Pakowanie owoców dla dużych sieci handlowych i sklepów

W handlu owocami duża ich część, w tym jabłka, gruszki jest oferowana w sprzedaży detalicznej luzem (otwarty karton lub skrzynka plastikowa). Jednak coraz częściej znaczenia nabierają opakowania jednostkowe. Pojawiają się one nawet w mniejszych sklepach. Odpowiednie pakowanie owoców chroni produkt przed uszkodzeniem i utrzymuje jego świeżość. Może być także nośnikiem wiedzy o towarze i jego wytwórcy.

Jednostkowe pakowanie owoców to nie tylko sposób na wyeksponowanie przykładowo jabłek, gruszek, brzoskwiń wysokiej jakości. To także łatwość zakupu i ograniczenie możliwości dotknięcia towaru do bezpośredniego spożycia przed jego zakupem. Opakowanie to również reklama towaru, która wzmacnia świadomość marki i czyni konsumenta jej wiernym, poszukującym właśnie takiego znaku, który gwarantuje jakość.

Reklama

Kartony

Kartony mogą być opakowaniem transportowym (kartony teleskopowe 12–20 kg, typu bushel) lub jednostkowym o pojemności (6–14 kg). To opakowania jednorazowego użytku wykonane z tektury falistej o gramaturze 760–900 g/m2 lub 900–1200 g/m2. Klejone lub składane ręcznie. Najczęściej stosowane wymiary to: 600 × 400 × 175 lub 600–400 × 100 mm. Opakowania kartonowe są znacznie lżejsze i tańsze od skrzynek. Z drugiej jednak strony mniej odporne na czynniki mechaniczne (np. nacisk) i na działanie wilgoci. Wybierając rodzaj opakowania kartonowego, należy uwzględnić: obciążenie działające na opakowanie, zmiany wilgotności w czasie magazynowania i transportu, sposób ustawienia i zabezpieczenia opakowań w jednostkach paletowych czy długość transportu. Parametrem wytrzymałości jest tzw BCT (box commpresion test). To wytrzymałość na zgniatanie kolumnowe, zależne od: wymiarów, konstrukcji, rodzaju i wytrzymałości tektury, sposób eksploatacji.

Natomiast zaletą pudeł jeśli chodzi o pakowanie owoców, jest atrakcyjny wygląd i możliwość nanoszenia na nie barwnych nadruków, zawierających wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Stosuje się je dla owoców, które ze względu na swoje właściwości wymagają ułożenia tylko w jednej warstwie lub w ograniczonej

Pakowanie owoców klasy ekstra — układanie w kartonie w jednej warstwie wytłoczek

liczbie warstw. Jabłka klasy ekstra należy układać w kartonie w jednej warstwie wytłoczek, czasami z dodatkowym woskowaniem szypułek. Wytłoczki (celulozowe, papierowe lub z polipropylenu) powinny być czyste, dostosowane do wielkości i kształtu owoców oraz sposobu ich ekspozycji.

Pakowanie owoców — opakowania jednostkowe

Jak w każdej produkcji, cały czas należy badać rynek, odczytywać jego potrzeby i przygotowywać dla niego odpowiednią ofertę. Przewiduje się, że do 2025 r. 80% gospodarstw domowych będą stanowiły gospodarstwa 1 lub 2-osobowe. Czy uzasadniona będzie wtedy sprzedaż owoców w opakowaniach zbiorczych o pojemności 2–3 kg, czy jednak lepsza będzie oferta 0,5–1-kg lub tacki z jabłkami w liczbie 2–4 szt.?

Opakowania jednostkowe są wygodne, ładnie prezentują owoc, skutecznie go chronią i są nośnikiem informacji. Można je wykorzystać w ofertach świątecznych lub okolicznościowych. Klient ma sposobność zobaczenia ich zawartości. Dzięki informacjom na opakowaniu poznaje produkt, a nawet śledzi jego historię (system SIRCODE). Doskonale spełniają rolę dla oferty „przekąska w biegu” w formie pokrojonych kawałków świeżych, owoców (produkty zabezpieczone przed ciemnieniem miąższu po pokrojeniu).

