Dostarcz zbożom ozimym oraz jarym pewną dawkę azotu i siarki!

Niebawem rolnicy wjadą w pole z azotem. Na pierwszy ogień pójdą zboża ozime, następnie będą przygotowywane stanowiska pod zboża jare. Sprawdź już dziś, jaka powinna być pierwsza dawka azotu na zboża oraz jaki nawóz zapewni im dobry start!

W wielu miejscach kraju średnia dobowa temperatura przekroczyła 5 °C w ciągu ostatnich dni. Oznacza to że wiosenna wegetacja ruszyła, a zbożom trzeba będzie dostarczyć pierwszą niezbędną do prawidłowego rozwoju dawkę azotu. Jednak sam azot na start wiosennej wegetacji to nie wszystko, zboża potrzebują również innego ważnego makroelementu. Dowiedz się więcej na temat dawki startowej!

Ile azotu zostało w glebie?

fot. Daniel Biernat

Pierwsza dawka azotu na zboża jest potrzebna na każdej plantacji niezależnie od jej fazy rozwojowej

Plantacje w Polsce wyglądają bardzo różnie, jedne są bardziej rozwinięte drugie mniej. Jedno jest pewne każda z nich będzie wymagała dostarczenia azotu. Zanim jednak podejmiemy decyzję o nawożeniu tym składnikiem, należy skrupulatnie obliczyć dawkę azotu. Przy jej ustalaniu dobrze by było dysponować aktualnymi próbami glebowymi.

Dzięki nim możemy dowiedzieć się, jaka jest dokładna zawartość azotu mineralnego w glebie Nmin. Zazwyczaj waha się ona od 10 do nawet 100 kg/ha. Jest to ściśle uzależnione od rodzaju stanowiska. Na żyznych stanowiskach ilość Nmin oscyluje w granicach 40–100 kg, natomiast w przypadku słabszych jego zawartość jest zdecydowanie niższa i wynosi 10–50 kg/ha.

Oprócz azotu ważna siarka

Siarka to istotny makroelement w uprawie zbóż – jego niedobór może spowodować pogorszenie wysokości i jakości plonu

Wykorzystanie azotu przez rośliny jest ściśle uzależnione od obecności w glebie innych składników mineralnych, które wpływają na tempo jego przemian biochemicznych. Niewątpliwe jednym z najważniejszym jest siarka. Pomijanie jej podczas wiosennego nawożenia jest sporym błędem i może przyczyniać się do spadku plonu oraz pogorszenia jego jakości. Siarka to podstawowy budulec aminokwasów, które zwierają ten pierwiastek – np. cysteiny, metioniny. Niedobór lub brak białek z tymi aminokwasami mają wpływ na ogólną zawartość białka w ziarnie.

Krótko mówiąc, niedobór siarki obniża zawartość białka w ziarnie, co skutkuje jego obniżoną jakością. Aby temu zaradzić, należy zastosować efektywną dawkę siarki. Przyjmuje się, że dla zbóż jest to 15–25 kg/ha siarki, która powinna być podana zbożom w formie łatwo przyswajalnych nawozów. Najlepszą formą siarki, całkowicie rozpuszczalną w wodzie, jest forma siarczanowa (SO3-).

Pierwsza dawka azotu na zboża

pierwsza dawka azotu na zboża

Pierwsza dawka azotu na zboża stanowi podstawę przyszłego plonu zbóż jarych i ozimych

Dawka azotu dla zbóż ozimych i jarych na wiosnę powinna być ustalona na podstawie odpowiednich obliczeń. Na początku należy ustalić zapotrzebowanie kg/ha, które jest iloczynem plonu oraz pobierania jednostkowego azotu. Po ustaleniu zapotrzebowania ustala się całkowitą dawkę azotu. Wtedy mnożymy zakładany plon nasion przez jednostkowe pobieranie azotu, a od uzyskanego wyniku odejmujemy zawartość azotu mineralnego Nmin oraz ilość azotu mobilnego Nmob, która może uwolnić się z gleby do fazy BBCH 31.

