Niedziela Wielkanocna – tradycje największego święta chrześcijańskiego

Niedziela Wielkanocna w religii chrześcijańskiej to jeden z ważniejszych, jak nie najważniejszy dzień w roku. Jest to dzień zmartwychwstania Jezusa, a także jego zwycięstwa nad grzechem oraz śmiercią. Na przestrzeni lat powstawało wiele tradycji tj. przywołówki, szukanie jaj wielkanocnych, przygotowywanie wielkanocnego stołu, rodzinne śniadanie wielkanocne, a także procesja rezurekcyjna. Niedziela Wielkanocna – które tradycje przetrwały do dzisiaj, a o których już nie pamiętamy?
Święta Wielkiej Nocy poprzedza czterdzieści dni Wielkiego Postu, które kończą się biesiadowaniem wspólnie z rodziną. Niedziela Wielkanocna inaczej zwana Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego jest najważniejszym świętem chrześcijan. Jest to święto ruchome, które obchodzi się w pierwsza niedzielę po wiosennej pełni księżyca – w tym roku wypada 17 kwietnia.
Niedziela Wielkanocna – na początku Rezurekcja
Wielkanoc rozpoczyna się Mszą świętą odprawianą o północy z soboty na niedzielę. Ostatni dzień Triduum Paschalnego (Wielki czwartek, Wielki piątek, Wielka sobota) wypełnia radość, której fundamentem jest cud zmartwychwstania. Dawniej, na Podlasiu po Rezurekcji odbywały się wyścigi furmanek – uważało się, że ten, kto pierwszy wróci do domu z kościoła najwcześniej ukończy żniwa, a także zbierze obfite plony.
Śniadanie wielkanocne
Po zakończeniu Rezurekcji wracamy się do domów, aby zjeść rodzinne śniadanie z produktów święconych dzień wcześniej. Jednak zanim usiądziemy do stołu, należy podzielić się święconką – jajem, chlebem oraz kiełbasą. Dawniej, po podzieleniu się święconką, każdy członek rodziny musiał zjeść całą laskę chrzanu, który miał chronić przed bólem brzucha, a także zęba. Laska chrzanu symbolizowała ostatnie umartwienie, które przeszedł Jezus przed śmiercią karmiony octem i żółcią.
Wielkanocne śniadanie to przede wszystkim pokarmy ze święconki, którą poświęciliśmy dzień wcześniej, czyli:
- chleb,
- jajka,
- sól,
- wędlina,
- chrzan,
- babka wielkanocna,
- baranek.
Czytaj również: Ceny zbóż – notowania na krajowym rynku. Sprawdź!
Wielkanocny stół
Aby zasiąść jednak do wielkanocnego stołu, należy go przygotować. Według tradycji stół powinien być pokryty białym obrusem, a do jego dekoracji należy użyć bukszpan oraz bazie. Głównymi elementami dekoracji są pisanki, a także wielkanocny baranek, które dzień wcześniej znalazły się w święconce. Ponadto świąteczny stół powinny pokryć:
- różnego rodzaju mięsa i wędliny,
- biała kiełbasa,
- żurek lub barszcz biały,
- ćwikła z chrzanem,
- babka piaskowa,
- sernik,
- mazurek z artystycznymi dekoracjami,
- makowiec,
- chleb,
- pascha.
Niedziela Wielkanocna – przywołówki na Kujawach
Na Kujawach w Niedziele Wielkanocną obchodzono tzw. przywołówki. Tego dnia pod wieczór na centralnym placu wsi zbierali się chłopcy, którzy wspinali się na drzewa lub mury. Z tych miejsc przywoływali okoliczne dziewczęta śpiewając lub recytując dla nich wiersze.
Niedziela Wielkanocna – tradycje szukania prezentów od zajączka i zabawa na wybitki
Do świątecznych zabaw często wykorzystuje się wcześniej poświęcone pisanki. Jedną z popularniejszych zabaw podczas niedzielnego śniadania jest toczenie pisanek po stole, a także stukanie się nimi. Zabawę wygrywa ta osoba, której pisanka podczas uderzenia nie zostanie rozbita.
Tak jak w przypadku świąt Bożego Narodzenia przychodzi Święty Mikołaj, tak w Niedzielę Wielkanocną do dzieci przychodzi Zajączek. Na zachodzie Polski popularne jest szukanie prezentów (słodyczy lub drobnych prezentów) od zajączka, który przychodzi w niedzielę nad ranem. Prezenty chowane są w całym domu oraz ogrodzie, a po wielkanocnym śniadaniu dzieci rozpoczynają zabawę i ich szukają.
Przeczytaj również: Rejestracje ciągników w pierwszych 10 dniach kwietnia 2022
Źródło: dzieje, PAP, smilyplay