Globalny rynek truskawki deserowej 2024

Rynek truskawki deserowej, wraz z nadchodzącą wiosną powoli się rozkręca. Rośnie produkcja, a wraz z nią spadają ceny owoców. A jak wygląda sytuacja u poszczególnych producentów tych owoców?

Rynek truskawki deserowej w środkowej Europie szykuje się do sezonu. Tymczasem na południu Europy trwa już w pełni.

Reklama

Rynek truskawek deserowych w Hiszpanii

Podaż hiszpańskich truskawek gwałtownie wzrasta po opóźnieniu w początku kampanii truskawkowej. Eksport w czasie pierwszych dwóch miesięcy kampanii (grudzień 2023 r. i styczeń 2024 r.) był niższy o 30% niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Jednakże był niższy tylko o 8% pod względem wartości.

Obecnie, wraz ze wzrostem podaży, cena gwałtownie spadła o 32% z 2,25 EUR/kg do 1,53 EUR/kg. Takie spadki cen oraz opóźnienie w produkcji budzą obawy wśród francuskich producentów.

Rynek we Francji obawia się kwietniowego szczytu produkcji w Hiszpanii

Francuski sezon truskawkowy rozpoczął się dwa tygodnie temu. Na południowym wschodzie produkcja nieznacznie wyprzedza harmonogram. Z kolei na południowym zachodzie i w Bretanii nastąpiło około tygodniowe opóźnienie w początku zbiorów. Szacuje się, że w tym roku Francja wyprodukuje około 60 tys. ton owoców. Jednakże opóźnienie w hiszpańskiej produkcji może mieć duży wpływ na francuski handel truskawkami. Wynika to z tego, że kampanie w obu krajach osiągną szczyt produkcji w tym samym czasie w kwietniu.

W Niemczech po Wielkanocy rośnie podaż truskawki

W Niemczech zarówno handel detaliczny, jak i rynek hurtowy truskawki deserowej zdominowały owoce z Andaluzji. Obecne wolumeny z Hiszpanii ponownie znacznie wzrosły, a ceny są z kolei bardzo niskie. Ponadto pod względem wolumenu importu dopisały owoce greckie, włoskie i holenderskie. Zaoferowano również niewielką liczbę belgijskich i pierwszych krajowych owoców szklarniowych. W Niemczech greckie truskawki zyskują na popularności wśród konsumentów. Tymczasem Hiszpania traci na znaczeniu z powodu zmian klimatycznych i braku wody. Zyskują także holenderskie truskawki szklarniowe z uwagi na lepszą świeżość oraz niższe koszty transportu.

Tymczasem we Włoszech widoczne wahania cen truskawek

We Włoszech, w prowincji Basilikata wolumeny mogą wzrosnąć w ciągu najbliższych 2-3 tygodni, jednakże bez osiągania wysokich szczytów produkcyjnych. Na początku marca produkcja była niewielka ze względu na nienormalne warunki pogodowe. W nocy temperatury spadały do 3–5°C, zaś w ciągu dnia wynosiły do 20°C. Ponadto do opóźnienia przyczyniły się problemy związane z obumieraniem sadzonek po jesiennym sadzeniu. Tydzień przed Wielkanocą był zadowalający pod względem popytu z Włoch i zagranicy, a trend ten utrzymuje się w ostatnich latach. Jeśli chodzi o ilość, popyt znacznie przewyższa podaż na rynku truskawki deserowej. W związku z tym trudno go zaspokoić. Tymczasem w Emilii-Romanii produkcja rozpoczęła się wcześniej o około 10–15 dni w porównaniu do innych lat. Wpłynęło to pozytywnie na ceny.

Jeśli chodzi o średnie ceny producenta, badania Ismea pokazują, że w trzecim tygodniu marca truskawki Sabrosa-Candonga odnotowały 2,91 €/kg, czyli o 1,3% więcej niż w drugim tygodniu miesiąca, ale o 19,7% mniej niż w tym samym tygodniu poprzedniego roku. Inne odmiany dostępne na rynku odnotowały 2,24 €/kg, czyli o 0,9% więcej niż w poprzednich siedmiu dniach, ale o 16,7% mniej niż w tym samym tygodniu w 2023 roku.

Serbia: sprzyjająca wiosenna pogoda wskazuje na dobre zbiory

W Serbii panują dobre warunki do produkcji truskawek. Pogoda jest stabilna, w związku z czym pierwsze zbiory truskawek zaczną się w pierwszym tygodniu maja.

Holandia: zwiększone zainteresowanie holenderskimi owcami za granicami kraju

Holendrzy skorzystali na tym, że w Hiszpanii wolumeny nie były zbyt wysokie. Pozwoliło im to na stosunkowo płynną sprzedaż w niemieckim sektorze detalicznym. Dużym powodzeniem cieszą się one też w sektorze gastronomicznym, który preferuje holenderski produkt ze względu na jego bardziej stabilną jakość. Warto odnotować fakt, że holenderska produkcja opiera się na uprawach pod osłonami.

Belgia: ceny na dobrym poziomie jak na tę porę roku

Od tego tygodnia wielu belgijskich plantatorów truskawek zaczęło zbierać pierwsze plony. Jednak duże ilości wejdą na rynek truskawki deserowej około połowy kwietnia. Ceny są również na dobrym poziomie jak na tę porę roku. W ostatnich dniach truskawki na aukcjach oscylowały wokół 3 euro.

Źródło: freshplaza

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *