Od czego zależy zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej
Jest wiele czynników decydujących o użytkowości zwierząt. Jednym z nich są kwestie związane z wodą. Ważna jest zarówno jej ilość, jak i jakość. Dobrze wiedzieć, jakie jest zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej oraz od jakich czynników ono zależy. Przyjrzyjmy się tym zagadnieniom.
Woda jest ważnym i niezbędnym składnikiem. Tak jak pasza tak i woda w żywieniu zwierząt powinna być ze szczególną dokładnością rozpatrywana. W praktyce bardzo często pomijane jest jej znaczenie dla zdrowia zwierząt i wpływ na wyniki produkcyjne uzyskiwane przez zwierzęta. Można śmiało stwierdzić, że woda w produkcji trzody chlewnej jest najtańszym i najłatwiej dostępnym składnikiem odżywczym. Świnie mają przewód pokarmowy dostosowany do trawienia pokarmów papkowatych, które zawierają dużą ilość wody. Dlatego zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej jest szczególnie ważne. Istotne jest zapewnienie swobodnego dostępu do niej zwłaszcza przy suchym żywieniu tych zwierząt. Brak wody wpływa negatywnie na wzrost, zdrowie i produkcyjność zwierzęcia oddziałując dużo bardziej na zwierzę niż brak paszy.
Spis treści
Co wpływa na zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej
Organizm zwierzęcia zawiera około 60-65% wody. Jej ilość w poszczególnych tkankach i organach jest różna, a poziom ulega ciągłym wahaniom.
– Na zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej składa się dużo elementów – mówi doradca hodowlany Piotr Baliński. – Główne to rasa zwierząt, zdrowie fizjologiczne, ilość tłuszczu w organizmie, masa ciała, płeć, następnie skład i jakość pasz (m.in. ilość zawartych soli mineralnych w mieszance). Ważne są także takie czynniki jak pora skarmiania, temperatura wody, pora roku oraz sposób i częstość pojenia oraz wiek zwierzęcia.
Prosię ssące poza siarą pobiera ok. 600-800 ml wody/ dobę. Jest to związane z dużą zawartością białka i tłuszczu w siarze oraz mleku, których produkty rozpadu wymagają rozcieńczenia dla wydalenia z organizmu. Prosięta chętnie piją wodę, a to z kolei ułatwia im pobieranie większych ilości paszy. Istotnym czynnikiem kształtującym pobranie wody u świń jest również ich stan zdrowia, a szczególnie ciepłota ciała oraz działanie środków farmakologicznych. Olbrzymie znaczenie na pobór wody przez świnie ma również pora roku. Latem spożycie wody wyraźnie wzrasta. Świnie nie potrafią się pocić, więc nadmiary wyprodukowanej energii (ciepła) wydalają poprzez ziajanie. W zbyt ciepłych pomieszczeniach często widzimy zwierzęta brudne i mokre – w ten sposób świnie się chłodzą. Zapotrzebowanie na wodę uzależnione jest również od sposobu karmienia.
Rodzaj paszy zmniejsza zużycie wody
– Zwiększone zużycie wody i zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej jest uzależnione od składu chemicznego pasz – tłumaczy doświadczony hodowca z woj. łódzkiego Jacek Waszczykowski. – Podaję paszę trochę mniej suchą z ograniczoną ale dostosowaną do potrzeb zwierząt zawartością związków mineralnych, a wtedy zwierzęta wypiją mniej wody. Pasze o wysokiej zawartości węglowodanów, białka powodują, że zapotrzebowanie na ten składnik również wzrasta. By trochę ograniczyć zużycie wody podaję mniej sodu i potasu, które zwiększają pragnienie zwierząt.
Należy pamiętać, że przy karmieniu zwierząt na mokro, zadawana pasza nie może być jedynym źródłem wody.
– Na pewno więcej wody dostają karmiące lochy – zauważa hodowca z woj. kujawsko-pomorskiego Radosław Maślanka. – W mojej chlewni duża ilość wypitej wody ma ogromny wpływ na ilość pobranej paszy, a więc również i na ilość wyprodukowanego mleka. Szczególnie dbam o dostarczanie wody lochom, w tym karmiącym, które pobierają znacznie więcej wody. Trzeba pamiętać, że głównym składnikiem mleka loch jest właśnie woda. Lochy obficie pobierające paszę wychowują znacznie cięższe mioty.
W organizmach młodych zwierząt poziom wody jest wyższy niż u zwierząt starszych. U płodu woda jest podstawowym składnikiem ciała – zawartość jej wynosi w granicach 60-65%%, u nowo narodzonych prosiąt woda stanowi 97% masy ciała, a u dorosłych tuczników w granicach 55%. Najwięcej wody znajduje się w mięśniach ok. 80%, z kolei w tkane tłuszczowej połowa stanowi woda, zaś szkielet kostny 32%. Trzoda chlewna bardzo szybko traci wodę z organizmu. Jej znaczne ilości, w stosunku do masy ciała, świnie wydalają z moczem, także ich kał zawiera mało suchej masy (20-40%). Woda w organizmie uzupełniania jest poprzez: wodę pitną, wodę zawartą w paszy oraz wodę powstałą w wyniku reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie.
Jakość i ilość wody dla świń
Zapotrzebowanie na wodę dla trzody chlewnej jest ściśle związane z pobraniem ilości suchej masy paszy w ciągu doby. Niezależnie, czy świnie otrzymują paszę na sucho czy na mokro, należy zwierzętom zapewnić możliwość regulacji ilości pobieranej wody. Ograniczanie dostępu do wody powoduje straty produkcyjne. Na każdy kilogram pobranej suchej masy paszy zapotrzebowanie świń na wodę wynosi ok. 7-8 l.
– Dla zdrowia i produkcyjności trzody chlewnej istotnym czynnikiem jest również jej temperatura wody. Ja podaję nowonarodzonym prosiętom poza siarą wodę ciepłą o temperaturze ok. 30°C. Osobniki dorosłe dostają chłodniejszą wodę w temperaturze 10-15°C, a miesiącach zimowych cieplejszą – ok. 17°C. Latem woda powinna działać ochładzająco, a w okresie zimowym nie powinna mieć temperatury niższej niż panująca w chlewni – twierdzi Zbigniew Krawczyk w woj. wielkopolskiego.
Chłodna woda powoduje utratę energii, która jest potrzebna na jej ogrzanie, zaś u loch w wysokiej ciąży może przyczynić się do poronień. Ważne są też warunki termiczno-wilgotnościowe w chlewni – im wyższa temperatura i mniejsza wilgotność powietrza, tym większe zapotrzebowanie zwierząt na wodę. Wielu hodowców wskazuje na znaczenie sposobu dostarczania wody świniom. Świnie mogą pobierać wodę z poideł smoczkowych, miseczkowych lub z koryta.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!