Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?

Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?

Choć dostępne w sklepach jabłka powinny być w pełni bezpieczne dla zdrowia, w praktyce bywa różnie. Co powinno nas zaniepokoić?

Polski rynek jabłek przeżywa w ostatnim czasie prawdziwy kryzys. Konsumpcja jabłek w naszym kraju również nie wygląda optymistycznie. Dziś spoglądamy na jabłka oczami konsumenta, czyli wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, kupując te owoce w sklepie czy na straganie.

Jabłka dostępne w sprzedaży powinny być zdrowe i wolne od jakichkolwiek chorób – tak mówią normy unijne. Jednak kontrole prowadzone regularnie przez Inspekcję Handlowej Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych pokazują, że często rzeczywistość odbiega od tego, co jest napisane w przepisach. W sklepach można natknąć się na jabłka niezgodne z normami, noszące ślady gnicia albo nadpsucia. Na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas kupowania tych najpopularniejszych w naszym kraju owoców?

Niewskazane jest również wybieranie owoców, które leżą w styczności z chorymi sztukami.

Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna

– Jakość jabłek jest, można powiedzieć, wypisana na ich skórce. Jeśli na owocach widoczne są suche, brunatne lub brązowe plamy, najprawdopodobniej jabłka są porażone parchem, czyli chorobą grzybową. Takich jabłek nie należy ani kupować, ani spożywać – radzi Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Czasem można też natknąć się na jabłka, które oprócz plam mają szary lub biały nalot. Jest to znak, że chorują one na szarą pleśń i również nie należy ich spożywać. Niewskazane jest również wybieranie owoców, które leżą w styczności z chorymi sztukami.

Bardzo często na jabłkach można spotkać brązowe plamy, które znajdują się nie tylko na skórce, ale też przenikają do wnętrza owoców. Wywoływane są one przez toksynę o nazwie patulina – jest to związek rakotwórczy, które może powodować zatrucia. Takie jabłka w całości nie nadają się do spożycia, nawet po wykrojeniu miąższu zawierającego przebarwienia.

jabłka

Wybierając jabłka, warto przyjrzeć się skórce i poszukać plam lub obić.

Wybierając owoce warto też zwrócić uwagę na ogólny stan skórki – jeśli jest ona pomarszczona, to oznacza, że owoce nie są zbyt świeże i już długo leżą w sklepie. Z drugiej strony – piękna, błyszcząca skórka też nie zawsze oznacza, że jabłko jest doskonałej jakości.

– Wielu producentów lub sprzedawców, aby poprawić efekt wizualny owoców, dodatkowo je poleruje lub nawet woskuje – wyjaśnia dietetyczka. – Takie jabłka najczęściej łatwo odróżnić od owoców niepoddawanych poprawce wyglądu. Są po prostu nienaturalnie błyszczące.

Normy unijne dotyczące sprzedaży jabłek mówią też, że każde jabłko powinno być odpowiednio oznakowane. W niektórych sklepach każdy owoc posiada nalepkę producenta. W większości punktów sprzedaży oznakowane są jednak tylko opakowania jabłek. Każdy konsument ma prawo do wglądu w informacje na nich zawarte, a sprzedawca powinien je udostępnić. Oznakowania powinny zawierać dane dotyczące producenta (w tym kraj pochodzenia), a także klasy jabłek.

 

Zobacz też: Lubimy jabłka: tanie i smaczne

Czy utrzymają się wyższe ceny owoców?

Droższe jabłka i gruszki w porównaniu do ub. r. zarówno w hurcie jak i w detalu. Czy ta tendencja utrzyma się w kolejnych miesiącach br.?

25 maja 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. skup mleka

Czy wiesz, czym jest "płynna glina" oraz w jaki sposób wirtualna rzeczywistość może zostać wykorzystana w rolnictwie?

Dziedzictwo kulturowe wsi

Czy ktoś bardziej niż rolnik przywiązany jest do ziemi, zwyczajów, sierpa tatowego? O tej mocnej więzi świadczą muzea i parki etnograficzne

19 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close