Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

Dlaczego do krajów trzecich rozwija się eksport i czy o ptasiej grypie powinniśmy już zapomnieć?

Jeżeli w przyszłości wystąpią kolejne ogniska ptasiej grypy w całej UE, może to  przyczyniać się do utrzymania ograniczeń w handlu przez niektóre kraje trzecie. Jak to wpłynie na eksport drobiu?

Nad prognozą unosi się widmo  ptasiej grypy

Są kraje, gdzie nie było ptasiej grypy. To np. Brazylia, która dodatkowo ma relatywnie tani drób. Staje się ona coraz bardziej konkurencyjna, bo ma możliwość eksportowania do państw, których rynki z tego są powodu zamknięte. Zwiększenie konkurencyjności Brazylii może więc  ograniczać rynki zbytu dla Polski.

USDA prognozuje, że w 2017 r. na świecie produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 0,8%.  Złoży się na to wzrost  w  Brazylii,  w Stanach Zjednoczonych,  Indiach oraz w Unii Europejskiej. Za to w Chinach produkcja ma być niższa niż w 2016 r. W związku ze zwiększoną produkcją można się spodziewać, że światowy eksport drobiu będzie prawie o 4,5% większy niż w 2016 r. Z kolei KE w  krótkookresowej prognozie wykazuje, że  produkcja i konsumpcja drobiu wzrośnie niewiele w UE (odpowiednio o 0,68% i o 0,73%) a w eksporcie UE nastąpi niewielki  wzrost (o 1,0%). Wobec zmniejszonego zapotrzebowania w samej UE istotna będzie sprzedaż do krajów trzecich.

Niestety wciąż istnieje zagrożenie, że w sytuacji kiedy wystąpią kolejne ogniska ptasiej grypy w całej UE, może nastąpić  utrzymanie ograniczeń w handlu przez niektóre kraje trzecie.1

Problemem dla unijnego eksportu jest grypa ptaków która, poprzez ograniczenia ze strony wielu krajów, osłabia unijny handel. W pierwszym kwartale dynamika wzrostu eksportu drobiu z UE zmniejszyła się do 2% wobec +8% r/r w całym 2016 r.

Mariusz Dziwulski, ekspert PKO Bank Polski.

Eksport drobiu z Polski – konkurencyjne warunki

Konkurencyjność cenowa i jakościowa polskiego eksportu  drobiu, nadal będzie lokomotywą polskiego eksportu.  Naszemu rynkowi drobiu będą sprzyjać niskie ceny pasz. Występowanie ptasiej grypy w dalszym ciągu w innych państwach europejskich, których drób jest zwykle droższy niż ten pochodzący z Polski, może wręcz sprzyjać naszemu  eksportowi. Podobnie jak  występowanie ptasiej grypy w wielu państwach pozaeuropejskich, np. w USA czy Chinach. Mimo to, że w związku z tą chorobą niektóre kraje trzecie wprowadziły ograniczenia w imporcie z Polski  konkretnych produktów drobiowych.

Prognozuje się, że w wyniku wzrostu krajowej produkcji drobiu, polski eksport produktów drobiowych może wzrosnąć w 2017 r. o około 11% do ok. 1274 tys. ton w wadze produktu, w tym w I półroczu o około 10% (do 601 tys. ton), zaś w II półroczu o ok. 13 % (do 673 tys. ton). Wszystko to pod warunkiem, że nie wystąpią poważne zakłócenia na rynku spowodowane ptasią grypą1.

W 2017 r. zidentyfikowano ptasią grypę drobiu w państwach Europy1
Austrii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, Francji, Niemczech, Grecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Polsce, Serbii, Rumunii, Słowacji, Hiszpanii, Szwecji, Macedonii,Ukrainie, Wielkiej Brytanii i Rosji.

O bieżącej sytuacji w zagranicznym handlu drobiem możesz poczytać w tekście: Eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych nadal zwiększa się

Źródło: Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczym, stan i perspektywy, red. nacz. J. Seremek-Bulge, IERiGŻ ARR MRiRW, kwiecień 2017

Gorsza jakość produktów w Polsce tematem dyskusji w Europie

Gorsza jakość produktów w Polsce i sąsiednich krajach wywołuje niezadowolenie. Dowiedz się, co mówi się o tzw. podwójnych standardach

9 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij