Nawożenie winorośli – jak, czym i kiedy?

Nawożenie winorośli – jak, czym i kiedy?

Nawożenie winorośli poprawi jej rozwój i zapewni lepszy plon. Jakie wymagania glebowe ma winorośl i jak prawidłowo uprawiać tę roślinę?

Winorośl należy do roślin lubiących klimat ciepły. Mimo to w Polsce jest ona chętnie uprawiana i to z dobrym skutkiem. Jednakże, aby efekty były odpowiednie nie możemy pozostawić winorośli samej sobie. Odpowiednie nawożenie winorośli poprawi jej rozwój i zapewni lepszy plon. Aby plantacja była udana, winorośl wymaga ciepłych stanowisk o dobrym nasłonecznieniu. Stanowiska powinny być jednocześnie osłonięte przed wiatrem. Zwykle winorośl sadzimy przy południowych i zachodnich ścianach budynków, lub na pergolach czy altanach, jednakże w takich przypadkach warto zadbać o odmiany o wysokiej odporności na mróz.

Gleba dla winorośli powinna mieć obojętny odczyn – około 6,5-7 pH. Gleba musi być żyzna, piaszczysta i gliniasta, ważna jest również jej wilgotność – nie może być zbyt niska. Warto mieć pewność co do swojej gleby i przeprowadzić analizę chemiczną. Analiza chemiczna jest niezbędna do wybrania odpowiedniego sposobu na nawożenie winorośli. Jeżeli odczyn gleby będzie zbyt kwaśny, konieczne jest odkwaszenie gleby (w tym celu do 30 centymetrowych dołków możemy wsypać garść kredy). Jeśli używamy obornika pod nawożenie winorośli, należy pamiętać aby był on przynajmniej dwuletni, zbyt duże dawki azotu są zgubne dla rośliny, odpowiednio przefermentowany kompost również będzie się nadawać do użycia, ale w przypadku dużej towarowej uprawy najlepsze będą odpowiednie nawozy, o które warto spytać dostawcę preparatów chemicznych.

Winorośl daje lepszy plon na glebach wilgotnych, a przede wszystkim żyznych. W przypadku gleb słabych, plony nie są już tak obfite, a i owoce bywają mniejsze. Każda odmiana wymaga trochę innych zabiegów pielęgnacyjnych, warto również wiedzieć w jakim celu służyć będzie nam winorośl – na potrzeby sprzedaży jako owoce deserowe czy na przetwory. Wiedza o odmianach jest bardzo ważna przy uprawie winorośli, ponieważ każda odmiana może mieć inne wymagania stanowiskowe czy dotyczące mikro i makroelementów.

Rolne grupy producenckie – walka o przetrwanie i rozwój

Działalność ponad 1100 grup producentów rolnych w Polsce to z jednej strony powód do chwały i podziwu nad zaradnością rolników i producentów rolnych.

21 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij