Pszenica ozima Julius: doskonała na mąkę!

Uprawiasz zboża i szukasz odmian na kolejny sezon? Przeczytaj krótką charakterystykę pszenicy ozimej Julius!

Uprawiasz zboża i szukasz odmian na kolejny sezon? Sprawdź pszenicę ozimą Julius z katalogu Top Farms Nasiona!  To odmiana zarówno odporna na choroby, takie jak mączniak, septorioza liści czy rdza brunatna, jak i charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Co jeszcze musisz o niej wiedzieć?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Julius?

  • wysoki potencjał plonowania;
  • wysoka zawartość białka, jak również wysoka i stabilna liczba opadania;
  • bardzo dobra odporność na mączniaka, septoriozę liści, rdzę brunatną i DTR;
  • dobra odporność na wyleganie;
  • MTZ [g]: 45;
  • termin kłoszenia – średni;
  • zimotrwałość: 5,0 – bardzo dobra.
Czym charakteryzuje się pszenica ozima Julius?

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Julius?

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – bardzo dobra;
  • Rdza brunatna – dobra;
  • Septorioza liści – bardzo dobra;
  • Fuzarioza kłosa – średnia;
  • Choroby podstawy źdźbła – średnia;
  • DTR – dobra.

Jak podnieść odporność zbóż na stres?

Zboża są narażone na różne choroby, szkodniki i zmienność pogody. Odporność zbóż na stres wydaje się kluczowa. Zobacz, jak ją zwiększyć.

17 maja 2017

Opóźniony siew kukurydzy – co zrobić aby nie obniżyć plonu?

Z powodu niesprzyjających warunków pogodowych siewy kukurydzy w Polsce są znacznie opóźnione. Jak siać kukurydzę w późnym terminie?

16 maja 2017

Jak zwalczać mszyce? Naloty już się rozpoczęły!

Mszyce są powszechnym szkodnikiem atakującym zboża. W niektórych regionach pojawiły się komunikaty o ich obecności na plantacjach.

23 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij