Produkcja cukru i buraka cukrowego – jest porozumienie!

Obowiązek uzgodnień dotyczących warunków umów kontraktacji buraka cukrowego, obowiązek odbioru wszystkich buraków z pola, negocjacje dotyczące wymagań, jakie muszą spełnić korzenie buraka cukrowego przyjmowane przez cukrownie oraz zasady dotyczące określania zanieczyszczeń i pobierania prób do analizy jakościowej to główne ustalenia jakie wprowadza Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe w sektorze cukru podpisane pomiędzy Krajowym Związkiem Plantatorów Buraków Cukrowych i Związkiem Producentów Cukru w Polsce.

Porozumienie określa zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych i producentami cukru. Ma scalić całą branżę oraz stanowi ramy dla kontraktacji buraków cukrowych w Polsce.

jurgiel-kadr-img_6966

Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Jest to szczególnie ważne w kontekście nadchodzących zmian na rynku cukru, związanych z odejściem od kwotowania produkcji cukru i ceny minimalnej skupu buraków cukrowych. Porozumienie to może stabilizować rynek cukru mówi Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa i rozwoju wsi, który uczestniczył w podpisaniu porozumienia.

Od 1 października produkcja cukru już bez kwotowania

Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych. W systemie bezkwotowym utrzymanie konkurencyjności krajowego sektora cukrowniczego, w tym uprawy buraków cukrowych, będzie zależało także od właściwej współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru. Wypracowanie ram długofalowej współpracy ma na celu również stabilizację finansową plantatorów buraków cukrowych. Dlatego jest bardzo istotne podpisanie Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego między Krajowym Związkiem Plantatorów Buraka Cukrowego a Związkiem Producentów Cukru w Polsce.

Silniejsza pozycja plantatorów cukru?

Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe ma wzmocnić pozycję negocjacyjną Regionalnych Związków Plantatorów Buraka Cukrowego, wprowadzając obowiązek uzgodnień dotyczących warunków umów kontraktacji.

cukrowe-porozumienie-opb-1

Podpisanie porozumienia

Przepisy prawa zarówno polskiego jak i wspólnotowego nie gwarantują organizacjom rolniczym możliwości negocjowania umów kontraktacji – mówi Krzysztof Nykiel, prezes Zarządu Głównego KZPBC. Mogłoby się tak zdążyć, że te najistotniejsze elementy kontraktacji byłyby wprowadzane do umów kontraktacji autorytarnie przez producentów cukru bez uzgodnień ze stroną plantatorską. Dotychczasowa praktyka opierała się na wspólnym wypracowywaniu dokumentów przez obie strony, jednak nie było gwarancji, że ta praktyka będzie trwała nadal, tym bardziej, że przepisy prawa w tym zakresie zostały mocno zliberalizowane. Strony postanowiły, że konieczne jest wypracowanie własnych zasad w tym temacie, dlatego dzisiaj mamy pewność, że najważniejsze przepisy umowy kontraktacji będą rzeczywiście negocjowane – komentuje sytuację prezes.

Negocjacje dotyczące korzenia buraka cukrowego

Przepisy prawa zarówno polskiego jak i wspólnotowego nie gwarantują organizacjom rolniczym możliwości negocjowania umów kontraktacji

Krzysztof Nykiel

Negocjacjom będą podlegać również wymagania, jakie muszą spełnić korzenie buraka cukrowego przyjmowane przez cukrownie oraz zasady dotyczące określania zanieczyszczeń i pobierania prób do analizy jakościowej.

Dzisiaj najważniejszym czynnikiem wpływającym na dochodowość jest optymalizacja wszelkich działań związanych zarówno z uprawą buraka cukrowego jak i odbiorem surowca – mówi prezes K. Nykiel. – Jakość korzeni jest kluczowa, dlatego wypracowywanie zasad dotyczących określania zanieczyszczeń i pobierania prób oraz sprawowanie kontroli nad tym procesem są jednymi z najważniejszych zadań związków plantatorówdodaje.

Obowiązek odbioru wszystkich buraków z pola

produkcja-cukru-dostawa-buraka

Na nowych rozwiązaniach mają skorzystać zarówno rolnicy jak i przetwórcy.

Podpisane porozumienie wprowadza między innymi obowiązek odbioru wszystkich buraków z pola, sposób określania ilości buraków kontraktowanych, system przeliczenia ilości buraków kontraktowanych przy jakości standardowej na ilość odpowiednią dla rzeczywistej jakości dostarczonych buraków oraz konieczność stosowania premii za wczesne i późne dostawy.

Wysłodki buraczane należne plantatorom

Porozumienie potwierdza również, że wysłodki buraczane są należne plantatorom.

Wyrażamy nadzieję, że Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe wzmocni pozycję całej branży wobec konkurencji z pozostałych krajów Unii Europejskiejmówi w imieniu związku plantatorów prezes K. Nykiel. Jego zdaniem, jest to szczególnie ważne w kontekście zmian na rynku cukru, które wprowadzają zliberalizowane podejście do zasad współpracy między rolnikami i przetwórcami. W nowej perspektywie nie będą już obowiązywały kwoty produkcyjne, nie będzie ceny minimalnej buraków cukrowych, a sama działalność gospodarcza będzie narażona na większe ryzyko i zmienność uwarunkowań ekonomicznych.

Proces wypracowania ostatecznego kształtu porozumienia branżowego był długi i wymagał kompromisu

Krzysztof Jurgiel, MRiRW

Resort będzie monitorował sytuację, a ewentualne problemy zgłaszał do KE w celu wspólnego poszukiwania rozwiązań zapowiedział minister K. Jurgiel.To drugie takie porozumienie. Pierwsze tego typu porozumienie zostało podpisane w 2004 r. – w roku wejścia Polski do Unii Europejskiej – dodał. Jego zdaniem, nowe zasady współpracy niewątpliwie przyczynią się do rozwoju krajowego sektora cukrowniczego, szczególnie, że przez ostatnie 8 lat nie udało się stworzyć warunków do podpisania porozumienia na szczeblu krajowym.

Prace nad porozumieniem trwały blisko dwa lata

Proces wypracowania ostatecznego kształtu porozumienia branżowego był długi i wymagał kompromisu, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspierało w tych działaniach zarówno plantatorów buraków cukrowych jak i producentów cukru podkreśla minister K. Jurgiel. Szef resortu rolnictwa podziękował stronom porozumienia za wytrwałość i determinację w dążeniu do zawarcia porozumienia: za wypracowanie akceptowalnych dla obu stron zasad współpracy między plantatorami a producentami cukru.

 

Siano. Kalkulacja kosztów produkcji roślin łąk i pastwisk

Właściwy termin zbioru zielonki oraz wysokość plonu znacząco wpływa na koszty produkcji pasz objętościowych i sianokiszonki

14 kwietnia 2019

Informacja o produkcji i zbyciu surowca tytoniowego

Uwaga, producenci tytoniu! Przypominamy o ważnych formalnościach!

23 kwietnia 2019

Buraki cukrowe do posiania

Buraki cukrowe nadal są opłacalne. Ich siewy w południowej Polsce dobiegają końca.

23 kwietnia 2019