Jeśli nie rzepak, to co? Czy rolnicy postawią na żyto?

Download PDF

Choć jeszcze trochę czasu do zbiorów pozostało, rolnicy już zaczynają myśleć o tym, co wysieją na jesieni. Jednak ich zainteresowania, jeśli chodzi o ziarno, nieco się różnią od lat ubiegłych. Rzepak bardzo źle przezimował. Czy rolnicy zdecydują się więc na…?

W poprzednich latach do wysiewów ozimych dużym zainteresowaniem cieszył się rzepak, tymczasem w tym roku w centralach nasiennych oraz firmach sprzedających kwalifikowane ziarno o rzepak nie pyta prawie nikt. Powodem tego stanu rzeczy jest miniona zima, która była dla rolników wyjątkowo trudna.

W wielu regionach kraju bardzo źle przezimował rzepak.

 

Wiele upraw przezimowało bardzo źle, a na niektórych polach straty były tak duże, że trzeba było je w całości przeorać i dokonać ponownych zasiewów. W wielu regionach kraju bardzo źle przezimował rzepak. Rolnicy, którzy postawili właśnie na niego, musieli pogodzić się z poważnymi startami materialnymi. Wielu z nich wydaje się w tym roku omijać rzepak szerokim łukiem, a ich zainteresowanie wędruje w kierunku żyta.

– Dzieje się tak dlatego, że żyto jest zbożem o naturalnych właściwościach mrozoodpornych. Doskonale radzi sobie nawet w takich warunkach, w których inne zboża czy rzepak ulegają zniszczeniom z powodu niskich temperatur – wyjaśnia Zbigniew Urbaniak, przedstawiciel producenta materiału siewnego. Co ciekawe, gen, który odpowiada za mrozoodporne właściwości żyta, jest wykorzystywany w pracach badawczych nad wyhodowaniem m.in. odpornego na mrozy pszenżyta.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o