Kasza: warto jeść jej więcej!

„Kipi kasza, kipi groch...” – każdy zna ten dziecięcy wierszyk i wie, jak się kończy. Dlaczego warto jeść różne rodzaje kaszy?

„Kipi kasza, kipi groch…” – każdy zna ten dziecięcy wierszyk i wie, jak się kończy. O walorach i prozdrowotnych właściwościach kaszy przekonuje kampania „Lubię kaszę”.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych.

Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”

Kasza powinna być kluczowym elementem w diecie każdego z nas. Niezależnie od wieku, regularne spożywanie kasz może chronić przed m.in.: nadwagą i otyłością, zaparciami, osteoporozą, chorobami układu pokarmowego, miażdżycą, udarami i zawałami, a także cukrzycą typu II.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne  w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma pokazać Polkom i Polakom, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa: www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Dzień Ojca – ważne święto dla każdego katolika

Tradycja obchodzenia Dnia Ojca jest ściśle związana z obrządkiem katolickim i swój początek ma jeszcze w średniowieczu.

23 czerwca 2017

Jak zrobić dobre siano?

Czerwiec to miesiąc, kiedy na wielu użytkach zielonych hodowcy przygotowują siano. Jak je dobrze wyprodukować?

14 czerwca 2017

Zwalczanie stonki ziemniaczanej: czym grozi obecność tego szkodnika

Stonka ziemniaczana należy do występujących powszechnie w naszym kraju szkodników. Czerwiec oraz lipiec są miesiącami jej intensywnego żerowania.

15 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij