Kasza: warto jeść jej więcej!

Kasza: warto jeść jej więcej!

„Kipi kasza, kipi groch...” – każdy zna ten dziecięcy wierszyk i wie, jak się kończy. Dlaczego warto jeść różne rodzaje kaszy?

„Kipi kasza, kipi groch…” – każdy zna ten dziecięcy wierszyk i wie, jak się kończy. O walorach i prozdrowotnych właściwościach kaszy przekonuje kampania „Lubię kaszę”.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych.

Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”

Właściwości kasz

Kasza powinna być kluczowym elementem w diecie każdego z nas. Niezależnie od wieku, regularne spożywanie kasz może chronić przed m.in.: nadwagą i otyłością, zaparciami, osteoporozą, chorobami układu pokarmowego, miażdżycą, udarami i zawałami, a także cukrzycą typu II.

Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne  w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Poznaj kaszę lepiej

Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma pokazać Polkom i Polakom, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa: www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Finansowanie rolnictwa nakierowane na potrzeby

Jaka jest sytuacja finansowa rolników i w co inwestują? - najnowsze badania firmy Martin & Jacob we współpracy z Bankiem BGŻ BNP Paribas.

21 maja 2018

Restrukturyzacja małych gospodarstw – 60 tys. zł można uzyskać!

18 czerwca 2018 r. rusza nabór wniosków! 3,3 mld jest do rozdysponowania na ten cel w ARiMR! Warto złożyć wniosek

23 maja 2018

Jakie są ceny żywności na świecie?

Jakie produkty drożeją, a których cena spada? Gdzie żywność drożeje, a gdzie jest tańsza?

14 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close