Import cukru z krajów EPA, EBA i LDC

Import cukru z krajów EPA, EBA i LDC

W 44 tygodniu 2015 r. w ramach zaopatrzenia dla rafinerii sprowadzono do Unii Europejskiej 24,3 tys. ton cukru w ramach preferencji importowych.

Komisja Europejska poinformowała, że w 44 tygodniu 2015 r. w ramach zaopatrzenia dla rafinerii sprowadzono do Unii Europejskiej 24,3 tys. ton cukru w ramach preferencji importowych, wynikających z porozumienia o wolnym handlu – EPA – i umowy „Wszystko prócz broni” – EBA – z krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP) i z Najsłabiej Rozwiniętych Państw (LDC).

Bezcłowy limit dla tych krajów w sezonie 2015/2016 (październik/wrzesień) wynosi prawie 163 tys. ton. Ogółem w sezonie 2015/16 limit przywozu na rynek unijny wynosi 2,5 mln ton i jest obecnie wykorzystany w 17%. Do sprowadzenia zostało jeszcze 2,068 mln ton.

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

16 maja 2018

Nowelizacja ustawy o GMO – zakaz czy furtka do uprawy GMO?

Już niebawem powstanie rejestr upraw GMO! Sprawdź, jakie zastrzeżenia do nowych przepisów mają rolnicy.

22 maja 2018

Jak uchronić rzepak przed chorobami grzybowymi?

Każdego roku roślina rzepaku wymaga intensywnej ochrony plantacji przed chorobami grzybowymi. Dowiedz się, jak ją zapewnić!

18 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close