Skuteczne sposoby na zwalczanie mączniaka prawdziwego

Jedną z głównych chorób zagrażających zbożom jest mączniak prawdziwy zbóż i traw. Patogenem jest grzyb Blumeria graminis, którego główna szkodliwość polega na ograniczaniu powierzchni asymilacyjnej liści. W konsekwencji prowadzi to do ogładzania zainfekowanej rośliny… 

Porażone blaszki liściowe szybko zasychają i nie dochodzi do transportu asymilatów do innych organów roślinnych. Tym samym uzyskuje się znacznie mniejszy plon ziarna. Dowiedz się o sposobach na zwalczanie mączniaka prawdziwego.

zwalczanie mączniaka prawdziwego

Ziarno uzyskane z roślin zaatakowanych przez chorobę jest gorszej jakości niż w przypadku roślin zdrowych

fot. Sumi Agro Poland

Reklama

Chore ziarno – gorsza jakość

Z reguły trzeba liczyć się ze stratą sięgającą aż 30% możliwego do uzyskania plonu. Nie jest to zatem wartość, którą można zbagatelizować, podejmując ryzyko podczas decyzji dotyczącej ochrony plantacji przed mączniakiem prawdziwym.

Dodatkowo, ziarno uzyskane z roślin zaatakowanych przez chorobę jest gorszej jakości niż w przypadku roślin zdrowych. Wykazuje ono obniżoną zawartość węglowodanów, a zawartość białka jest podwyższona. Drugi z parametrów odgrywa istotne znaczenie, chociażby w przypadku ziarna jęczmienia browarnego. Nie może on zawierać więcej niż 11% białka ze względu na jego przydatność do produkcji piwa.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw atakuje!

Mączniak prawdziwy zbóż i traw na oziminach pojawia się często już jesienią. Zwłaszcza w czasie ciepłej i suchej pogody. Są to warunki szczególnie sprzyjające rozwojowi grzyba B. graminis, który dobrze rozwija się w temperaturze 12-20°C w dzień i 5-12°C w nocy. Jego zarodniki nie wymagają obecności ani kropli wody do kiełkowania.

Mączniak prawdziwy

Nalot pokrywa liście, pochwy liściowe, zielone źdźbła, a przy dużym stopniu porażenia nawet kłosy

fot. Sumi Agro Poland

Z bardzo dużym zagrożeniem tym patogenem mamy do czynienia w przypadku uprawy jęczmienia ozimego, który wytwarza pędy kłosonośne tylko w okresie jesiennym. W związku z tym, jeśli rośliny tego zboża zostaną zaatakowane w tym czasie przez mączniaka, będą one gorzej zimowały. Wiosną zaś, już osłabione będą szybciej atakowane przez szkodniki.

Mączniak prawdziwy na zbożach objawia się w postaci miejscowych, białych, mączystych nalotów. Czasem można dostrzec w nich kuliste, czarne owocniki grzyba, a sam nalot staje się ciemniejszy i przypomina filc. Nalot pokrywa liście, pochwy liściowe, zielone źdźbła, a przy dużym stopniu porażenia nawet kłosy. Obecność choroby w łanie powoduje przedwczesne zamieranie porażonych roślin. Dlatego warto zaplanować zwalczanie zanim choroba się rozwinie.

Odpowiedni środek – skuteczną ochroną

Zagrożenie zbóż mączniakiem prawdziwym prowadzi do potrzeby przemyślenia strategii ochrony. Przede wszystkim powinna ona polegać na wyborze dobrego i skutecznego środka ochrony roślin. Taki preparat powinien posiadać rejestrację na różne rodzaje zbóż. Do tego ważne jest, aby można go było zastosować prewencyjnie, czyli zanim choroba pojawi się na polach.

Skuteczny preparat powinien posiadać rejestrację na różne rodzaje zbóż.

W takim przypadku potrzebny jest środek układowy, którego substancja czynna będzie wykazywała długie działanie w roślinie i w ten sposób odpowiednio ją zabezpieczała przed atakiem patogenu. W przypadku doboru preparatu chemicznego, istotna jest także możliwość działania interwencyjnego. Wówczas, gdy potrzeba podjąć kroki w momencie zaobserwowania pierwszych objawów porażenia.

Zwalczanie mączniaka prawdziwego

Wszystkie te cechy posiada środek Kendo 50 EW – zarejestrowany przeciw mączniakowi prawdziwemu  w uprawach pszenicy jarej i ozimej, pszenżyta ozimego oraz jęczmienia jarego i ozimego. Preparat ten jest określany przez specjalistów jako produkt nowoczesny i zaawansowany pod względem technologicznym na tle wszystkich środków mających na celu zwalczanie mączniaka prawdziwego.

Kendo 50 EW

Substancją czynną fungicydu Kendo 50 EW jest cyflufenamid, pochodzący z grupy fenyloacetamidów. Związek ten potrafi szybko wniknąć w tkanki roślin i dlatego już po godzinie od zastosowania uznawany jest za odporny na zmywanie przez deszcz.

Wiarygodna rekomendacja

Warto wiedzieć, że cyflufenamid został bardzo dobrze oceniony przez oddział HGCA (Home-Grown Cereals Authority). Oddział ten jest częścią organizacji AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board), zajmującej się rozwojem rolnictwa i ogrodnictwa na terenie Wielkiej Brytanii.

HGCA zajmuje się między innymi określaniem skuteczności działania substancji czynnych fungicydów, a cyflufenamid uzyskał najwyższą ocenę w badaniach w kategorii na zwalczanie mączniaka prawdziwego.

Blokada ssawek

Substancja w roślinie wykazuje działanie nawet do 6 tygodni, co sprawia, że zabezpieczenie zbóż przed infekcją grzybem B. graminis jest pełne i wysoce skuteczne. Mechanizm działania tej substancji polega na blokowaniu tworzenia ssawek, którymi grzyby pobierają składniki pokarmowe z roślin w miejscach infekcji. Po podjęciu działań interwencyjnych,  czyli gdy choroba już się pojawi – substancja czynna będzie też chroniła kolejne nowe przyrosty przed mączniakiem.

Stosowaniekendo terminy stosowania

Według zaleceń fungicyd Kendo 50 EW może być stosowany od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30-59) w dawce dla jednorazowego zastosowania w ilości 0,2-0,3 l/ha, przy użyciu wody w ilości 200-400 l/ha. Opryskiwanie tym preparatem powinno przebiegać w sposób drobnokroplisty.

Kendo jest również stosowany w mieszaninach jako skuteczny komponent mączniakobójczy. Zalecana dawka do mieszanin to 0,l/ha.

Formy jare mogą być chronione omawianym środkiem przed mączniakiem prawdziwym jeden raz w sezonie. U zbóż ozimych dopuszcza się jego dwukrotne zastosowanie przy zachowaniu co najmniej 28 dni odstępu pomiędzy zabiegami.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *