Omacnica rozsmakowała się w kukurydzy?

Omacnica rozsmakowała się w kukurydzy?

Gdy pod koniec sierpnia na plantacjach kukurydzy pojawia się omacnica prosowianka, jest już za późno na jakąkolwiek ochronę...

Kto nie zdążył lub zaniechał zabiegu na omacnicę prosowiankę, aktualnie może ją dokładnie zaobserwować na swojej plantacji. Koniec sierpnia to ten moment, gdy szkody wyrządzane przez gąsienice szkodnika są już mocno widoczne.

Gąsienice omacnicy prosowianki w sierpniu wgryzają się do łodyg i wnętrza kolb, dziesiątkując je od środka. Wyjadają we wnętrzu kanały oraz komory, co utrudnia przepływ substancji odżywczych i wody. Kukurydza jest w ten sposób mocno osłabiona, a przy tym staje się bardziej podatna na niektóre choroby, m.in. na fuzariozę kolb. Omacnica w krótkim czasie potrafi zaatakować spore połacie plantacji kukurydzy.

– Aby namierzyć szkodnika w kukurydzy, wystarczy bardzo dokładnie przejrzeć plantację. Wokół roślin zaatakowanych przez gąsienice omacnicy widoczne są drobne trociny, wysypane z otworków, przez które szkodnik wniknął do wnętrza rośliny – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu– Innym objawem żerowania szkodnika są złomy w łodygach, zdarza się tak, że cała roślina przewraca się na ziemię. Gąsienice, które żerują na kolbach, mogą je też podgryzać u nasady – takie kolby również stają się słabsze, zwieszają się w dół i mogą całkowicie obrywać się.

Objawem żerowania szkodnika są złomy w łodygach, zdarza się tak, że cała roślina przewraca się na ziemię. Gąsienice, które żerują na kolbach, mogą je też podgryzać u nasady – takie kolby również stają się słabsze, zwieszają się w dół i mogą całkowicie obrywać się.

Daniel Dąbrowski z PODR

Stwierdzenie obecności omacnicy prosowianki na tym etapie wegetacji kukurydzy to jednak zdecydowanie za późno na jakiekolwiek zabiegi, zarówno chemiczne (opryski), jak i biologiczne (wykładanie preparatów zawierających kruszynka). Pozostaje szacowanie szkód oraz przygotowanie się do walki ze szkodnikiem w przyszłym sezonie. Bo jeśli plantacja została zaatakowana teraz, istnieje duże ryzyko, że masowy wylęg szkodnika nastąpi także w kolejnym roku.

Aby nieco zmniejszyć poziom strat warto jest przeprowadzić zbiory kukurydzy w terminie. Spóźnianie się ze zbiorami spowoduje bowiem, że coraz więcej łodyg lub kolb będzie wylegać, co bezpośrednio przełoży się na słabszy plon.

– Trzeba również pamiętać o właściwych zabiegach agrotechnicznych na ściernisku, które pozwolą zminimalizować ryzyko pojawienia się szkodnika w przyszłym sezonie – radzi ekspert. – Duże znaczenie w tym zakresie ma bardzo dokładne rozdrabnianie resztek pożniwnych oraz głęboka orka przed zimą. Dzięki temu warunki glebowe nie będą sprzyjające do zimowania gąsienic.

 

Nie przegap: Omacnica prosowianka, czyli ogromne straty

Uprawa chmielu – uwaga na szkodniki i choroby!

Które choroby i szkodniki stanowią obecnie największe zagrożenie dla plantacji chmielu?

8 czerwca 2018

Wapnowanie gleby po żniwach – wybierz dobry nawóz!

Wapnowanie to jeden z najważniejszych zabiegów przed siewem roślin uprawnych. Przeczytaj jakie nawozy wapniowe sprawdzą się najlepiej!

5 czerwca 2018

Szkodniki kłosów zbóż oraz liści [WIDEO]

Uprawom zbożowym oprócz skrzypionek zagrażają również inne szkodniki! Czy wiesz jakie? Sprawdź to w najnowszym wideo!

6 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close