Szczepienie winorośli: jak wykonać?

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda rozmnażania krzewów. Nowe rośliny są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli.

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda, mająca na celu ich rozmnożenie. Nowe krzewy pozyskane dzięki szczepieniu są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli. Dobór podkładki to indywidualna sprawa zależna od rodzaju plantacji i uprawianych w niej odmian. Warto zasięgnąć porady bardziej doświadczonych sadowników, aby dobór podkładki i zrazów był dobry. Jeśli wybraliśmy już odmianę, na której będziemy szczepić możemy zastanowić się nad terminem.

Letnie szczepienie winorośli wykonywane pod koniec wiosny to optymalny moment na dokonywanie działań związanych z rozmnożeniem naszych winorośli. Pobrane jesienną porą łozy wybranych przez nas szlachetnych odmian muszą przeczekać zimę w odpowiednich warunkach (np. skrzynka z wilgotnym piaskiem, w miejscu chłodnym, ale z temperaturą dodatnią!). Następnie przed przystąpieniem do szczepienia winorośli, pędy należy podzielić na zraz – tak aby każdy z nich miał chociaż jeden pąk (na tym etapie, zrazy warto opryskać środkiem fungicydowym).

Jeśli zrobiliśmy wszystko to co wyżej opisano, możemy przystąpić do do właściwego zabiegu, jakim jest szczepienie winorośli. Zrazy powinny zostać zamoczone w letniej wodzie na 12 godzin przed rozpoczęciem szczepienia. Po właściwym wymoczeniu, bierzemy zrazy i przycinamy je od razu pod pąkiem i nad pąkiem, zostawiając niewielki element pędu o długości około dwóch centymetrów.

Przycinamy na tym etapie również podkładkę – skracamy ją do długości mniej więcej drugiego węzła liściowego. Po wykonaniu tych cięć, podkładkę tniemy wzdłuż i wkładamy w nią zraz.
Ranę po cięciach owijamy odpowiednim materiałem agrotechnicznym w bardzo ścisły sposób tak aby miazgi mocno do siebie przylegały. Przy wykonywaniu szczepienia dobrze jest śledzić prognozy pogody, do odpowiedniego rozwoju miazgi potrzebna jest w miarę ciepła temperatura, najlepiej aby nie spadała poniżej 12 stopni Celsjusza.

Cięcie drzewek: metodyka i narzędzia

Coroczne cięcie drzewek owocowych należy do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych. Kiedy je przeprowadzić i o czym pamiętać?

20 stycznia 2017

Grusza Konferencja – najpopularniejsza odmiana gruszy: czy słusznie?

Grusza Konferencja jest obecnie najczęściej spotykaną odmianą grusz w Europie. A jak jej uprawa wygląda w Polsce?

22 stycznia 2017

Czerń zbóż: groźny grzyb atakujący zboża

Czerń zbóż jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum. Jak się objawia?

20 stycznia 2017