Mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej – pierwsze objawy. Specjalista radzi jak go zwalczyć [wideo]

Mamy końcówkę drugiej połowy marca i wiosnę za oknem. Choć zapowiadają się Obecna sytuacja pogodowa sprzyja rozwojowi chorób zbóż. Mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej zaznaczył już swoją obecność. Jest to choroba, która zwłaszcza dla tej plantacji stanowi szczególne zagrożenie. Jej działanie może znacząco wpłynąć na obniżenie plonu. Chcesz dowiedzieć się jak z nią walczyć? 

Wczesna wiosna to czas kiedy na polach pojawiają się różnego rodzaju choroby. Jedną z bardziej uciążliwych jest mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej. Długa i ciepła jesień, brak zimy oraz deficyt wody pozwoliły stworzyć mączniakowi wręcz idealne warunki do rozwoju.

Reklama

Jak rozwija się mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej?

Objawy mączniaka prawdziwego w pszenicy ozimej

W marcu mączniak prawdziwy miał dobre warunki do rozwoju

fot. Daniel Zawada

Aktualna pogoda również sprzyja mączniakowi, który najlepiej rozwija się w temperaturze 12–20 °C w dzień i od 5–12 °C w nocy. Zwalczanie mączniaka prawdziwego w pszenicy ozimej jest szczególnie istotne, ponieważ choroba ta stanowi dla tej uprawy duże zagrożenie i może znacznie wpłynąć na obniżenie plonu.

Ważne jest aby możliwie szybko rozpoznać mączniaka i go zwalczyć

Co powinno się zrobić w tej chwili? Kluczowym rozwiązaniem będzie zabieg T1. Jego celem jest wyeliminowanie chorób podstawy źdźbła. Do ich grona zaliczamy: 

  • łamliwość podstawy źdźbła, 
  • fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła. 

Ponadto zabieg ten eliminuje choroby pierwszych liści, np.: 

  • mączniaka prawdziwego zbóż i traw, 
  • rdzę brunatną, 
  • septorioze paskowaną liści,
  • brunatną plamistość liści.

W obecnej sytuacji polowej powinniśmy zdecydować się na mieszaninę substancji o działaniu systemicznym. Pomogą nam one wyeliminować większość problemów, ale również będą chronić roślinę do czasu kolejnego zabiegu.

Zabieg T1 w niskich temperaturach?

mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej - zastosuj Kendo

Kendo 50 EW skuteczny na wczesnowiosenne choroby grzybowe zbóż

fot. Sumi Agro Poland

Średnie dobowe temperatury wciąż są niskie, dlatego wybór powinien paść na substancje czynne, których działanie jest dopasowane do warunków wczesnowiosennych. – Doskonałym rozwiązaniem będzie zastosowanie fungicydu Kendo 50 EW w mieszaninie zbiornikowej z produktami zwalczającymi choroby podstawy źdźbła. – doradza redaktor Biernat.

Produktami zwalczającymi choroby podstawy źdźbła z oferty Sumi Agro Polska są również Yamato 303 SE lub Fossa 633 EC. Jednak jak dodaje autor Raportu z Pola- Bazą każdej z mieszanin zbiornikowych powinien być wyspecjalizowany produkt do zwalczania mączniaka. W tym przypadku Kendo 50 EW, który dodatkowo ogranicza nam również inne ważne choroby zbóż.

Mączniak prawdziwy w pszenicy ozimej – kiedy oprysk?

Szerokie zastosowanie Kendo 50 EW

Zwalczanie mączniaka prawdziwego już od fazy BBCH 30

fot. Sumi Agro Poland

Fungicyd Kendo 50 EW w zbożach stosuje się zapobiegawczo lub w chwili wystąpienia pierwszych objawów mączniaka, w fazach BBCH 30-59.

Substancją czynną tego fungicydu jest cyflufenamid, związek z grupy fenyloacetamidów, który potrafi szybko wniknąć w tkanki roślin. W efekcie już po godzinie od zastosowania, uznaje się, że jest on odporny na zmywanie przez deszcz. 

Podsumowując, patogeny pojawiające się na polach pszenicy ozimej są sporym zagrożeniem i przyczyniają się do zmniejszenia plonu. Jeżeli widzisz już pierwsze objawy choroby, zwalczanie jej jest wskazane.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *