Które okopowe w ekologicznej produkcji?

Które okopowe w ekologicznej produkcji?

Warzywa okopowe stosowane jako przedplon w uprawie ekologicznej nie powinny przekraczać 25% zasiewów. Poszczególne warzywa mają bowiem swoje plusy i minusy

Udział okopowych w strukturze zasiewów nie powinien przekraczać 25%. Rośliny te z racji wysiewu lub sadzenia w szerokie rzędy i międzyrzędzia wymagają przeprowadzenia licznych zabiegów pielęgnacyjnych, co wraz z późnym zwarciem łanu powoduje wzmożony rozkład próchnicy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia erozji. Dodatkowo okopowe charakteryzują się ujemnym współczynnikiem w kształtowaniu bilansu materii organicznej, tzn. przyczyniają się do jej degradacji.

Wpływ, jaki okopowe mają na glebę, jest związany ze specyfiką ich uprawy – jako plon główny zbierane są korzenie, stąd niewielka ilość pozostawionych resztek pożniwnych – podstawowego źródła materii organicznej. Okopowe mają także wysokie wymagania nawozowe (szczególnie burak cukrowy).

Burak pastewny oraz marchew pastewna pojawiają się w strukturze zasiewów w gospodarstwach z chowem zwierząt.

Kolejnym zagrożeniem związanym z nadmiernym udziałem tych roślin w płodozmianie są choroby płodozmianowe. Niewłaściwe zmianowanie może prowadzić do nagromadzenia w glebie patogenów i szkodników zmniejszających plon i powodujących zmęczenie roli.

Obecność okopowych w płodozmianie ma także pozytywne aspekty dla całokształtu uprawy. Rośliny te przyczyniają się do redukcji zachwaszczenia poprzez konieczność systematycznego odchwaszczania międzyrzędzi, stymulując jednocześnie kiełkowanie nasion chwastów, co zmniejsza ich liczebność w glebowym banku nasion. Okopowe nie są również wymagające w kwestii przedplonu, dobrze rosną na oborniku, a dla następczych upraw pozostawiają stanowisko zasobne w składniki odżywcze.

Gatunki najczęściej wykorzystywane w ekologicznej produkcji to ziemniak, burak pastewny, marchew pastewna i warzywa. Burak cukrowy w systemie ekologicznym jest uprawiany niezmiernie rzadko. Powodem jest na ogół mały areał do uprawy tej rośliny, co kłóci się z opłacalnością produkcji, wysokie wymagania nawozowe, utrzymanie stanowiska wolnego od chwastów, duże nakłady pracy, a także aspekty ekonomiczne, ponieważ rzadko można sprzedać ten gatunek jako ekosurowiec.

Dlatego najczęściej uprawiane warzywo okopowe to ziemniak, zarówno jako produkt konsumpcyjny, jak i roślina paszowa. Burak pastewny oraz marchew pastewna pojawiają się w strukturze zasiewów w gospodarstwach z chowem zwierząt. Udział warzyw jest czynnikiem poprawiającym opłacalność produkcji, gdyż te gatunki można sprzedać bezpośrednio i dzięki temu uzyskać dodatkowy przychód.

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Kukurydza na ziarno – jak wygląda sytuacja przed zbiorami?

Kukurydza na ziarno niedługo zacznie zjeżdżać z pól. Jaki był tegoroczny sezon? Co najbardziej dało się we znaki plantatorom?

5 października 2017

Zbiory owoców – 2017 rok słabszy od ubiegłego

Tegoroczne zbiory owoców nie były powodem do radości sadowników i plantatorów. W przypadku niektórych owoców zbiory były niższe nawet o 60 procent.

5 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij