Nawożenie winorośli – jak, czym i kiedy?

Nawożenie winorośli – jak, czym i kiedy?

Nawożenie winorośli poprawi jej rozwój i zapewni lepszy plon. Jakie wymagania glebowe ma winorośl i jak prawidłowo uprawiać tę roślinę?

Winorośl należy do roślin lubiących klimat ciepły. Mimo to w Polsce jest ona chętnie uprawiana i to z dobrym skutkiem. Jednakże, aby efekty były odpowiednie nie możemy pozostawić winorośli samej sobie. Odpowiednie nawożenie winorośli poprawi jej rozwój i zapewni lepszy plon. Aby plantacja była udana, winorośl wymaga ciepłych stanowisk o dobrym nasłonecznieniu. Stanowiska powinny być jednocześnie osłonięte przed wiatrem. Zwykle winorośl sadzimy przy południowych i zachodnich ścianach budynków, lub na pergolach czy altanach, jednakże w takich przypadkach warto zadbać o odmiany o wysokiej odporności na mróz.

Gleba dla winorośli powinna mieć obojętny odczyn – około 6,5-7 pH. Gleba musi być żyzna, piaszczysta i gliniasta, ważna jest również jej wilgotność – nie może być zbyt niska. Warto mieć pewność co do swojej gleby i przeprowadzić analizę chemiczną. Analiza chemiczna jest niezbędna do wybrania odpowiedniego sposobu na nawożenie winorośli. Jeżeli odczyn gleby będzie zbyt kwaśny, konieczne jest odkwaszenie gleby (w tym celu do 30 centymetrowych dołków możemy wsypać garść kredy). Jeśli używamy obornika pod nawożenie winorośli, należy pamiętać aby był on przynajmniej dwuletni, zbyt duże dawki azotu są zgubne dla rośliny, odpowiednio przefermentowany kompost również będzie się nadawać do użycia, ale w przypadku dużej towarowej uprawy najlepsze będą odpowiednie nawozy, o które warto spytać dostawcę preparatów chemicznych.

Winorośl daje lepszy plon na glebach wilgotnych, a przede wszystkim żyznych. W przypadku gleb słabych, plony nie są już tak obfite, a i owoce bywają mniejsze. Każda odmiana wymaga trochę innych zabiegów pielęgnacyjnych, warto również wiedzieć w jakim celu służyć będzie nam winorośl – na potrzeby sprzedaży jako owoce deserowe czy na przetwory. Wiedza o odmianach jest bardzo ważna przy uprawie winorośli, ponieważ każda odmiana może mieć inne wymagania stanowiskowe czy dotyczące mikro i makroelementów.

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

16 maja 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sztuczne mięso

Kolejny tydzień przynosi kolejną porcję ciekawostek rolniczych. Tym razem mówimy m.in. o uprawie borówki i mięsie z laboratorium.

Coraz mniej pszczół? To dla sadowników duży problem!

Sprawdź, co zrobić aby zapewnić roślinom odpowiednie zapylenie gdy wokół brakuje pszczół.

17 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close