Niskie ceny trzody do końca roku

Niskie ceny trzody do końca roku

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

W ocenie Komisji Europejskiej wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

Jeśli taka prognoza Komisji o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku się sprawdzi, a popyt na mięso na rynku wewnętrznym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie wzrastał, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.

W Polsce od końca września br. spadają ceny trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w okresie 5 tygodni odnotowano ponad 7% spadek (o 0,34 zł) do 4,39 zł/kg (do 25.10.2015 r.). Obecna cena jest o 5% niższa niż przed rokiem.

Warto również dodać, że ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie również w pierwszych trzech kwartałach br.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij