Niskie ceny trzody do końca roku

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

Jeśli taka prognoza Komisji o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku się sprawdzi, a popyt na mięso na rynku wewnętrznym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie wzrastał, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.

W Polsce od końca września br. spadają ceny trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w okresie 5 tygodni odnotowano ponad 7% spadek (o 0,34 zł) do 4,39 zł/kg (do 25.10.2015 r.). Obecna cena jest o 5% niższa niż przed rokiem.

Warto również dodać, że ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie również w pierwszych trzech kwartałach br.

Pierwszy dzień konferencji Klubu Afimilk: co musisz wiedzieć o doju?

Pierwszy dzień spotkania Klubu Afimilk za nami. Teoria poparta praktyką, a problemy w hodowli bydła mlecznego rozwiązane!

23 listopada 2016

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016