Szczepienie winorośli: jak wykonać?

Szczepienie winorośli: jak wykonać?

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda rozmnażania krzewów. Nowe rośliny są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli.

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda, mająca na celu ich rozmnożenie. Nowe krzewy pozyskane dzięki szczepieniu są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli. Dobór podkładki to indywidualna sprawa zależna od rodzaju plantacji i uprawianych w niej odmian. Warto zasięgnąć porady bardziej doświadczonych sadowników, aby dobór podkładki i zrazów był dobry. Jeśli wybraliśmy już odmianę, na której będziemy szczepić możemy zastanowić się nad terminem.

Letnie szczepienie winorośli wykonywane pod koniec wiosny to optymalny moment na dokonywanie działań związanych z rozmnożeniem naszych winorośli. Pobrane jesienną porą łozy wybranych przez nas szlachetnych odmian muszą przeczekać zimę w odpowiednich warunkach (np. skrzynka z wilgotnym piaskiem, w miejscu chłodnym, ale z temperaturą dodatnią!). Następnie przed przystąpieniem do szczepienia winorośli, pędy należy podzielić na zraz – tak aby każdy z nich miał chociaż jeden pąk (na tym etapie, zrazy warto opryskać środkiem fungicydowym).

Jeśli zrobiliśmy wszystko to co wyżej opisano, możemy przystąpić do do właściwego zabiegu, jakim jest szczepienie winorośli. Zrazy powinny zostać zamoczone w letniej wodzie na 12 godzin przed rozpoczęciem szczepienia. Po właściwym wymoczeniu, bierzemy zrazy i przycinamy je od razu pod pąkiem i nad pąkiem, zostawiając niewielki element pędu o długości około dwóch centymetrów.

Przycinamy na tym etapie również podkładkę – skracamy ją do długości mniej więcej drugiego węzła liściowego. Po wykonaniu tych cięć, podkładkę tniemy wzdłuż i wkładamy w nią zraz.
Ranę po cięciach owijamy odpowiednim materiałem agrotechnicznym w bardzo ścisły sposób tak aby miazgi mocno do siebie przylegały. Przy wykonywaniu szczepienia dobrze jest śledzić prognozy pogody, do odpowiedniego rozwoju miazgi potrzebna jest w miarę ciepła temperatura, najlepiej aby nie spadała poniżej 12 stopni Celsjusza.

Coraz mniej pszczół? To dla sadowników duży problem!

Sprawdź, co zrobić aby zapewnić roślinom odpowiednie zapylenie gdy wokół brakuje pszczół.

17 maja 2018

Czy utrzymają się wyższe ceny owoców?

Droższe jabłka i gruszki w porównaniu do ub. r. zarówno w hurcie jak i w detalu. Czy ta tendencja utrzyma się w kolejnych miesiącach br.?

25 maja 2018

Skracanie zbóż ozimych w fazie liścia flagowego!

Faza liścia flagowego to drugi odpowiedni termin skracania zbóż. Przeczytaj jak skracać i czym, aby uchronić się przed ich wyleganiem!

16 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close