Dlaczego warto schładzać krowy podczas upału?

Download PDF

Prawdziwe lato dopiero przed nami. Warto już teraz zastanowić się dlaczego warto schładzać krowy i jak to skutecznie zrobić.

Najważniejszy jest fakt, że schładzanie krów podczas gorących dni może mieć wymierne efekty finansowe mówi Cezary Stolarczyk, specjalista ds. bydła Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Schładzanie może zwiększyć roczną produkcję mleka, poprawić efektywność wykorzystania paszy oraz parametry rozrodu i polepszyć komfort krów i ich dobrostan, zwiększając roczny dochód na krowę o 50 do 80 euro.

Aby osiągnąć skutek, stosuje się metodę schładzania bezpośredniego krów m.in. przez zwilżanie zwierzęcia wodą.

Aby osiągnąć skutek, stosuje się metodę schładzania bezpośredniego krów przez zwilżanie zwierzęcia wodą, wymuszoną wentylację lub kombinację wymuszonej wentylacji ze zwilżaniem.

Dobrym przykładem może być wymuszona wentylacja z prędkością ruchu powietrza 3 m/sek., połączona z cyklami 30-sekundowymi zwilżania co 5 minut, gdy mieszacze pracują cały czas dodaje Cezary Stolarczyk. Systemy bezpośredniego schładzania w oborze instaluje się w poczekalniach, specjalnych miejscach schładzania, nad stołem paszowym lub w miejscu odpoczynku, nad legowiskami.

Można także krowy schładzać pośrednio – chodzi tu o schładzanie otoczenia krowy. Jak mówi doradca, najlepiej robić to przez zamgławianie, odparowywanie i klimatyzację. To, o czym już pisaliśmy, czyli pomalowanie dachu na biało może obniżyć temperaturę wewnątrz budynku nawet o 5°C!

Schładzanie krów podczas gorących dni może mieć wymierne efekty finansowe.

Cezary Stolarczyk, specjalista ds. bydła Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach

Jednak samo schładzanie nie rozwiązuje problemu – jak mówi pan Stolarczyk, w sposobie zadawania paszy też kryją się możliwości łagodzenia skutków upalnej pogody.

Najważniejsze jest karmienie krów wyłącznie świeżymi paszami i TMR-em, staranne czyszczenie stołów paszowych i usuwanie niedojadów mówi Cezary Stolarczyk. Ponadto należy zwiększyć częstotliwość zadawania paszy do 3–4 razy w ciągu doby, co ogranicza zjawisko sortowania pasz, zmniejsza ryzyko zagrzewania się pasz i zachęca do przebywania przy stole paszowym. Duże znaczenie ma staranne mieszanie pasz w wozie paszowym i stosowanie dodatków zmniejszających ryzyko przesuszania się TMR-u i jego zagrzewania się na stole paszowym.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o