Choć jeszcze trochę czasu do zbiorów pozostało, rolnicy już zaczynają myśleć o tym, co wysieją na jesieni. Jednak ich zainteresowania, jeśli chodzi o ziarno, nieco się różnią od lat ubiegłych. Rzepak bardzo źle przezimował. Czy rolnicy zdecydują się więc na…?
W poprzednich latach do wysiewów ozimych dużym zainteresowaniem cieszył się rzepak, tymczasem w tym roku w centralach nasiennych oraz firmach sprzedających kwalifikowane ziarno o rzepak nie pyta prawie nikt. Powodem tego stanu rzeczy jest miniona zima, która była dla rolników wyjątkowo trudna.
W wielu regionach kraju bardzo źle przezimował rzepak.
Wiele upraw przezimowało bardzo źle, a na niektórych polach straty były tak duże, że trzeba było je w całości przeorać i dokonać ponownych zasiewów. W wielu regionach kraju bardzo źle przezimował rzepak. Rolnicy, którzy postawili właśnie na niego, musieli pogodzić się z poważnymi startami materialnymi. Wielu z nich wydaje się w tym roku omijać rzepak szerokim łukiem, a ich zainteresowanie wędruje w kierunku żyta.
– Dzieje się tak dlatego, że żyto jest zbożem o naturalnych właściwościach mrozoodpornych. Doskonale radzi sobie nawet w takich warunkach, w których inne zboża czy rzepak ulegają zniszczeniom z powodu niskich temperatur – wyjaśnia Zbigniew Urbaniak, przedstawiciel producenta materiału siewnego. – Co ciekawe, gen, który odpowiada za mrozoodporne właściwości żyta, jest wykorzystywany w pracach badawczych nad wyhodowaniem m.in. odpornego na mrozy pszenżyta.
Dodaj komentarz