PATRON SERWISU: Blattin

Obserwatorium Rynku Wołowiny – co to takiego?

Ma rozpowszechniać rynkowe dane i krótkoterminowe analizy – właśnie po to powołane zostało Obserwatorium Rynku Mięsa. Chodzi o to, by zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa.

Obserwatorium ma zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa, oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu.

Monika Przeworska, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

W minionym tygodniu Phil Hogan, unijny komisarz ds. rolnictwa i obszarów wiejskich oraz Jens Schaps Dyrektor ds. jednolitej wspólnej organizacji rynku, ekonomii i analizy rynków rolnych, uczestniczyli w pierwszym inauguracyjnym posiedzeniu Obserwatorium Rynku Mięsa do monitorowania sytuacji w sektorach wołowiny, cielęciny i wieprzowiny – informuje nas Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, reprezentujący Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych, uczestniczył w tym inauguracyjnym posiedzeniu jako jeden z 4 ekspertów rynku wołowiny zgłoszonych przez COPA i COGECA.

Grono ekspertów rynku wołowiny składa się z 16 przedstawicieli łańcucha dostaw wołowiny zgłaszanych przez europejskie organizacje producentów, przetwórców, handlu.

Celem przyświecającym powstaniu obserwatorium rynku mięsa jest zapewnienie większej przejrzystości unijnego sektora mięsnego poprzez rozpowszechnianie danych rynkowych i analizy krótkoterminowej – dodaje Monika Przeworska. – Obserwatorium ma zapobiegać spekulacjom na unijnym rynku mięsa, oraz dać możliwość podjęcia szybkich działań w przypadku kryzysu. Ma to wpłynąć na stabilizację sektora mięsnego w Unii Europejskiej.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Kandyzowany pisze:

    Cóż, obserwatorium mi się jednak zawsze bardziej kojarzyło z gwiazdami 😉