Opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą – trwałość owoców w handlu

Zapobieganie stratom żywności jest konieczne zarówno na etapie jej produkcji, logistyki, jak i sprzedaży. Szczególnie ważne są logistyka i sprzedaż, ponieważ na tych etapach producent owoców ma znikomy wpływ na to, co dzieje się z jego towarem. Dlatego cały czas opracowywane są nowe techniki przedłużania trwałości świeżej żywności. Jedną z nich jest opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą przeznaczone m.in. dla świeżych owoców.
Owoce po zbiorze zachowują swoją aktywność metaboliczną. Jednak by pozostawały one jak najdłużej świeże i atrakcyjne dla konsumenta, to procesy metaboliczne w nich zachodzące muszą pozostawać pod kontrolą. FreshSafe czyli opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą firmy Multivac jest jednym ze sposobów na zwiększenie trwałości owoców w opakowaniach sprzedażowych. Wszystko to poprzez naturalną i zrównoważoną optymalizację zawartości tlenu w opakowaniu.
Spis treści
Jak działa opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą
FreshSafe to proces pakowania żywności, w którym wykorzystuje się wstępnie perforowane folie lub folie perforowane mechanicznie bezpośrednio w maszynie pakującej firmy Multivac. Zadaniem takiego pakowania jest zapewnienie kontrolowanego przepływu tlenu do i z opakowania. Przepływ ten można precyzyjnie dostosować do specyficznych właściwości konkretnego świeżego produktu. Celem działania jest utrzymanie na stałym poziomie takiego stężenia tlenu i dwutlenku węgla w pojemniku jednostkowym, które zapewnia najlepsze parametry przechowalnicze określonych owoców. Równowagę w atmosferze opakowania uzyskuje się poprzez wzajemne oddziaływanie pomiędzy oddychaniem zapakowanych owoców a przepuszczalnością folii. Systemowe opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą FreshSafe można wdrożyć na maszynach pakujących, traysealerach i maszynach komorowych firmy Multivac.
Jak kontrolowana atmosfera wpływa na jakość owoców w opakowaniu jednostkowym
Owoc (lub jego cząstki) umieszczony w opakowaniu ze zmodyfikowaną atmosferą, regulowaną systemem mikroperforacji FreshSafe, zachowuje wszystkie swoje właściwości organoleptyczne przez dłuższy czas. Dzięki temu owoce mają znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia w porównaniu z zapakowanymi w inny sposobów. Daje to dużo większą swobodę w organizacji łańcuchów dostaw. W dobie obecnej pandemii Covid-19, problemów z dostępem do kontenerów, wzrostem cen transportu czy niedoborem kierowców logistyka często jest niestabilna. Wskutek tego zwiększa się ryzyko strat żywności w czasie transportu.
Reasumując, zmodyfikowana atmosfera w opakowaniu jednostkowym to doskonały sposób na ochronę żywności. Zapewnia towarowi optymalne parametry jakościowe i ogranicza straty, np. na skutek jego starzenia. Wdrożenie tego rozwiązania pozwoli na poszerzenie okienka czasowego, w którym owoce mogą być dostępne dla konsumentów. Dzięki temu da się dotrzeć ze swoją ofertą do szerszego grona klientów.
źródło: fruchthandel.de









