Kwas humusowy w nawozie Rosahumus. Jak to działa?

Jak powszechnie wiadomo właściwa zawartość próchnicy w glebie to jeden z czynników, który decyduje nie tylko o żyzności gleby. Próchnica ma również fundamentalny wpływ na wzrost roślin, a także wysokość plonu i jego jakość. Niestety większość gleb w Polsce uboga jest w próchnicę, co z kolei prowadzi do ich degradacji, a także do ubytku najważniejszych składników pokarmowych. Aby temu zaradzić, warto postawić na produkt, który zawiera kwas humusowy stanowiący główny składnik próchnicy.
Kwas humusowy, czyli główny składnik próchnicy poprawia nie tylko żyzność gleby, ale także stanowi źródło dostarczania roślinom skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. Jakie jeszcze korzyści płyną z dostarczenia glebie tego cennego składnika? Na jaki produkt zawierający kwas humusowy warto się zdecydować? Sprawdźmy!
Spis treści
Czym są kwasy humusowe?
Jak już wcześniej wspomniano, kwasy humusowe należą do głównych składników próchnicy. Ponadto, stanowią one naturalne i organiczne źródło skoncentrowanych dawek składników pokarmowych, witamin i mikroelementów zarówno dla gleby jak i roślin. Kwasy humusowe stanowią produkt rozkładu resztek organicznych. Dlatego mogą one pochodzić np. z obornika lub kompostu.
Kwasy humusowe można również znaleźć w produkcie Rosahumus. Pochodzą one z leonardytów – złoży wydobywanych w kopalniach odkrywkowych.
Co to jest leonardyt?
Otóż jest on produktem milionów lat rozkładu resztek roślinnych obumarłych bez dostępu powietrza. Leonardyty wyróżniają się właściwościami kondycjonującymi glebę. Są to miękkie, błyszczące, czarne lub brązowe szkliste mineraloidy wydobywane z głębi ziemi. Ponadto bogate są w kwasy humusowe o zawartości nawet 90%. Co warto podkreślić, aktywność kwasów humusowych z leonardytów jest 5-krotnie wyższa, niż w przypadku kwasów humusowych pochodzących z innych źródeł. Wiąże się to z tym, że substancja organiczna jest już całkowicie rozłożona. Z kolei substancja organiczna w kompoście czy oborniku jest szybko mineralizowana bez tworzenia żyznego humusu.
Kwasy humusowe – właściwości i korzyści stosowania
Kwasy humusowe zwiększają żyzność w glebie dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu, a także ponadprzeciętnej pojemności wodnej. Oprócz tego kwas humusowy wykazuje zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków i wodorotlenków, a także ich powolnego uwalniania w czasie zapotrzebowania roślin.
Kwasy humusowe wykazują szereg korzyści zarówno pod względem ekonomicznym, jak i ekologicznym. Jak wiadomo, kwasy humusowe magazynują w glebie więcej wody i składników pokarmowych, zapobiegając ich wypłukiwaniu. Z tego względu możliwe jest zmniejszenie nawożenia mineralnego, jednocześnie uzyskując takie same wyniki plonowania. Te zależności potwierdzono podczas doświadczeń z nawozem Rosahumus, podczas których wykazano również, że stosowanie Rosahumusu wykazuje szczególną efektywność w młodych sadach. Wówczas możliwe jest uzyskanie nawet 2-krotnie wyższego plonu. Pod względem ekologicznym produkt Rosahumus ma świadectwo kwalifikacji do stosowania w rolnictwie ekologicznym NE/133/2010 wydane przez IUNG-PIB w Puławach.
Kwas humusowy w produkcie Rosahumus
Rosahumus to produkt wytwarzany z leonardytów, w którym aktywność kwasów humusowych jest 5 razy wyższa, niż pochodzących z obornika lub kompostu. Rosahumus zawiera 85% kwasów humusowych, 12% tlenku potasu, a także 0,6% żelaza.
Produkt ten wyróżnia się szerokim działaniem na siedmiu kluczowych płaszczyznach.
- Po pierwsze — stymuluje rozwój systemu korzeniowego.
- Po drugie — zatrzymuje rozpuszczone nawozy mineralne w strefie korzeniowej.
- Ponadto, zmniejsza wypłukiwanie nawozów.
- Poprawia dostępność składników pokarmowych dla roślin.
- Oprócz tego nawóz Rosahumus aktywizuje rozwój mikroorganizmów glebowych.
- Co istotne — stymuluje rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
- W efekcie także aktywizuje rozprzestrzenianie się pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
Nawożenie roślin uprawnych przy użyciu produktu Rosahumus pozwala również zwiększyć pojemność wodną gleb lekkich oraz poprawić strukturę i stosunki wodno-powietrzne gleb ciężkich. Ważną cechą nawozu Rosahumus od Agrosimex jest zapobieganie procesom erozji i spływu powierzchniowego wody. Ponadto, nawóz do roślin uprawnych działa jako naturalny chelat jonów metali, co umożliwia roślinom łatwiejsze pobieranie składników pokarmowych.
Szczegółowe informacje, a także więcej najważniejszych cech charakterystycznych nawozu Rosahumus można znaleźć na poniższej infografice.
Jak stosować Rosahumus?
Produkt Rosahumus dedykowany jest do nawożenia doglebowego roślin: sadowniczych, warzywnych, ozdobnych oraz upraw ściśle rolniczych. Wyróżnia go więc uniwersalność, dzięki czemu można go stosować w wielu roślinach uprawnych.
Nawożenie roślin sadowniczych
- W przypadku upraw sadowniczych nawożenie roślin uprawnych przy użyciu nawozu Rosahumus wykonuje się przede wszystkim przed założeniem sadu czy np. plantacji krzewów jagodowych. Aplikujemy go w formie oprysku doglebowego w dawce 3–6 kg/ha w 300–500 l wody, tj. 3–6 g/10 m² w 0,3–0,5 l wody. Po wykonaniu oprysku należy nawóz wymieszać z glebą. Z kolei wyższe dawki nawożenia można stosować na glebach lekkich oraz ubogich w próchnicę.
- Nawożenie roślin uprawnych w przypadku sadów i plantacji krzewów owocowych da się także wykonać w formie oprysku doglebowego późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną na wilgotną glebę w rzędy drzew czy krzewów jagodowych. Odpowiednia dawka wynosi 3–6 kg/ha w 300–500 l wody, tj. 3–6 g/10 m² w 0,3–0,5 l wody.
Więcej informacji o nawozie Rosahumus można znaleźć na stronie internetowej produktu.
Przeczytaj również: Cięcie zimowe jabłoni – Podstawą sprzęt i technika
źródło: Agrosimex
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
