Kasza: warto jeść jej więcej!

„Kipi kasza, kipi groch…” – każdy zna ten dziecięcy wierszyk i wie, jak się kończy. O walorach i prozdrowotnych właściwościach kaszy przekonuje kampania „Lubię kaszę”.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych.

Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”

Reklama

Właściwości kasz

Kasza powinna być kluczowym elementem w diecie każdego z nas. Niezależnie od wieku, regularne spożywanie kasz może chronić przed m.in.: nadwagą i otyłością, zaparciami, osteoporozą, chorobami układu pokarmowego, miażdżycą, udarami i zawałami, a także cukrzycą typu II.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne  w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Poznaj kaszę lepiej

Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma pokazać Polkom i Polakom, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa: www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *