Które okopowe w ekologicznej produkcji?

Które okopowe w ekologicznej produkcji?

Warzywa okopowe stosowane jako przedplon w uprawie ekologicznej nie powinny przekraczać 25% zasiewów. Poszczególne warzywa mają bowiem swoje plusy i minusy

Udział okopowych w strukturze zasiewów nie powinien przekraczać 25%. Rośliny te z racji wysiewu lub sadzenia w szerokie rzędy i międzyrzędzia wymagają przeprowadzenia licznych zabiegów pielęgnacyjnych, co wraz z późnym zwarciem łanu powoduje wzmożony rozkład próchnicy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia erozji. 

Wpływ, jaki okopowe mają na glebę, jest związany ze specyfiką ich uprawy – jako plon główny zbierane są korzenie, stąd niewielka ilość pozostawionych resztek pożniwnych – podstawowego źródła materii organicznej. Okopowe mają także wysokie wymagania nawozowe (szczególnie burak cukrowy). Dodatkowo okopowe charakteryzują się ujemnym współczynnikiem w kształtowaniu bilansu materii organicznej, tzn. przyczyniają się do jej degradacji.

Burak pastewny oraz marchew pastewna pojawiają się w strukturze zasiewów w gospodarstwach z chowem zwierząt.

Kolejnym zagrożeniem związanym z nadmiernym udziałem tych roślin w płodozmianie są choroby płodozmianowe. Niewłaściwe zmianowanie może prowadzić do nagromadzenia w glebie patogenów i szkodników zmniejszających plon i powodujących zmęczenie roli.

Okopowe w płodozmianie

Obecność okopowych w płodozmianie ma także pozytywne aspekty dla całokształtu uprawy. Rośliny te przyczyniają się do redukcji zachwaszczenia poprzez konieczność systematycznego odchwaszczania międzyrzędzi, stymulując jednocześnie kiełkowanie nasion chwastów, co zmniejsza ich liczebność w glebowym banku nasion. Okopowe nie są również wymagające w kwestii przedplonu. Dobrze rosną na oborniku, a dla następczych upraw pozostawiają stanowisko zasobne w składniki odżywcze.

Okopowe w produkcji eko

Gatunki najczęściej wykorzystywane w ekologicznej produkcji to ziemniak, burak pastewny, marchew pastewna i warzywa. Burak cukrowy w systemie ekologicznym jest uprawiany niezmiernie rzadko. Powodem jest na ogół mały areał do uprawy tej rośliny, co kłóci się z opłacalnością produkcji. Ale również wysokie wymagania nawozowe, utrzymanie stanowiska wolnego od chwastów, duże nakłady pracy, a także aspekty ekonomiczne, ponieważ rzadko można sprzedać ten gatunek jako ekosurowiec.

Dlatego najczęściej uprawiane warzywo okopowe to ziemniak, zarówno jako produkt konsumpcyjny, jak i roślina paszowa. Burak pastewny oraz marchew pastewna pojawiają się w strukturze zasiewów w gospodarstwach z chowem zwierząt. Udział warzyw jest czynnikiem poprawiającym opłacalność produkcji, gdyż te gatunki można sprzedać bezpośrednio i dzięki temu uzyskać dodatkowy przychód.

BASF – podsumowanie trudnego sezonu 2018

Spadek rynku środków ochrony roślin na poziomie europejskim o 4 %. BASF wychodzi obronną ręką! Sprawdź relację z wydarzenia!

Mszyce w rzepaku. Ta jesień dała się we znaki.

Mszyce w rzepaku ozimym stanowią coraz większe zagrożenie. Tak jak w przypadku zbóż ozimych, są one wektorami groźnego wirusa.

16 grudnia 2018

Potencjał wzrostowy i fazowość w tuczu

Dostosowanie podaży energii i składników pokarmowych do potrzeb zwierząt to podstawa. Jak pasza wpływa na potencjał wzrostowy w tuczu?

3 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close