Podgardle z Bułgarii w rejestrze GTS

Na listę gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) wpisano przysmak z Bułgarii, przyrządzony z podgardla wieprzowego.

W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji wpisujące do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę „Kayserovan vrat Trakiya”. Nazwie towarzyszy oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

„Kayserovan vrat Trakiya” to peklowany na surowo przysmak z niepokrojonego podgardla wieprzowego. Jest ono wielokrotnie prasowane podczas peklowania i powlekane mieszanką Kaiser z ziół i białego wina. Nadaje się bezpośrednio do spożycia. Do produkcji przysmaku nie stosuje się żadnych kultur starterowych ani regulatorów pH, co odróżnia go od produktów wytworzonych z wykorzystaniem innowacyjnych technologii. „Kayserovan vrat Trakiya” produkuje się w Bułgarii od ponad 30 lat.

Bułgaria złożyła wniosek o rejestrację produktu w 2012 r. W 2014 r. Turcja i Grecja przesłały powiadomienia o sprzeciwie rejestracji nazwy, jednak tylko Grecja złożyła w terminie uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie. Argumentowano w nim, że ponieważ część regionu Tracji należy do Grecji, rejestracja nazwy „Kayserovan vrat Trakiya” uniemożliwiałaby greckim producentom używanie nazwy geograficznej Tracja. W wyniku dwustronnych konsultacji Bułgaria i Grecja osiągnęły porozumienie, zgodnie z którym nazwie „Kayserovan vrat Trakiya” będzie towarzyszyć oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

Dodatkowy zarobek bez utraty KRUS!

Od niedawna obowiązują nowe przepisy. Rolnicy mogą sobie dzięki nim dorobić nie tylko więcej, ale i nie tracąc ubezpieczenia w KRUS!

12 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Winiarze muszą złożyć deklaracje o zbiorach!

Do 15 stycznia producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino muszą złożyć deklaracje o tegorocznych zbiorach winogron i produkcji wina.

9 stycznia 2017