierówka, antonówka, grafsztynek, reneta jak również champion).

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier  i dalej ubijać, a potem żółtka i ponownie ubijać. Wlać olej i śmietankę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Następnie starannie mieszać wszystkie składniki i dodać kieliszek rumu. Blachę dokładnie wysmarować smalcem i wysypać tartą bułką. Wylać ciasto i dość gęsto ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Na koniec piec przeszło godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto musi się ładnie przyrumienić.

Jabłecznik

Jesień obfituje w jabłka

Czas na jabłka – sprawdzamy przepisy. Jabłecznik w wykonaniu pani Barbary

fot. Małgorzata Chojnicka

Składniki:

  • 4 szkl. mąki,
  • 3 żółtka,
  • ¾ kostki margaryny,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • słoik marmolady z jabłek.

Wykonanie:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać ze śmietaną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Następnie wstawić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Rozprowadzić równomiernie mus jabłkowy, a na wierzch zetrzeć na tarce lub poszarpać palcami drugą część ciasta. Na koniec piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Placek amerykański

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kakao, można dać więcej,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 kg jabłek, koniecznie renety,
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka rodzynek.

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i zmienić końcówki miksera na hakowe. Starannie utrzeć, dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka. Wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Można wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ponad godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po lekkim przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Przeczytaj również: Przepisy na sprawdzone kiszonki

Jesień obfituje w jabłka – przepisy. Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Z jabłek należy wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Kiedy woda przestygnie, przelać do słoja, dodać trochę cukru i słój zakryć papierowym ręczniczkiem. Należy go starannie obwiązać, by nie dostały się muszki owocówki. Woda musi przykrywać jabłka. Od czasu do czasu należy zawartość słoja przemieszać drewnianą łyżką, wyparzoną we wrzątku. Gdy będzie wyraźnie odczuwalna woń octu, należy płyn przelać do butelek i odstawić do spiżarni. Następnie można go przechowywać przez wiele miesięcy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 13

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *