Jęczmień jary: na jakie choroby zwracać uwagę?

Download PDF

W 17 odcinku „Poradnika aF” wracamy do tematu chorób zbóż jarych, który omawialiśmy w poprzednim odcinku. Tym razem skupiamy się jednak na jęczmieniu jarym. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zwraca uwagę na fakt, że czas występowania poszczególnych chorób zazębia się ze sobą, co ułatwia ochronę. Pytanie jednak: jakie środki stosować, by chronić jęczmień jary?

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Znajdujemy się na poletkach doświadczalnych z jęczmieniem jarym. Ze mną jest prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią. Witam serdecznie Państwa.

Jakie są typowe choroby jęczmienia?

Jeżeli chodzi o jęczmień jary, to podobnie jak przy jęczmieniu ozimym, poraża go przede wszystkim mączniak prawdziwy, plamistość siatkowa jęczmienia, oprócz tego mogą występować również rdze. Z tym że musimy pamiętać, że okres nakładania się tych chorób często ze sobą się zazębia.

Jak najlepiej chronić jęczmień jary?

My mamy na naszych poletkach doświadczalnych jęczmień jary uprawiany na cele browarne, dlatego ochrona jest bardzo ważna ze względu na jego jakość. Skupiamy się na kompleksowej ochronie jęczmienia w 2 zabiegach. W tym roku proponujemy zastosować w fazie BBCH 31 substancję czynną fenpropidynę, to jest związek z grupy morfolin, oraz jednocześnie propikonazol, który jest substancją czynną z grupy triazoli. Natomiast na T2, czyli w fazie BBCH 37–39, chcemy zastosować substancję czynną cyprodynil, to jest związek z grupy anilinopirimidyn, oraz izopirazam, który z kolei jest związkiem z grupy ortofenyloamidów. Tak, żeby te produkty były z różnych grup chemicznych i te substancje czynne działały bardzo szerokim spektrum.

Na co zwracać uwagę?

Żeby jęczmień na cele browarne mógł być wykorzystany, przede wszystkim musimy do tego dostosować odpowiednią odmianę i odpowiednią technologię, a w ramach tej technologii bardzo ważna jest tutaj ochrona fungicydowa. Bo, szczególnie w wykorzystaniu jęczmienia na cele browarne, zależy nam na bardzo dobrej jakości ziarna, tak, aby potem w przerobie, uzyskane piwo było jak najsmaczniejsze.

A co wpływa na tą jakość?

Przede wszystkim rzeczy związane z technologią i z zabezpieczeniem ziarna w kłosie przed niekorzystnymi czynnikami. Szczególnie mamy tutaj na względzie choroby.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko, i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

 

Nie przegap:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Z forum

Powiązany temat:

Zabiegi fungicydowe
jan34533
Dnia 5.06.2019 o 20:40, staszek131415 napisał: Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?nie ma głupich pytań, są tylko głupawe odpowiedzi przemądrzały cwa...
zobacz więcej »
kamil2963
Przecież na dole jest napisane ,, średni % skuteczności,, więc... Chyba 90% skuteczności jest większe niż 30 %
zobacz więcej »
marian_machler
eagle19 napisał: 4 godziny temu, kamil2963 napisał: Mocznik wpłynie na poprawę parametrów ziarna. Osobiście jednak nie praktykuje tego, z jednej strony boje się, że...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o