Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?

Download PDF

Polski rynek jabłek przeżywa w ostatnim czasie prawdziwy kryzys. Konsumpcja jabłek w naszym kraju również nie wygląda optymistycznie. Dziś spoglądamy na jabłka oczami konsumenta, czyli wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, kupując te owoce w sklepie czy na straganie.

Jabłka dostępne w sprzedaży powinny być zdrowe i wolne od jakichkolwiek chorób – tak mówią normy unijne. Jednak kontrole prowadzone regularnie przez Inspekcję Handlowej Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych pokazują, że często rzeczywistość odbiega od tego, co jest napisane w przepisach. W sklepach można natknąć się na jabłka niezgodne z normami, noszące ślady gnicia albo nadpsucia. Na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas kupowania tych najpopularniejszych w naszym kraju owoców?

Niewskazane jest również wybieranie owoców, które leżą w styczności z chorymi sztukami.

Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna

– Jakość jabłek jest, można powiedzieć, wypisana na ich skórce. Jeśli na owocach widoczne są suche, brunatne lub brązowe plamy, najprawdopodobniej jabłka są porażone parchem, czyli chorobą grzybową. Takich jabłek nie należy ani kupować, ani spożywać – radzi Paulina Nowicka, dietetyk z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Czasem można też natknąć się na jabłka, które oprócz plam mają szary lub biały nalot. Jest to znak, że chorują one na szarą pleśń i również nie należy ich spożywać. Niewskazane jest również wybieranie owoców, które leżą w styczności z chorymi sztukami.

Bardzo często na jabłkach można spotkać brązowe plamy, które znajdują się nie tylko na skórce, ale też przenikają do wnętrza owoców. Wywoływane są one przez toksynę o nazwie patulina – jest to związek rakotwórczy, które może powodować zatrucia. Takie jabłka w całości nie nadają się do spożycia, nawet po wykrojeniu miąższu zawierającego przebarwienia.

jabłka

Wybierając jabłka, warto przyjrzeć się skórce i poszukać plam lub obić.

Wybierając owoce warto też zwrócić uwagę na ogólny stan skórki – jeśli jest ona pomarszczona, to oznacza, że owoce nie są zbyt świeże i już długo leżą w sklepie. Z drugiej strony – piękna, błyszcząca skórka też nie zawsze oznacza, że jabłko jest doskonałej jakości.

– Wielu producentów lub sprzedawców, aby poprawić efekt wizualny owoców, dodatkowo je poleruje lub nawet woskuje – wyjaśnia dietetyczka. – Takie jabłka najczęściej łatwo odróżnić od owoców niepoddawanych poprawce wyglądu. Są po prostu nienaturalnie błyszczące.

Normy unijne dotyczące sprzedaży jabłek mówią też, że każde jabłko powinno być odpowiednio oznakowane. W niektórych sklepach każdy owoc posiada nalepkę producenta. W większości punktów sprzedaży oznakowane są jednak tylko opakowania jabłek. Każdy konsument ma prawo do wglądu w informacje na nich zawarte, a sprzedawca powinien je udostępnić. Oznakowania powinny zawierać dane dotyczące producenta (w tym kraj pochodzenia), a także klasy jabłek.

 

Zobacz też: Lubimy jabłka: tanie i smaczne

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o