Szczepienie winorośli: jak wykonać?

Szczepienie winorośli: jak wykonać?

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda rozmnażania krzewów. Nowe rośliny są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli.

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda, mająca na celu ich rozmnożenie. Nowe krzewy pozyskane dzięki szczepieniu są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli. Dobór podkładki to indywidualna sprawa zależna od rodzaju plantacji i uprawianych w niej odmian. Warto zasięgnąć porady bardziej doświadczonych sadowników, aby dobór podkładki i zrazów był dobry. Jeśli wybraliśmy już odmianę, na której będziemy szczepić możemy zastanowić się nad terminem.

Letnie szczepienie winorośli wykonywane pod koniec wiosny to optymalny moment na dokonywanie działań związanych z rozmnożeniem naszych winorośli. Pobrane jesienną porą łozy wybranych przez nas szlachetnych odmian muszą przeczekać zimę w odpowiednich warunkach (np. skrzynka z wilgotnym piaskiem, w miejscu chłodnym, ale z temperaturą dodatnią!). Następnie przed przystąpieniem do szczepienia winorośli, pędy należy podzielić na zraz – tak aby każdy z nich miał chociaż jeden pąk (na tym etapie, zrazy warto opryskać środkiem fungicydowym).

Jeśli zrobiliśmy wszystko to co wyżej opisano, możemy przystąpić do do właściwego zabiegu, jakim jest szczepienie winorośli. Zrazy powinny zostać zamoczone w letniej wodzie na 12 godzin przed rozpoczęciem szczepienia. Po właściwym wymoczeniu, bierzemy zrazy i przycinamy je od razu pod pąkiem i nad pąkiem, zostawiając niewielki element pędu o długości około dwóch centymetrów.

Przycinamy na tym etapie również podkładkę – skracamy ją do długości mniej więcej drugiego węzła liściowego. Po wykonaniu tych cięć, podkładkę tniemy wzdłuż i wkładamy w nią zraz.
Ranę po cięciach owijamy odpowiednim materiałem agrotechnicznym w bardzo ścisły sposób tak aby miazgi mocno do siebie przylegały. Przy wykonywaniu szczepienia dobrze jest śledzić prognozy pogody, do odpowiedniego rozwoju miazgi potrzebna jest w miarę ciepła temperatura, najlepiej aby nie spadała poniżej 12 stopni Celsjusza.

Omacnica w ściernisku – pozbądź się jej przed zimą

Omacnica w ściernisku po kukurydzy ma doskonałe warunki do przezimowania. Jak postępować z resztkami pożniwnymi, aby utrudnić szkodnikowi przezimowanie?

1 grudnia 2017

Agro Akademia BASF – perfekcyjny jęczmień dla każdego

Agro Akademia BASF poświęcona uprawie jęczmienia – sprawdź, o czym będzie mowa i uzyskaj najwyższe plony w nadchodzącym sezonie.

8 grudnia 2017

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij