Od pola do stołu – strategia przegłosowana w PE

Od pola do stołu – ideą tej strategii jest stworzenie systemów produkcji i dystrybucji żywności, które będą w zrównoważony sposób oddziaływały na środowiskowo, gospodarkę i społeczeństwo. Jednak jak rzeczywiście wpłynie na produkcję rolną oraz na rynek żywności w Europie? 

W miniony wtorek, tj. 19 października 2021 r. Parlament Europejski przegłosował strategię „od pola do stołu” Komisji Europejskiej. Za oddano 452 głosy, przeciwnych było 170 parlamentarzystów europejskich, wstrzymało się 76 eurodeputowanych.

Reklama

Czym jest strategia od pola do stołu?

Strategia od pola do stołu, określana skrótem F2F (Farm to Fork) to 10-letni plan zaproponowany przez Komisję Europejską, będący pierwszą próbą organizacji polityki żywnościowej w UE. Podejmowane w ramach strategii działania mają na celu stworzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego na terenie UE. Ma on objąć produkcję, dystrybucję i konsumpcję. Strategia oferuje rozwiązania do zastosowania na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Ich celem ma być zapewnienie mieszkańcom UE przystępnej cenowo i zdrowej żywności. Jeszcze bardziej strategia skupia się na utrzymaniu biologicznych podstaw ludzkości. Pokrótce – uzyska się to  poprzez przeciwdziałanie zmianom klimatu, ochronę środowiska naturalnego i zachowanie różnorodności biologicznej.

Strategia F2F – główne cele

W zamierzeniach strategia od pola do stołu ma na celu:

  • zapewnić zrównoważoną produkcję żywności,
  • zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe,
  • stymulować zrównoważone przetwórstwo żywności,
  • promocję zrównoważonej konsumpcji żywności a tym samym ułatwianie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę,
  • ograniczenie strat i marnotrawstwo żywności,
  • zapewnić walkę z fałszowaniem żywności w łańcuchu dostaw.

Stanowią one fundament do dalszych, już konkretnych działań, których wdrożenie spoczywa na państwach członkowskich UE.

Strategia od pola do stołu – wpływ na rolnictwo

od pola do stolu

Strategia od pola do stołu ma na celu produkcję żywności przy ograniczeniu o 50% zużycia ś.o.r., w stosunku do dzisiejszej ich ilości

Strategia od pola do stołu pozwoli na znacznie szersze wsparcie technologii produkcji przyjaznych dla środowiska naturalnego, w szczególności dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego. Z jednej strony ograniczone ma być stosowanie sztucznych środków produkcji, a z drugiej promowane będą naturalnych środki wykorzystywane w produkcji rolnej. Zharmonizowana zostanie współpraca na wszystkich etapach produkcji żywności. Dzięki czemu produkty będą łatwiej rozpoznawalne przez klientów. Ułatwi to konsumentom podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych. Strategia od pola do stołu ma też zapewnić godziwe zyski wszystkim uczestnikom łańcucha dostaw żywności.

Idea strategii a opinia dzisiejszych rolników

Badania prowadzone m.in. przez Uniwersytet w Wageningen i Uniwersytet Koloński oraz Wspólne Centrum Badawcze UE wskazywały na drastyczne skutki strategii „od pola do stołu”. Rolnicy, politycy związani z rolnictwem oraz organizacje rolników ostro krytykowały założenia strategii.

Cele strategii od pola do stołu, jeśli zostaną wdrożone, odbiją się bardzo mocno na producentach z UE” – zwraca uwagę europejskie stowarzyszenia rolnicze Copa-Cogeca.

Podsumujmy F2F – pomysłem na rolnictwo czy na zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego UE?

Od decyzji raczej nie ma już odwrotu. Ale jedno jest pewne – bezpieczeństwo żywnościowe UE może być zagrożone przez powyższe działania. Znaczne ograniczenie wykorzystywania nawozów mineralnych i środków ochrony roślin – nawet do 50%, już do 2030 r. (biorąc pod uwagę dzisiejsze realia), wpłynie na obniżenie poziomu plonowania roślin uprawnych. Jak twierdzą rolnicy, gdy zabraknie Europejczykom żywności wytworzonej w UE, wówczas zwrócimy się po towar do innych krajów. Mianowicie do tych, które produkują konwencjonalnie. Przy czym to oni wówczas będą dyktować warunki.

Nie będziemy patrzeć, czy żywność była produkowana z poszanowaniem środowiska, czy spełnia unijne normy… Weźmiemy co popadnie.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *