Izrael: tam pojedzie nasza wołowina. Jest zgoda na eksport!

Download PDF

Izrael: to tam pojedzie wkrótce polskie mięso. Izraelscy inspektorzy wizytowali polskie zakłady mięsa wołowego, żeby sprawdzić, czy nasze firmy spełniają ich wymagania. Oceniany był też system nadzoru weterynaryjnego i hodowla bydła, żeby w przyszłości eksportować z naszego kraju do Izraela cielęta. Wyniki kontroli są bardzo pozytywne. Zatwierdzono 3 odwiedzone zakłady, dzięki czemu firmy mogą rozpocząć eksport.

W wyniku inspekcji uznano równoważność systemu polskiego i izraelskiego, a Inspekcja Weterynaryjna otrzymała zgodę na samodzielne zatwierdzanie do eksportu zakładów spełniających wymagania izraelskie.

Zakaz uboju rytualnego niezgodny z Konsytucją

Przypomnijmy, że Izrael był rynkiem, do którego polscy producenci wołowiny nie mieli dostępu od początku stycznia 2013 r., gdy w Polsce zakazano uboju rytualnego. Zakaz obowiązywał do grudnia 2014 r. – do momentu, aż Trybunał Konstytucyjny uznał, że zakaz ten naruszał zapisaną w konstytucji RP wolność religijną. Teraz eksport znów ruszy. Jego wartość sprzed zakazu szacuje się na ponad 1 mld euro rocznie.

Szansa na wzbogacenie?

Cieszymy się ogromnie, to dla nas szansa na powiększenie dochodu. Niełatwo spełnić izraelskie wymogi, jednak warto się postarać – bo ten biznes się opłaca – mówi hodowca bydła z Wielkopolski.

Jak informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, w okresie pierwszych 4 miesięcy br. sprzedaż nieprzetworzonego mięsa wołowego na rynkach zagranicznych wzrosła w skali roku o 18% (czyli 17 tys. ton) do poziomu 109 tys. ton.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o