Jako opakowania jednostkowe dla jabłek można wykorzystać: kartoniki i opakowania papierowe, termoformowane tace, elastyczne i sztywne folie, torebki stand-up, woreczki foliowe, opakowania typu flow-pack, punnety, łubianki, siatki, koszyczki. Warto zwrócić uwagę na rozwiązania ekologiczne. To opakowania pochodzące z recyklingu i surowców odnawialnych oraz dające możliwość wielokrotnego użycia, co odpowiada na potrzeby coraz większej grupy konsumentów i jest zgodne z dyrektywą UE ograniczającą opakowania plastikowe jednorazowego użytku. Przykładem takich rozwiązań mogą być ECO-PET, tekturowe tacki, czy opakowanie kartonowe wykonane z suszonych odpadów jabłkowych, kokosowych czy woreczki „zero-waste”.

Kartoniki

Kartoniki należą do opakowań jednostkowych i można je wykorzystać dla większości gatunków owoców. Kształt i wielkość kartonika powinny być dostosowana do rodzaju owocu, liczby umieszczonych w nich owoców. Mogą być otwarte, częściowo otwarte (otwory, przez które można zobaczyć zawartość) lub zamknięte. Kartoniki da się zabezpieczyć folią perforowaną, siatką i wyposażyć w wygodną rączkę do przenoszenia.

Punnety

pakowanie owoców - punnet - truskawki - owoce

Pakowanie owoców (punneta) dostosowane do rodzaju i kształtu towaru

Punnety to różne opakowania dostosowane do kształtu i rodzaju owocu. Wykonano je z tworzywa sztucznego, coraz częściej w 100% biodegradowalnego. Plastikowe punnety mają otwory zapewniające wentylację i zapobiegające kondensacji pary wodnej. Pokrywę punnetu można również wykonać z siatki.

Tacki

Tacki mogą być wykonane z tektury gładkiej lub falistej, pianki styropianowej, celulozy. Mogą być z materiału pochodzącego z recyklingu lub ulegającego w 100% rozkładowi. Tacki z umieszczonymi na nich owocami (2–6 szt.) są zabezpieczone folią z makro- lub mikroperforacją. To chroni owoc przed czynnikami zewnętrznymi. Maszyny pakujące umożliwiają wykorzystanie folii termokurczliwych albo przygotowanie opakowania typu flow-pack. Opakowanie typu flow-pack polega na umieszczeniu produktu w jego środku i zgrzanie folii z obu stron. Zostawia w środku trochę powietrza.

Zaletą tacki jest łatwość nadruku z informacjami lub kodem produktu (z boku, od spodu, na górnej powierzchni folii) oraz dowolnym kolorem, który podkreśli barwę owocu.

Pakowanie owoców — jabłka w torebkach

Producenci jabłek szukają nie tylko nowych rynków zbytu, ale także oryginalnej formy prezentacji towaru. Taką możliwość dają np. opakowania lub produkcja jabłek z wykorzystaniem papierowych torebek. Pomysł wykorzystania papierowych torebek do produkcji owoców pochodzi z Chin. Tam znajduje zastosowanie przy produkcji jabłek, brzoskwini, owoców nashi, bananów, mango i winogron.

Papierowa torebka jest dwuwarstwowa i zaopatrzona w drucik. Jej warstwa wewnętrzna jest czarna lub czerwona, a zewnętrzna — szara. Zakłada się ją po 24-godzinnym moczeniu w wodzie (jest wtedy bardziej elastyczna) na młode zawiązki, po przerzedzaniu.

Torebka zabezpiecza owoc przed chorobami, szkodnikami i ptakami oraz niekorzystnymi warunkami pogodowymi (oparzenia słoneczne, grad, przymrozki). Izolacja od środków ochrony roślin rozwiązuje problem ich pozostałości w owocu. Ciemna, wewnętrzna strona torebki zapobiega również wytwarzaniu chlorofilu w skórce. Dlatego skórka jabłek jest biała i delikatna, a po zdjęciu torebki pokrywa się bladoróżowym rumieńcem.

