Eksport cukru z Polski w dół

Download PDF

Produkcja cukru w sezonie 2018/10 wyniosła w Polsce 2192 tys. ton. Oznacza to, że była o 2,6 proc. niższa niż przed rokiem, ale wyższa od krajowego zużycia (ok. 1767 tys. ton). Mniejsza podaż i wzrost zużycia sprawiły, że eksport cukru z Polski w pierwszym półroczu 2019 r. spadł o 13 proc. do 374,1 tys. ton.

Jak informuje IERiGŻ, wywóz spadł o prawie 18 proc. w ujęciu wartościowym do 124,5 mln EUR. Niższe były ceny transakcyjne, średnia cena eksportowa plasowała się na poziomie 333 EUR/t. Dla porównania przed rokiem było to 350 EUR/t.

Ze względu na dużą podaż w UE, cukier trafiał przede wszystkim do krajów trzecich (276,3 tys. ton). Największe ilości sprzedawano do Izraela (63,9 tys. ton), Egiptu (24,5 tys. ton), Gruzji (16,7 tys. ton) i Arabii Saudyjskiej (11,3 tys. ton). Średnia cena eksportowa do krajów trzecich wyniosła 306 EUR/t. Natomiast na rynku unijnym sprzedano łącznie 124,4 tys. ton.

Import w górę

eksport cukru z Polski

Eksport cukru z Polski spadł w pierwszym półroczu 2019 roku do 374,1 tys. ton.

W pierwszym półroczu 2019 r. import cukru zwiększył się o 60 proc. do 120,4 tys. ton. Zdecydowała o tym rafinacja cukru surowego – podaje IERiGŻ. Cukier do rafinacji sprowadzano z Nikaragui (20,5 tys. ton) oraz z Laosu (30 tys. ton). Cukier importowano ponadto z UE, głównie z Niemiec (38,1 tys. ton), Czech (6,0 tys. ton) i Słowacji (4,7 tys. ton).

Dynamika importu w ujęciu wartościowym była mniejsza o 40,9 proc. do 44,8 mln EUR. Zdecydowały o tym o 12,5 proc. niższe ceny transakcyjne (372 EUR/t). Ceny cukru importowanego do rafinacji wynosiły 290-320 EUR/t. Cukru białego z UE 390-400 EUR/t – informuje Piotr Szajner z IERiGŻ.

Eksport cukru z Polski. Prognoza

2,1 mln ton – tyle ma wynieść produkcja cukru w kampanii cukrowniczej 2019/2020. Niższe plony ma zrekompensować większa kontraktacja buraków cukrowych. Powierzchnia uprawy buraków cukrowych wzrosła do 240 tys. ha.

W drugim półroczu 2019 r. koncerny cukrownicze będą eksportowały duże ilości cukru, aby po zakończeniu kampanii zapasy były jak najmniejsze. Niskie ceny cukru na świecie (ok. 350 EUR/t) będą miały negatywny wpływ na wartość wywozu. Szacuje się, że w 2019 r. eksport cukru może osiągnąć poziom ok. 750 tys. ton o wartości 260 mln EUR. W 2019 r. import cukru wyniesie ok. 180 tys. ton o wartości 70 mln EUR. W handlu zagranicznym wszystkimi produktami branży cukrowniczej i izoglukozą w 2019 r. wystąpi dodatnie saldo 195,0 mln EUR. Dla porównania przed rokiem było to: 242,3 mln EUR  – czytamy w biuletynie IERIGŻ „Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi”.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o