Odmiany rzepaku odporne na kiłę kapusty

Download PDF

Kiła kapusty to poważne zagrożenie w uprawie rzepaku i innych gatunków roślin uprawnych z rodziny krzyżowych. Sprawdź jak sobie z nią radzić oraz dlaczego warto siać odmiany rzepaku odporne na tą chorobę!

Plantacji dotkniętych kiłą kapusty z roku na rok przybywa. Należy pamiętać, że ta groźna choroba rozwija się, nie tylko na krzyżowych roślinach uprawnych, ale także na chwastach z tej samej rodziny. Kiła kapusty może przyczynić się do spadku plonu rzepaku ozimego sięgającego nawet 80%. Dlatego walka z tą chorobą to nie tylko siew odpornych odmian rzepaku, ale także prawidłowa agrotechnika. Dowiedz się więcej!

Skąd się bierze kiła kapusty

kiła kapusty na korzeniach

Charakterystycznym objawem kiły kapusty są narośla na korzeniach, w których znajdują się zarodniki przetrwalnikowe

fot. Leafhopper65

Kiła kapustnych to choroba przenoszona przez glebę, wywoływana przez Plasmodiophora brassicae. Charakterystycznym objawem porażenia roślin przez ten patogen są narośla na zainfekowanych korzeniach. Optymalnymi warunkami do rozwoju tej groźnej choroby jest nagrzana do 20-24 ⁰C gleba, a także jej wysoka wilgotność oraz niskie pH poniżej 6,5. Należy pamiętać, że w mniej sprzyjających warunkach kiła kapusty również może się rozwijać.

Główną przyczyną rozprzestrzeniania się kiły kapusty jest przemieszczanie się gleby zawierającej zarodniki przetrwalnikowe, które uwalniane są do niej w momencie rozpadu narośli.

Kiła kapusty – oszacuj straty

Szacowanie strat plonu obliczamy na podstawie liczby porażonych roślin oraz dzielimy przez dwa. Przy porażeniu 50 %, starty będą sięgać 25 % plonu

Jak już wcześniej wspomniano zarodniki kiły przemieszczają się wraz z glebą oraz wodą. Uprawa innych gatunków niż z rodziny krzyżowych nie hamuje tego procesu. Dlatego pola rzepaku, które są zagrożone wystąpieniem tej groźnej choroby należy regularnie lustrować od fazy rozety aż do fazy łuszczyn badając korzenie roślin. Największe ryzyko wystąpienia kiły kapusty dotyczy wjazdów na pole, nisko położonych terenów także podmokłych, jednakże może ona pojawić się w dowolnym miejscu i na dowolnym polu.

Aby prawidłowo oszacować starty plonu spowodowane przez kiłę należy podzielić procent porażonych roślin przez dwa. Prosto mówiąc jeśli 50 % roślin na polu jest zainfekowanych strata plonu będzie wynosić 25 %.

Kiła kapusty jak ochronić plantację na starcie

Siew odmiany kiłoodpornej to nie jedyna recepta na ograniczenie szkodliwości tej groźnej choroby. Właściwe zabiegi agrotechniczne oraz sanitarne mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu i ograniczeniu rozprzestrzeniania się kiły kapusty. Ponieważ jest to choroba pochodząca z gleby ważna jest dobra praktyka rolnicza, która ma wpływ na ograniczenie infekcji. Należy dbać również o czyszczenie i dezynfekcję sprzętu – maszyn czy obuwia. Szczególnie w przypadku wykonywania prac na polu zainfekowanym przez kiłę kapusty.

stosowanie nawozów naturalnych

Obornik pochodzący z terenów gdzie stwierdzono infekcję kiłą kapusty może się przyczynić do rozprzestrzenienia tej choroby

Ponadto powinno unikać się wprowadzania do gleby – słomy, paszy zielonej, kiszonki czy obornika pochodzących z obszarów gdzie stwierdzono infekcję lub jest ona podejrzewana. Ważny jest również wybór materiału siewnego od sprawdzonych producentów i dystrybutorów. Nie można zbierać go z pól zainfekowanych kiłą. Spore znaczenie ma również ochrona herbicydowa i zwalczanie chwastów żywicielskich. Oczywiście oprócz wszystkich wymienionych metod należy przestrzegać czteroletniego zmianowania. Pamiętajmy kluczową rolę odgrywa płodozmian – im dłuższy tym lepiej.

Siej odmiany rzepaku odporne na kiłę

odmiana rzepaku odporna na kiłę kapusty

Odmiana rzepaku ozimego Protector® PT242 to odporność na kiłę kapusty połączona z wysokim plonowaniem

fot. Corteva

Odmiany rzepaku odporne na kiłę kapusty powinny charakteryzować się odpornością nie na jedną najczęściej występującą rasę – rasę 3, ale także na inne – 2,5,6 i 8. Wśród odmian odpornych na wszystkie wymienione rasy kiły kapusty znajdziemy mieszańca Protector® PT242 od firmy Corteva Agriscience™ marki Pioneer®. Odporność to nie jedyna zaleta tej odmiany. Dzięki jej siewowi nie musimy się martwić o zwiększenie ryzyka powstania odporności patogena wywołującego kiłę kapusty. Ograniczymy także zakażenie ziemi do minimum.

Warto podkreślić, że odmiana Protector® PT242 odznacza się silnym systemem korzeniowym oraz dobrym wigorem początkowym pozwalającym na efektywne wykorzystanie wody oraz składników pokarmowych. Mieszaniec PT242 to także wysoka stabilność w plonowaniu. Szczególnie polecany na średnie i dobre stanowiska.

odmiany rzepaku odporne na kiłę kapusty

Odmiana Protector® PT242 po zawiązaniu łuszczyn

fot. Corteva

Odmiana rzepaku Protector® PT242 wykazuje także dobrą odporność na drugą groźną chorobę jaką jest sucha zgnilizna kapustnych Phoma. Charakteryzuje się również bardzo dobrą odpornością na wyleganie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o