Niskie ceny trzody do końca roku

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

Jeśli taka prognoza Komisji o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku się sprawdzi, a popyt na mięso na rynku wewnętrznym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie wzrastał, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.

W Polsce od końca września br. spadają ceny trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w okresie 5 tygodni odnotowano ponad 7% spadek (o 0,34 zł) do 4,39 zł/kg (do 25.10.2015 r.). Obecna cena jest o 5% niższa niż przed rokiem.

Warto również dodać, że ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie również w pierwszych trzech kwartałach br.

Polski rynek drobiu zagrożony przez Ukrainę?

Czy za sprawą Ukrainy zmieni się pozycja Polski jako największego producenta drobiu w Unii Europejskiej?

17 marca 2017

Chów trzody chlewnej z pomysłem

Czy jest recepta na to, by trzoda chlewna przynosiła i zysk, i… satysfakcję? Na ten temat rozmawiamy z Mistrzem Agroligi 2016!

18 marca 2017

Lizawki dla bydła: jakie wybrać dla opasów?

Jakie składniki mineralne powinny znajdować się w lizawce dla bydła mięsnego? Jak dobrać odpowiednią dla naszego stada formę?

20 marca 2017