Eksport żywności z Polski 2021 – rekordowe wyniki

Eksport żywności z Polski odnotował w roku 2021 kolejny rekord, który wyniósł prawie 171 mld zł (37,4 mld euro). Także jego wzrost był bardzo wysoki i wyniósł 9% w porównaniu do poprzedniego roku. Wzrosła także różnica pomiędzy eksportem a importem żywności a dodatnie saldo wyniosło 12,7 mld euro.
Eksport polskiej żywności w ubiegłym roku przebiegał bez problemów nawet w warunkach ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa. Nie przeszkodziła ona polskim przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej w ekspansji na rynki międzynarodowe.
Spis treści
Jaki był eksport żywności z Polski do krajów UE?
Około 73% wpływów z eksportu polskiej żywności pochodzi ze sprzedaży do krajów Unii Europejskiej. Na unijny rynek trafiły towary o wartości 27,1 mld euro, co oznacza wzrost o 11% wobec 2020 r.
Największe przychody dała sprzedaż do Niemiec, gdzie trafiła żywność warta 9,4 mld euro (wzrost o 9%). Na drugim miejscu znalazła się Holandia, do której wyeksportowaliśmy żywność za 2,2 mld euro (wzrost o 16%), a na trzecim Francja (wartość eksportu 2,1 mld euro i wzrost o 16%). Tuż za podium znalazły się Włochy (1,9 mld euro, wzrost o 10%) i Czechy (1,6 mld euro, wzrost o 5%).
Eksport produktów spożywczych poza Unię Europejską
Poza Unię trafiła żywność o wartości 10,3 mld euro (wzrost o 3%). Najwięcej towarów wysłaliśmy do Wielkiej Brytanii (3,0 mld euro, spadek 4%). Następne były Ukraina (0,8 mld euro, wzrost 7%) i Rosja (0,7 mld euro, wzrost 19%). Kolejne kierunki handlu polskimi towarami to: USA (0,6 mld euro, wzrost 14%), Arabia Saudyjska (0,5 mld euro, spadek 26%), Algieria (0,4 mld euro, wzrost 66%).
Rekordowy eksport polskiej żywności — różnorodność, cena, jakość
Tak duży eksport w 2021 r. był przede wszystkim możliwy dzięki znoszeniu ograniczeń w handlu międzynarodowym. Pomogła też znaczna dywersyfikacja kierunków eksportu, która pozwoliła na zniwelowanie spadku wartości eksportu do Wielkiej Brytanii po Brexicie.
Nie bez znaczenia była też rosnąca aktywność gospodarcza polskich przedsiębiorców i dobre przygotowanie firm do funkcjonowania w warunkach pandemii. Dostosowali oni swoją ofertę do zróżnicowanych preferencji konsumentów zagranicznych, oferując im produkty konkurencyjne cenowo i jakościowo.
Eksport polskiej żywności był tak intensywny także dzięki korzystnemu dla eksporterów kursowi złotego względem euro.
Reasumując, eksport polskiej żywności dał możliwość zagospodarowania jej nadwyżek. Jednocześnie jest on ważnym źródłem przychodów dla polskiego przemysłu rolno-spożywczego i pośrednio wpływa na gospodarkę całego kraju.
źródło: www.gov.pl, www.wnp.pl
