Podgardle z Bułgarii w rejestrze GTS

Podgardle z Bułgarii w rejestrze GTS

Na listę gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) wpisano przysmak z Bułgarii, przyrządzony z podgardla wieprzowego.

W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji wpisujące do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę „Kayserovan vrat Trakiya”. Nazwie towarzyszy oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

„Kayserovan vrat Trakiya” to peklowany na surowo przysmak z niepokrojonego podgardla wieprzowego. Jest ono wielokrotnie prasowane podczas peklowania i powlekane mieszanką Kaiser z ziół i białego wina. Nadaje się bezpośrednio do spożycia. Do produkcji przysmaku nie stosuje się żadnych kultur starterowych ani regulatorów pH, co odróżnia go od produktów wytworzonych z wykorzystaniem innowacyjnych technologii. „Kayserovan vrat Trakiya” produkuje się w Bułgarii od ponad 30 lat.

Bułgaria złożyła wniosek o rejestrację produktu w 2012 r. W 2014 r. Turcja i Grecja przesłały powiadomienia o sprzeciwie rejestracji nazwy, jednak tylko Grecja złożyła w terminie uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie. Argumentowano w nim, że ponieważ część regionu Tracji należy do Grecji, rejestracja nazwy „Kayserovan vrat Trakiya” uniemożliwiałaby greckim producentom używanie nazwy geograficznej Tracja. W wyniku dwustronnych konsultacji Bułgaria i Grecja osiągnęły porozumienie, zgodnie z którym nazwie „Kayserovan vrat Trakiya” będzie towarzyszyć oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

Dziedzictwo kulturowe wsi

Czy ktoś bardziej niż rolnik przywiązany jest do ziemi, zwyczajów, sierpa tatowego? O tej mocnej więzi świadczą muzea i parki etnograficzne

19 maja 2018

PORADA PRAWNA: Mandat za prace polowe… jak się wybronić?

Rolnicy, którzy spotkali się z zarzutem zakłócania ciszy nocnej mogą skutecznie bronić swojego stanowiska! Sprawdź, co doradza radca prawny

11 maja 2018

Dochody rolników zwiększyły się!

Jaka jest sytuacja rolników? Polepszyły się relacje dochodów rolników do dochodów przeciętnego Polaka, większa produkcja, mniejsze koszty

8 maja 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij