Która uczelnia rolnicza jest najlepsza w Polsce?

W pracy rolnika szczególnie ważne jest doświadczenie. Nie sposób jednak przecenić wartości formalnego wykształcenia. Która uczelnia rolnicza zwyciężyła w tegorocznym ogólnopolskim rankingu?

„Perspektywy” już po raz 20. przygotowały prestiżowy ranking polskich szkół wyższych. Najwyżej oceniona uczelnia rolnicza uplasowała się na 22. miejscu ogólnego zestawienia. Opublikowano także klasyfikacje, odnoszące się do poszczególnych branży.

Reklama

Która uczelnia rolnicza wygrała?

Wśród uczelni rolniczych zajęliśmy 1. miejsce, wyprzedzając dotychczasowych liderów
prof. Tadeusz Trziszka (UPWr)

Niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii rolniczych uczelni akademickich został Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Udało mu się pokonać konkurencję, która obejmowała szczyt podium w ostatnich latach. Decyzją kapituły, w 2019 roku druga lokata przypadła ex aequo Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Poznaniu oraz Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Na trzecim miejscu uplasował się natomiast Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Wyniki rankingu „Perspektyw” bardzo nas cieszą, bo potwierdzają słuszność konsekwentnie realizowanej strategii rozwoju UP we Wrocławiu. Wśród uczelni rolniczych zajęliśmy 1. miejsce, wyprzedzając dotychczasowych liderów: UP w Poznaniu oraz SGGW w Warszawie. Awansowaliśmy też w rankingu ogólnym: 22. miejsce wśród wszystkich uczelni akademickich w kraju to wzrost o 12 pozycji – mówi dla agroFaktu prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Co zadecydowało o zwycięstwie?

Profesor zdradził, że pod uwagę branych było siedem kategorii, takich jak: efektywność naukowa, potencjał naukowy, umiędzynarodowienie studiów, absolwenci na rynku pracy, prestiż, warunki kształcenia oraz innowacyjność. UPWr najlepiej wypadł pod względem innowacyjności, potencjału naukowego i efektywności naukowej. Na ten awans największy wpływ ma coś, co w środowisku określamy mianem doskonałości naukowej – podsumował nasz rozmówca.

Zajęcia z rozrodu weterynaria UPWr

UPWr ubiega się właśnie o elitarny status uniwersytetu badawczego.

fot. Tomasz Lewandowski/UPWr

Rektor dodał, że dzięki wypracowanej przez lata pozycji, UPWr został zaproszony do elitarnego grona dwudziestu polskich szkół wyższych, które mogą starać się o status uniwersytetu badawczego. To za sprawą wyników ostatniej ewaluacji, w której na pięć wydziałów dwa – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności i Wydział Medycyny Weterynaryjnej – zyskały najwyższą możliwą kategorię A+, a Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt kategorię A – wyjaśnił.

Które kierunki oceniono najwyżej?

Podobnie jak w ubiegłym roku, na szczycie zestawienia znalazły się weterynaria oraz nauki o żywności i żywieniu. Warto zauważyć, że oba te kierunki zdobyły 100% możliwych punktów. Wysokie pozycje zajęły także: zootechnika (3. miejsce), architektura krajobrazu (5. miejsce), biotechnologia (6. miejsce), geodezja i kartografia (6. miejsce), kierunki rolnicze i leśne (7. miejsce).

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Badamy i szukamy rozwiązań, ale także kształcimy specjalistów, ekspertów – prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka.

fot. Tomasz Lewandowski/UPWr

Co istotne, są to te same kierunki, które cieszą się największą popularnością wśród kandydatów na studia. W tym roku, w drugim miesiącu rekrutacji, ale jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur, najwięcej kandydatów zarejestrowało się na weterynarię, żywienie człowieka i dietetykę, geodezję i kartografię, biotechnologię, architekturę krajobrazu – zdradza prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka.

Rektor zwrócił również uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt, mniej wymierny niż kryteria wspomnianego rankingu. Wszystkie kierunki studiów, które UPWr posiada w swojej ofercie edukacyjnej, wpisują się bowiem w globalne potrzeby.

W najbliższych latach nie będzie wielu kwestii ważniejszych niż problemy wyżywienia ludzi (w szerokim ujęciu od pola do stołu) albo racjonalnego wykorzystania i chronienia zasobów naturalnych (wody, gleby, powietrza, fauny i flory, przestrzeni). Na UPWr tym się właśnie zajmujemy! Badamy i szukamy rozwiązań, ale także kształcimy specjalistów, ekspertów – podsumował profesor.

Czym zajmują się absolwenci?

Jednym wykształcenie rolnicze jest potrzebne, aby przejąć gospodarstwo po rodzicach. Kolejną grupą kandydatów na studia są osoby, które planują nabyć ziemię i założyć biznes. Jeszcze inni pragną zasilić kadry firm, związanych z szeroko pojętym rolnictwem.

Studentka weterynarii uczelnia rolnicza

Absolwenci UPWr znajdują zatrudnienie m.in. w branży rolniczej i weterynaryjnej.

fot. Tomasz Lewandowski/UPWr

Na podstawie kontaktów z firmami i instytucjami, z którymi UPWr współpracuje, można powiedzieć, że nasi absolwenci są chętnie zatrudniani w firmach sektora branży rolniczej, spożywczej, farmaceutycznej, biotechnologicznej oraz weterynaryjnej. Wielu absolwentów UPWr spotkać można także w jednostkach administracji państwowej i samorządowej – zdradza agroFaktowi dr inż. Magdalena Gawron-Gajgał, kierownik Biura ds. Rozwoju Przedsiębiorczości i Współpracy z Gospodarką UPWr.

Nie brakuje byłych studentów, zasilających chociażby kadry Inspekcji Weterynaryjnej, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa czy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Część absolwentów znajduje także zatrudnienie w lokalnych ośrodkach doradztwa rolniczego oraz izbach rolniczych.

Zgodnie z udostępnionymi nam danymi, pracę w zawodzie najszybciej rozpoczynają absolwenci takich kierunków jak architektura krajobrazu i rolnictwo. Od zdobycia przez nich dyplomu do podpisania umowy o pracę mija średnio około miesiąca. Statystycznie przed upływem dwóch miesięcy od obrony zatrudnienie znajdują również absolwenci zootechniki, geodezji i kartografii, gospodarki przestrzennej oraz inżynierii środowiska.

Przeczytaj również: Nowy rok szkolny 2021 się rozpoczął

Rekrutacja wciąż trwa

Jeśli chodzi o ściśle rolnicze kierunki, to już widać, że sporym zainteresowaniem cieszą się rolnictwo, ogrodnictwo i agrobiznes

Paulina Boroń-Kacperek (UPWr)

Rejestracja kandydatów na UPWr wystartowała na początku maja. W 2019 roku na studia stacjonarne pierwszego stopnia przyjętych zostanie tam około 2,3 tysiąca osób. Na pięciu wydziałach planowane jest uruchomienie 28 kierunków.

Jeśli chodzi o ściśle rolnicze kierunki, to już widać, że sporym zainteresowaniem cieszą się rolnictwo, ogrodnictwo i agrobiznes. I to te kierunki w największym stopniu dają szansę na zdobycie bardzo dziś cenionych w branży dodatkowych kompetencji, jak umiejętność działania projektowego – mówi mgr Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura rekrutacji UPWr.

Wspomniana uczelnia rolnicza kształci bowiem również w zakresie pozyskiwania środków zewnętrznych, np. z budżetu UE. Ich skuteczne wykorzystanie i rozliczanie jest jedną z tych umiejętności, które w szeroko pojętej branży rolniczej mogą decydować o pozycji na trudnym rynku, dlatego staramy się jak najwięcej naszych studentów w te umiejętności wyposażyć – puentuje dyrektor.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *