Ceny trzody chlewnej 2019 – do kiedy zwyżki?
Ceny trzody chlewnej 2019. Na rynku widoczne są wyraźne zwyżki. W drugim kwartale 2019 r. cena skupu trzody wynosiła 5,77 zł/kg wagi żywej. To poziom o prawie 30 proc. wyższy niż rok temu!
Średnia cena trzody chlewnej w UE wyniosła w drugim kwartale tego roku 172,18 EUR/100 kg wagi poubojowej. W Polsce: 177,19 EUR. Notowania te były wyższe odpowiednio o 20 proc. i 25,5 proc. niż rok wcześniej.
Natomiast w trzecim kwartale tego roku unijna cena trzody uplasowała się na poziomie 178,70 EUR (+22 proc.). W Polsce: 175,22 EUR (+21 proc.).
Spis treści
Ceny trzody chlewnej 2019
Ceny trzody wyrażone w złotych wzrosły w jeszcze większym stopniu, gdyż sprzyjała im roczna deprecjacja złotego względem euro – zauważa Danuta Zawadzka z IERiGŻ. Cena skupu trzody wyniosła w drugim kwartale tego roku 5,77 zł/kg wagi żywej (+27,5 proc.). W trzecim kwartale: 5,81 zł/kg i była (+23 proc.).
– Wzrost cen trzody jest następstwem dwóch czynników, a mianowicie spadku pogłowia i ubojów trzody w wielu krajach UE. A także wzrostu popytu na wieprzowinę na rynku światowym. Wynika on z pojawienia się wirusa ASF w Chinach i w innych krajach azjatyckich – informuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ.
Produkcja trzody chlewnej w UE
Produkcja trzody chlewnej w UE zwiększy się o 107 tys. ton w skali roku, eksport o 536 tys. ton – ocenia Komisja Europejska. Wyższy eksport zaabsorbuje więcej niż notowany przyrost produkcji. W efekcie podaż zmniejszy się o 429 tys. ton, co z kolei będzie wpływało na dalszy wzrost cen.
Cena trzody w UE wynieść może w grudniu 160 EUR/100 kg. – Gdyby kurs złotego względem euro utrzymał się na dotychczasowym poziomie (ok. 4,30), oznaczałoby to, że w grudniu cena trzody mogłaby zawierać się w przedziale ok. 5,20-5,60 zł/kg. Więc byłaby o 25-35 proc. wyższa niż w grudniu 2018 r – czytamy w biuletynie „Rynek mięsa” IERiGŻ.
Co dalej? Prognoza
Czego możemy się spodziewać w pierwszym półroczu 2020 roku? Zdaniem Danuty Zawadzkiej z IERiGŻ, ceny trzody będą prawdopodobnie nadal rosły, ale stopa ich wzrostu będzie znacznie mniejsza od tegorocznej, w tym zwłaszcza w II kwartale.
Natomiast w drugim półroczu 2020 roku zmiany cen uzależnione będą od eksportu do krajów trzecich. Przewiduje się, że w wielu unijnych krajach dojść może do wzrostu pogłowia i ubojów trzody. Zwyżek cen możemy spodziewać się więc jedynie przy zwiększonym eksporcie. W przeciwnym razie – może dojść do obniżek.
Źródło: IERiGŻ
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!