Ile w Polsce, a ile w UE za kilogram wołowiny?

W Polsce jemy średnio 1,5 wołowiny na rok. W porównaniu do innych państw, jest to niewiele. Czy w najbliższym czasie to się zmieni?

Analitycy twierdzą, że na dalszy wzrost produkcji mięsa wołowego składać się będzie rozwój eksportu, wzrost pogłowia bydła ogółem i większy ubój zwierząt. W Polsce konsumpcja wołowiny jest niewielka, bo jedynie 1,5 kg rocznie na osobę, przy średniej unijnej wynoszącej odpowiednio 15 kg.

Prognoza produkcji wołowiny

Prognozy z lipca (FAMMU/FAPPA) wskazują, że w 2016 r. nastąpi wzrost produkcji mięsa wołowego w Unii Europejskiej o 2,2% w porównaniu do 2015 do poziomu 7 mln 882 tys. t. W 2017 r. produkcja może wzrosnąć o dalsze 0,4% do 7 mln 914 tys. t. Będzie to spowodowane wzrostem pogłowia bydła ogółem i większego uboju zwierząt.

– Według danych Komisji Europejskiej po 4 miesiącach br. produkcja w UE była wyższa o 2%. Wzrost wynikał głównie z większej ilości ubojów krów i jałówek. Również w Polsce nastąpił wzrost ubojów przemysłowych. Po 6 miesiącach ubój bydła dorosłego był większy o 12%. Największe wzrosty zanotowano w przypadku jałówek (20%) oraz krów (16%). Może to być związane z procesem zmniejszania lub likwidacji stad przez producentów mleka, co jest wynikiem utrzymujących się niskich cen skupu mleka  mówi Grzegorz Rykaczewski, ekspert Banku Zachodniego WBK.

ceny wołowiny

Prognozy z lipca (FAMMU/FAPPA)) wskazują, że w 2016 r. nastąpi wzrost produkcji mięsa wołowego w Unii Europejskiej o 2,2% w porównaniu do 2015 do poziomu 7 mln 882 tys. t.

Prognoza eksportu

Na dalszy wzrost produkcji mięsa wołowego składa się też rozwój eksportu. W 2016 r. Unia może wyeksportować o 12% więcej bydła niż rok wcześniej, natomiast w 2017 r. należy spodziewać się stabilizacji wywozu. W 2016 r. eksport krajów UE się poprawi tj. o 9,0% więcej w porównaniu do 2015 r. i wyeksportują one 225 tys. t tego gatunku mięsa (dane FAMMU/FAPA). Głównym odbiorcą bydła z UE jest Liban oraz Turcja, gdzie trafia prawie 50% bydła eksportowanego.

Polska również rozwija swój eksport wołowiny, a im więcej rynków tym większe możliwości rozwoju branży i być może ceny skupu wzrosną. Od dnia 1 sierpnia 2016 r. uzyskaliśmy możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański. Już dziewięć polskich zakładów zostało uprawnionych do eksportu na rynek turecki. Z krajów europejskich najwięcej eksportujemy do Włoch, Hiszpanii, Niemiec (dane z FAMMU/FAPA 5 sierpnia 2016). Kupują od nas również Algieria, Egipt. Arabia Saudyjska to kolejny otwierający się rynek zbytu na tusze wołowe i ich przetwory.

wołowiny ceny

W 2016 r. Unia może wyeksportować o 12% więcej bydła niż rok wcześniej, natomiast w 2017 r. należy spodziewać się stabilizacji wywozu.

Prognoza notowań cen

– Pomimo wzrostu sprzedaży zagranicznej mięsa, w I połowie roku średnia cena skupu ukształtowała się na poziomie nieco niższym niż rok wcześniej. Na ceny skupu ma wpływ wzrost produkcji mięsa wołowego – podaje Grzegorz Rykaczewski, Bank Zachodni WBK.

Jak prognozuje Komisja Europejska w br. średnia roczna cena tusz z bydła dorosłego R3 dla całej UE może ukształtować się na poziomie 370,40 euro/100 kg, tj. będzie o 4,2% niższa niż w 2015 r. W 2017 r. może wzrosnąć o 0,3% do 371,50 euro/100 kg.

W 2016 r. średnia cena tusz młodego bydła klasy R3 dla UE wynosiła 360,41 euro/100 kg (masa poubojowa schłodzona) i była o 3,3% niższa niż 2015 r. ( 372,70 euro/100 kg). W maju br. średnia cena tusz z wolców obniżyła się o 9,7% do 383,76 euro/100 kg w porównaniu do 2015 r., natomiast średnia cena tusz z krów spadła o 13,8% do 263,96 euro/100 kg. Średnia cena tusz jałówek spadła o 7,1% do 366,30 euro/100 kg w porównaniu ze średnią ceną w 2015 r.

wołowiny ceny

W połowie miesiąca średnia cena podawana przez MRiRW wyniosła 5,99 zł/kg.

Aktualne notowania cen

– W lipcu na rynku wołowiny obserwowane były spadki cen. W połowie miesiąca średnia cena podawana przez MRiRW wyniosła 5,99 zł/kg. W ostatnim tygodniu lipca nastąpił niewielki wzrost, do poziomu 6,05 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, średnia cena była wyższa o 5% – komentuje Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Ceny w kraju

Za żywiec wołowy w tygodniu 01-08.08.2016 r. płacono 6,05 zł/kg. W porównaniu do cen sprzed miesiąca żywiec był tańszy o 1%, ale droższy niż rok temu o 3%.

Średnie ceny netto zakupu żywca wołowego (1–7 sierpnia 2016 r.)
Za masę poubojową schłodzoną                                                  (zł/100 kg)  1217, 2
Tygodniowa zmiana                                                                                (w %)       0,0
W przeliczeniu na żywiec                                                                    (zł/kg)      6,05
Ceny zbytu ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat (zł/kg)     12,62
Zmian tygodniowa                                                                                       (%)      1, 3
źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR Nr 32/2016

Ceny w UE

14 sierpnia 2016 r. średnie ceny referencyjne wołowiny w Polsce wynosiły 319,96 euro/100 kg (wp, młode bydło R3) przy średniej cenie 360,96 euro/100 kg w Unii Europejskiej. W naszym kraju, tak jak i przeciętnie w UE, nastąpił lekki wzrost cen z przeciągu miesiąca w Polsce o 7,0% a średnio w UE o 1,7%. Najwyższa cena wystąpiła jak zawsze w Szwecji 482,80 euro/100 kg (wzrost o 0,7 w ciągu miesiąca) a najniższa na Łotwie, gdzie cena wyniosła 204,62 euro/100 kg (-14,4% w ciągu miesiąca). (FAMMU/FAPA, 08 sierpień 2016)

Grypa cieląt – szczególne zagrożenie dla młodych

Grypa cieląt to jedna z tych chorób, która może wprowadzić prawdziwą epidemię w całym stadzie. Jakie są jej objawy i jak z nią walczyć?

4 grudnia 2016

III Forum Sektora Wołowiny: szanse, wyzwania, bariery

Na III Forum Sektora Wołowiny omówiono szczegółowo szanse, wyzwania i bariery polskiego rynku wołowiny i możliwości poprawy sytuacji na rynku.

1 grudnia 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016