W ten sposób otrzymujemy dawkę azotu, którą należy dostarczyć zbożom podczas całego sezonu wegetacyjnego. W zależności od gatunku zboża dzielimy ją na dwie lub trzy części. Dwie dawki azotu dostarcza się zbożom jarym, natomiast trzy zbożom ozimym przeznaczonym na cele konsumpcyjne. Podział ten jest jednak umowny. Coraz częściej w okresie kwitnienia oraz nalewania ziarna pojawiają się niedobory wody. Dlatego, w uzasadnionych przypadkach warto zrezygnować, z trzeciej dawki azotu i podać ją wcześniej, kiedy jest jeszcze dostępna wilgoć w glebie.

Azot i siarka w jednym przejeździe

Saletrosan® 30 to uniwersalny nazwoź, który jest świetną pierwszą dawką azotu na zboża jare i ozime

Dobrym rozwiązaniem w uprawie zbóż ozimych i jarych do wiosennego nawożenia jest zastosowanie Saletrosanu® 30. Nawóz ten oprócz dostarczenia azotu pozwoli uzupełnić także zapotrzebowanie na siarkę – w jednym przejeździe. Można go z powodzeniem zastosować na plantacjach silnie i słabiej rozkrzewionych. Należy mieć na uwadze jedynie to, o czym była mowa już wcześniej, czyli dawkę obliczoną na podstawie aktualnej zawartości azotu Nmin w glebie oraz zapotrzebowania danego gatunku zboża na ten składnik.

Saletrosan® 30 zastosowany w pierwszej dawce pobudza rośliny do krzewienia, tym samym wpływając na obsadę kłosów oraz liczbę kłosków i kwiatów w kłosie. Jest także dobrym rozwiązaniem jako druga dawka azotu, w fazie strzelania w źdźbło. Wtedy przyczynia się do zwiększenia liczby wykształconych kłosów w kłosie, zmniejsza redukcję pędów kłosonośnych i podatność roślin na choroby oraz zwiększa ich odporność na warunki stresowe – suszę lub niską czy wysoką temperaturę.

Korzyści z zastosowania Saletrosanu® 30

Saletrosan® 30 można stosować przedsiewnie w uprawie zbóż jarych oraz pogłównie na zboża ozime. Stosując go przedsiewnie, warto wymieszać go płytko z glebą, natomiast pogłównie – najlepiej tuż przed spodziewanym deszczem.

Korzyści z zastosowania Saletrosanu® 30:

fot. agrofakt.pl

Saletrosan dzięki stosunkowi azotu do siarki 5:1 sprawdzi się we wiosennym nawożeniu zbóż jarych i ozimych

  • proporcja N:S = 5:1 optymalna dla nawożenia zbóż;
  • siarka siarczanowa wpływa na lepsze i efektywniejsze wykorzystanie azotu;
  • azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno i równomiernie pobierany przez rośliny, wpływa na dobre ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu, siarki i boru oraz ogranicza nadmierne pobieranie potasu;
  • azot w formie saletrzanej przyspiesza wegetację roślin krótko po zastosowaniu nawozu, ponadto wpływa na lepsze pobieranie potasu, magnezu i wapnia.

Zastosowanie Saletrosanu® 30 powoduje dobre ukorzenienie roślin, przyspiesza dynamikę ich wzrostu we wczesnych fazach rozwojowych oraz poprawia ich odporność, co przekłada się na wyższy plon lepszej jakości.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Światowy rynek zbóż – bilans

Jak wygląda światowy bilans zbóż w sezonie 2018/19? Sprawdź!

18 czerwca 2019

Co w polu piszczy? Prace przed i po Wielkanocy!

Okres przedświąteczny to czas wzmożonych prac. Dowiedz się, jakie prace czekają w polu przed i po świętach!

20 kwietnia 2019

Susza rolnicza zbiera pierwsze żniwa!

Sytuacja na Opolszczyźnie wygląda wręcz dramatycznie, jęczmienie tak słabo nie sypały od lat! Dowiedz się więcej!

17 czerwca 2019