Torebki są ściągane, gdy jabłka uzyskają typową dla odmiany wielkość, około 2 tygodnie przed zbiorem. Jabłka zbierane są bardzo delikatnie i ponownie pakowane w specjalne osłonki. Te zaś chronią przed uszkodzeniami i są ułożone w jednej warstwie w opakowaniach tekturowych. Jabłka wyrosłe w torebkach są soczyste i jędrne. Wadą tej metody jest jej pracochłonność i konieczność sprowadzenia z Chin torebek i osłonek. Należy również zapewnić optymalną zawartość wapnia w glebie.

Opakowania do długiego transportu

Zdobycie nowych rynków często wymusza daleki transport drogą morską. Do wymagań i oczekiwań odbiorcy należy dostosować odmiany, technologię produkcji, sposób pakowania i transportu. Warto pamiętać, że wtedy taki transport może trwać 34–48 dni. Dlatego, coraz częściej do transportu wykorzystuje się worki Xtend, które gwarantują zachowanie wysokiej jakości owoców. Wykonano je ze specjalnej, selektywnej folii, przepuszczającej O2 i CO2 oraz parę wodną. Zapakowane w nich owoce mają zrównoważony poziom tlenu i dwutlenku węgla oraz optymalną wilgotność. Mimo takiej budowy worka i wymiany gazowej, stężenie wewnątrz opakowania może osiągnąć niebezpieczny poziom, przyspieszyć dojrzewanie i zwiększyć ryzyko wystąpienia oparzelizny powierzchniowej.

Innym rozwiązaniem pozwalającym utrzymanie jakości są saszetki pochłaniające etylen. Saszetki istotnie ograniczają stężenie etylenu wewnątrz opakowania, tym samym ograniczają dojrzewanie owoców i zmniejszają ryzyko wystąpienia oparzelizny powierzchniowej. Saszetki firmy Green Keeper pochłaniają 4 l etylenu przez 1 kg zużytego w nich granulatu.

Nowe rozwiązania — technologia MAP

Metoda ta to pakowanie owoców w modyfikowanej atmosferze. Opakowanie modyfikujące skład gazowy atmosfery pozwala na przedłużenie okresu przechowywania owoców z zachowaniem ich jakości. W technologii tej można wyróżnić pasywną i aktywną modyfikację atmosfery.

Pasywna modyfikacja atmosfery polega na ustalaniu składu atmosfery na podstawie oddychania produktu i dyfuzji gazów przez folię o odpowiednio dobranej selektywnej przepuszczalności. Takie folie można wykonać z: polietylenu o niskiej lub ultra niskiej gęstości, polichlorku winylu, octanu etylenowinylu, dwuosiowo orientowanego polipropylenu lub poliuretanu. Są to np. opakowania EMA z atmosferą zrównoważoną lub opakowania MIP – opakowanie z folii poliuretanowej o optymalnej przepuszczalności dla O2 i CO2 oraz umożliwiającej migrację pary wodnej na zewnątrz. Wewnątrz opakowania typu MIP nie dochodzi do kondensacji pary wodnej.

Aktywna modyfikacja atmosfery polega na zastąpieniu normalnej atmosfery w opakowaniu, w trakcie pakowania, mieszaniną gazów odpowiednio dobraną dla danego gatunku owoców. Przykładowo, APS — jest to opakowanie aktywne, w którym pożądany skład atmosfery utrzymuje się dzięki specjalnym dodatkom do opakowania: pochłaniacze O2 i CO2, absorbenty etylenu i zapachów, regulatory wilgotności, inhibitory rozwoju mikroorganizmów. Natomiast opakowanie typu IPA to tzw. opakowanie inteligentne, mające wskaźniki przydatności owoców do spożycia. Reagują one na obecność par etanolu w atmosferze opakowania. Etanol świadczy o psuciu się owocu lub obecności mikroorganizmów chorobotwórczych w opakowaniu.


Czytaj też:
Opakowanie na owoce miękkie ewoluuje w kierunku EKO
Wodoodporny papier do opakowań na owoce łatwo sokujące
Podatek od opakowań sztucznych
Zero plastiku w opakowaniach na owoce. Mniej odpadów?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *