Larwy tasiemca w mięsie dzika.Trzeba uważać na dziczyznę!

Jedzenie mięsa dzików może być niebezpieczne. Badaczka z Instytutu Biologii Ssaków z Białowieży znalazła w mięsie dzików larwy tasiemca Spirometra

Dr Marta Kołodziej-Sobocińska z Instytutu Biologii Ssaków–PAN w Białowieży odkryła larwy tasiemca Spirometra u dzików na Podlasiu. Oznacza to, że jedzenie surowego mięsa dzików może być niebezpieczne.

Czy tasiemce pasożytują także u dzików w innych częściach Polski czy tylko na Podlasiu? Na to pytanie nie ma w tej chwili odpowiedzi. Dr Kołodziej-Sobocińska prowadziła badania jedynie na terenie Białowieży, jak jest w kraju? – nie wiadomo.

3 lata temu znalazłam larwy tego tasiemca w ciele borsuka – powiedziała nam dr Marta Kołodziej-Sobocińska. – To spowodowało, że zaczęłam dalej prowadzić badania. Ale borsuki nie mają znaczenia strategicznego, a dziki – owszem.

Jeśli człowiek zje mięso z larwami tasiemca to zamieszkają one w ludzkim ciele.

Jakie mogą być skutki zjedzenia mięsa z larwami tasiemca Spirometra? Jeśli człowiek zje mięso z larwami tasiemca to zamieszkają one w ludzkim ciele. Zazwyczaj nie prowadzi to do śmierci, ale jest kłopotliwe, a larwy można usunąć tylko z pomocą chirurgiczną.

Smażenie i gotowanie powinno zniszczyć larwy tasiemca – mówi pani doktor. – Ale wystarczy, że mięso będzie niedosmażone lub niedogotowane, by po jego spożyciu zachorować na sparganozę.

Pani doktor opublikowała właśnie artykuł na ten temat w piśmie fachowym Veterinary Parasitology. Można powiedzieć, że jej odkrycie jest wręcz pionierskie.

Jedyne prace dotyczące tego tasiemca na ternie Polski były prowadzone w latach 50. ubiegłego wieku u wilków i rysi – dodaje dr Kołodziej-Sobocińska. – Od jakiegoś czasu myśliwi zgłaszali, że w mięsie dzików są jakieś dziwne larwy. Teraz już wiemy, że to larwy tasiemca Spirometra.

Z badań przeprowadzonych przez badaczkę wynika, że prawdopodobnie większość zwierząt w Puszczy Białowieskiej choruje na sparganozę.

Po zjedzeniu mięsa z larwami mogą one zamieszkać pod skórą człowieka, ale zdarza się, że znajdowano je także w płucach czy w oku – wyjaśnia pani doktor. Mogą mieć od 1 mm do 0,5 m długości, bardzo często są trudna do zidentyfikowania ponieważ mogą przypominać włókna mięśniowe.

larwy tasiemca

Groźne jest tylko zjedzenie surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa z larwami tasiemca.

Na dodatek legalnie kupione mięso z dzika nie musi być od tych larw wolne.

Weźmy pod uwagę, że wymagane przez prawo polskie i unijne badania weterynaryjne dopuszczające mięso dzików do sprzedaży nie obejmują diagnostyki sparganozy, ponieważ jest to obecnie praktycznie nieznany lekarzom pasożyt – dodaje badaczka.

Od jakiegoś czasu myśliwi zgłaszali, że w mięsie dzików są jakieś dziwne larwy. Teraz już wiemy, że to larwy tasiemca Spirometra.

dr Marta Kołodziej-Sobocińska, Instytut Biologii Ssaków–PAN w Białowieży

A co to oznacza dla rolników? Czy przy przenoszeniu padłych dzików i utylizacji zwierząt można się zarazić tasiemcem?

Oczywiście przenoszenie padłych dzików pod tym względem jest bezpieczne – wyjaśnia dr Kołodziej-Sobocińska. – Tasiemiec to nie wirus, ani nie bakteria. Groźne jest tylko zjedzenie surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa z larwami tasiemca.

Pani doktor prowadziła badania jedynie na terenie Puszczy Białowieskiej. Czy tasiemce Spirometra pasożytują na dzikach także w innych częściach Polski? – tego w tej chwili nie wie nikt.

Pamiętajmy, że dzikie zwierzęta mogą przenosić nieznane choroby i nieznane pasożyty – dodaje dr Marta Kołodziej-Sobocińska. – Zawsze w kontaktach z dzikimi zwierzętami trzeba zachować ostrożność.

Zapalenie wymienia u krów (mastitis): przyczyny i zapobieganie

W ciągu roku ok. 20–50% krów choruje na zapalenie wymienia, co przynosi olbrzymie straty hodowcom. Czy schorzeniu można zapobiec?

11 lutego 2017

Odsadzanie prosiąt – najtrudniejszy etap produkcji trzody

Najtrudniejszym etapem produkcji trzody jest odsadzanie prosiąt – zwierzęta w tym okresie wymagają specjalnego traktowania. Sprawdź, czy robisz to dobrze

17 lutego 2017

Pogłowie trzody chlewnej a ceny na rynku

Czy ceny mobilizują do produkcji trzody chlewnej? Co z pogłowiem? Czy ważne jest co się dzieje na rynku niemieckim?

14 lutego 2017