Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

Jeżeli w przyszłości wystąpią kolejne ogniska ptasiej grypy w całej UE, może to przyczyniać się do utrzymania ograniczeń w handlu przez niektóre kraje trzecie. Jak to wpłynie na eksport drobiu?
Spis treści
Nad prognozą unosi się widmo ptasiej grypy
Są kraje, gdzie nie było ptasiej grypy. To np. Brazylia, która dodatkowo ma relatywnie tani drób. Staje się ona coraz bardziej konkurencyjna, bo ma możliwość eksportowania do państw, których rynki z tego są powodu zamknięte. Zwiększenie konkurencyjności Brazylii może więc ograniczać rynki zbytu dla Polski.
USDA prognozuje, że w 2017 r. na świecie produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 0,8%. Złoży się na to wzrost w Brazylii, w Stanach Zjednoczonych, Indiach oraz w Unii Europejskiej. Za to w Chinach produkcja ma być niższa niż w 2016 r. W związku ze zwiększoną produkcją można się spodziewać, że światowy eksport drobiu będzie prawie o 4,5% większy niż w 2016 r. Z kolei KE w krótkookresowej prognozie wykazuje, że produkcja i konsumpcja drobiu wzrośnie niewiele w UE (odpowiednio o 0,68% i o 0,73%) a w eksporcie UE nastąpi niewielki wzrost (o 1,0%). Wobec zmniejszonego zapotrzebowania w samej UE istotna będzie sprzedaż do krajów trzecich.
Niestety wciąż istnieje zagrożenie, że w sytuacji kiedy wystąpią kolejne ogniska ptasiej grypy w całej UE, może nastąpić utrzymanie ograniczeń w handlu przez niektóre kraje trzecie.1
Problemem dla unijnego eksportu jest grypa ptaków która, poprzez ograniczenia ze strony wielu krajów, osłabia unijny handel. W pierwszym kwartale dynamika wzrostu eksportu drobiu z UE zmniejszyła się do 2% wobec +8% r/r w całym 2016 r.
Eksport drobiu z Polski – konkurencyjne warunki
Konkurencyjność cenowa i jakościowa polskiego eksportu drobiu, nadal będzie lokomotywą polskiego eksportu. Naszemu rynkowi drobiu będą sprzyjać niskie ceny pasz. Występowanie ptasiej grypy w dalszym ciągu w innych państwach europejskich, których drób jest zwykle droższy niż ten pochodzący z Polski, może wręcz sprzyjać naszemu eksportowi. Podobnie jak występowanie ptasiej grypy w wielu państwach pozaeuropejskich, np. w USA czy Chinach. Mimo to, że w związku z tą chorobą niektóre kraje trzecie wprowadziły ograniczenia w imporcie z Polski konkretnych produktów drobiowych.
Prognozuje się, że w wyniku wzrostu krajowej produkcji drobiu, polski eksport produktów drobiowych może wzrosnąć w 2017 r. o około 11% do ok. 1274 tys. ton w wadze produktu, w tym w I półroczu o około 10% (do 601 tys. ton), zaś w II półroczu o ok. 13 % (do 673 tys. ton). Wszystko to pod warunkiem, że nie wystąpią poważne zakłócenia na rynku spowodowane ptasią grypą1.
W 2017 r. zidentyfikowano ptasią grypę drobiu w państwach Europy1 |
Austrii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, Francji, Niemczech, Grecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Polsce, Serbii, Rumunii, Słowacji, Hiszpanii, Szwecji, Macedonii,Ukrainie, Wielkiej Brytanii i Rosji. |
O bieżącej sytuacji w zagranicznym handlu drobiem możesz poczytać w tekście: Eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych nadal zwiększa się
1 Źródło: Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczym, stan i perspektywy, red. nacz. J. Seremek-Bulge, IERiGŻ ARR MRiRW, kwiecień 2017
