Ile w Polsce, a ile w UE za kilogram wołowiny?

Ile w Polsce, a ile w UE za kilogram wołowiny?

W Polsce jemy średnio 1,5 wołowiny na rok. W porównaniu do innych państw, jest to niewiele. Czy w najbliższym czasie to się zmieni?

Analitycy twierdzą, że na dalszy wzrost produkcji mięsa wołowego składać się będzie rozwój eksportu, wzrost pogłowia bydła ogółem i większy ubój zwierząt. W Polsce konsumpcja wołowiny jest niewielka, bo jedynie 1,5 kg rocznie na osobę, przy średniej unijnej wynoszącej odpowiednio 15 kg.

Prognoza produkcji wołowiny

Prognozy z lipca (FAMMU/FAPPA) wskazują, że w 2016 r. nastąpi wzrost produkcji mięsa wołowego w Unii Europejskiej o 2,2% w porównaniu do 2015 do poziomu 7 mln 882 tys. t. W 2017 r. produkcja może wzrosnąć o dalsze 0,4% do 7 mln 914 tys. t. Będzie to spowodowane wzrostem pogłowia bydła ogółem i większego uboju zwierząt.

– Według danych Komisji Europejskiej po 4 miesiącach br. produkcja w UE była wyższa o 2%. Wzrost wynikał głównie z większej ilości ubojów krów i jałówek. Również w Polsce nastąpił wzrost ubojów przemysłowych. Po 6 miesiącach ubój bydła dorosłego był większy o 12%. Największe wzrosty zanotowano w przypadku jałówek (20%) oraz krów (16%). Może to być związane z procesem zmniejszania lub likwidacji stad przez producentów mleka, co jest wynikiem utrzymujących się niskich cen skupu mleka  mówi Grzegorz Rykaczewski, ekspert Banku Zachodniego WBK.

ceny wołowiny

Prognozy z lipca (FAMMU/FAPPA)) wskazują, że w 2016 r. nastąpi wzrost produkcji mięsa wołowego w Unii Europejskiej o 2,2% w porównaniu do 2015 do poziomu 7 mln 882 tys. t.

Prognoza eksportu

Na dalszy wzrost produkcji mięsa wołowego składa się też rozwój eksportu. W 2016 r. Unia może wyeksportować o 12% więcej bydła niż rok wcześniej, natomiast w 2017 r. należy spodziewać się stabilizacji wywozu. W 2016 r. eksport krajów UE się poprawi tj. o 9,0% więcej w porównaniu do 2015 r. i wyeksportują one 225 tys. t tego gatunku mięsa (dane FAMMU/FAPA). Głównym odbiorcą bydła z UE jest Liban oraz Turcja, gdzie trafia prawie 50% bydła eksportowanego.

Polska również rozwija swój eksport wołowiny, a im więcej rynków tym większe możliwości rozwoju branży i być może ceny skupu wzrosną. Od dnia 1 sierpnia 2016 r. uzyskaliśmy możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański. Już dziewięć polskich zakładów zostało uprawnionych do eksportu na rynek turecki. Z krajów europejskich najwięcej eksportujemy do Włoch, Hiszpanii, Niemiec (dane z FAMMU/FAPA 5 sierpnia 2016). Kupują od nas również Algieria, Egipt. Arabia Saudyjska to kolejny otwierający się rynek zbytu na tusze wołowe i ich przetwory.

wołowiny ceny

W 2016 r. Unia może wyeksportować o 12% więcej bydła niż rok wcześniej, natomiast w 2017 r. należy spodziewać się stabilizacji wywozu.

Prognoza notowań cen

– Pomimo wzrostu sprzedaży zagranicznej mięsa, w I połowie roku średnia cena skupu ukształtowała się na poziomie nieco niższym niż rok wcześniej. Na ceny skupu ma wpływ wzrost produkcji mięsa wołowego – podaje Grzegorz Rykaczewski, Bank Zachodni WBK.

Jak prognozuje Komisja Europejska w br. średnia roczna cena tusz z bydła dorosłego R3 dla całej UE może ukształtować się na poziomie 370,40 euro/100 kg, tj. będzie o 4,2% niższa niż w 2015 r. W 2017 r. może wzrosnąć o 0,3% do 371,50 euro/100 kg.

W 2016 r. średnia cena tusz młodego bydła klasy R3 dla UE wynosiła 360,41 euro/100 kg (masa poubojowa schłodzona) i była o 3,3% niższa niż 2015 r. ( 372,70 euro/100 kg). W maju br. średnia cena tusz z wolców obniżyła się o 9,7% do 383,76 euro/100 kg w porównaniu do 2015 r., natomiast średnia cena tusz z krów spadła o 13,8% do 263,96 euro/100 kg. Średnia cena tusz jałówek spadła o 7,1% do 366,30 euro/100 kg w porównaniu ze średnią ceną w 2015 r.

wołowiny ceny

W połowie miesiąca średnia cena podawana przez MRiRW wyniosła 5,99 zł/kg.

Aktualne notowania cen

– W lipcu na rynku wołowiny obserwowane były spadki cen. W połowie miesiąca średnia cena podawana przez MRiRW wyniosła 5,99 zł/kg. W ostatnim tygodniu lipca nastąpił niewielki wzrost, do poziomu 6,05 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, średnia cena była wyższa o 5% – komentuje Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Ceny w kraju

Za żywiec wołowy w tygodniu 01-08.08.2016 r. płacono 6,05 zł/kg. W porównaniu do cen sprzed miesiąca żywiec był tańszy o 1%, ale droższy niż rok temu o 3%.

Średnie ceny netto zakupu żywca wołowego (1–7 sierpnia 2016 r.)
Za masę poubojową schłodzoną                                                  (zł/100 kg) 1217, 2
Tygodniowa zmiana                                                                                (w %)      0,0
W przeliczeniu na żywiec                                                                    (zł/kg)     6,05
Ceny zbytu ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat (zł/kg)    12,62
Zmian tygodniowa                                                                                       (%)     1, 3
źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR Nr 32/2016

Ceny w UE

14 sierpnia 2016 r. średnie ceny referencyjne wołowiny w Polsce wynosiły 319,96 euro/100 kg (wp, młode bydło R3) przy średniej cenie 360,96 euro/100 kg w Unii Europejskiej. W naszym kraju, tak jak i przeciętnie w UE, nastąpił lekki wzrost cen z przeciągu miesiąca w Polsce o 7,0% a średnio w UE o 1,7%. Najwyższa cena wystąpiła jak zawsze w Szwecji 482,80 euro/100 kg (wzrost o 0,7 w ciągu miesiąca) a najniższa na Łotwie, gdzie cena wyniosła 204,62 euro/100 kg (-14,4% w ciągu miesiąca). (FAMMU/FAPA, 08 sierpień 2016)

Informacje rolnicze – gdzie ich szukać?

Choć źródeł informacji jest wiele, nie ze wszystkich warto korzystać. Które z nich uznajemy za najbardziej wiarygodne?

12 sierpnia 2017

Żniwa i dożynki 2017 – jest lepiej niż w zeszłym roku?

Czy jesteśmy zadowoleni ze zbiorów? Ilu z nas weźmie udział w lokalnych dożynkach? Sprawdź, jak rolnicy podsumowują tegoroczne żniwa!

18 sierpnia 2017

Środki produkcji rolniczej – pomoc w wyborze

Wybierając stosowane w gospodarstwie maszyny i produkty, często sugerujemy się opinią innych. Komu ufamy najbardziej?

14 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij