Trwają prace nad ustaleniem tzw. kanonu kuchni polskiej. Celem projektu jest wybranie i opisanie co najmniej stu potraw najbardziej typowych dla tradycyjnej rodzimej kuchni.
W ramach podjętych prac powstanie obszerny katalog dań: cechy, metody przygotowywania i przepisy tam zawarte będą miały walor skodyfikowanych i sprawdzonych wskazówek kulinarnych. Rezultaty prac nad projektem skomentował minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
– Stworzenie kanonu narodowej kuchni polskiej może być doskonałą promocją Polski na świecie – mówił minister. – Polska kuchnia to spuścizna po naszych dziejach historycznych, to nasza tradycja, to coś, czym się szczycimy – dodawał Jan Krzysztof Ardanowski.
Kanon kuchni polskiej
Kanon jest owocem wielomiesięcznych konsultacji z najwybitniejszymi specjalistami z branży. Projektem kierował profesor Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu.
– Wielu turystów przyjeżdżających do nas z całego świata chce posmakować czegoś, co się z Polską kojarzy. Podobnie jak my wyjeżdżając za granicę szukamy smaków tamtych narodów. We Włoszech jemy pizzę, w Japonii sushi, a we Francji delektujemy się serami. Tak samo zagraniczni turyści szukają czegoś, co jest potrawą polską. Dlatego dalszym działaniem w kierunku rozwijania „Kanonu kuchni polskiej” będzie zachęcanie restauracji do tego, aby w swoim menu miały z tych stu dań kilka potraw. Gdy przyjdzie tam zagraniczny turysta będzie wiedział, że w ich ofercie są naprawdę tradycyjne dania, które wywodzą się z naszej kultury – podkreślał szef resortu rolnictwa.
„Kanon kuchni polskiej” będzie opublikowany na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi , a w dalszej kolejności poddany szerokim konsultacjom.
Źródło: MRiRW
Dodaj komentarz