Jesteśmy raczej niegospodarni [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Co prawda to nie podium, ale jesteśmy blisko. Polska zajmuje piąte miejsce w rankingu europejskich państw marnujących najwięcej żywności.

Unia Europejska marnuje około 88 mln ton żywności rocznie. Najczęściej wyrzuca się pieczywo, owoce i wędliny. W naszym kraju jest podobnie. To szokujące, ale według danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego statystyczny Polak marnuje każdego roku 247 kg żywności. Pierwsza z brzegu przyczyna to przeterminowanie. Być może sytuacja zmieni się, gdy w życie wejdzie ustawa regulująca przepisy o możliwości oddawania takich produktów (przez sklepy) m.in. do ośrodków dla potrzebujących. Według szacunków Federacji Polskich Banków Żywności, wejście w życie nowych przepisów pozwoli na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas i stanowić będzie ważne wsparcie dla około 2 mln potrzebujących Polaków wskazuje Polski Instytut Ekonomiczny.

Źródło: PIE / PAP

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz