Obserwatorium Rynku Wołowiny – co to takiego?

Ma rozpowszechniać rynkowe dane i krótkoterminowe analizy – właśnie po to powołane zostało Obserwatorium Rynku Mięsa. Chodzi o to, by zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa.
Obserwatorium ma zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa, oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu.
– W minionym tygodniu Phil Hogan, unijny komisarz ds. rolnictwa i obszarów wiejskich oraz Jens Schaps Dyrektor ds. jednolitej wspólnej organizacji rynku, ekonomii i analizy rynków rolnych, uczestniczyli w pierwszym inauguracyjnym posiedzeniu Obserwatorium Rynku Mięsa do monitorowania sytuacji w sektorach wołowiny, cielęciny i wieprzowiny – informuje nas Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, reprezentujący Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych, uczestniczył w tym inauguracyjnym posiedzeniu jako jeden z 4 ekspertów rynku wołowiny zgłoszonych przez COPA i COGECA.
Grono ekspertów rynku wołowiny składa się z 16 przedstawicieli łańcucha dostaw wołowiny zgłaszanych przez europejskie organizacje producentów, przetwórców, handlu.
– Celem przyświecającym powstaniu obserwatorium rynku mięsa jest zapewnienie większej przejrzystości unijnego sektora mięsnego poprzez rozpowszechnianie danych rynkowych i analizy krótkoterminowej – dodaje Monika Przeworska. – Obserwatorium ma zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa, oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu. Ma to wpłynąć na stabilizację sektora mięsnego w Unii Europejskiej.

Cóż, obserwatorium mi się jednak zawsze bardziej kojarzyło z gwiazdami 😉