Podgardle z Bułgarii w rejestrze GTS

Download PDF

W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji wpisujące do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę „Kayserovan vrat Trakiya”. Nazwie towarzyszy oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

„Kayserovan vrat Trakiya” to peklowany na surowo przysmak z niepokrojonego podgardla wieprzowego. Jest ono wielokrotnie prasowane podczas peklowania i powlekane mieszanką Kaiser z ziół i białego wina. Nadaje się bezpośrednio do spożycia. Do produkcji przysmaku nie stosuje się żadnych kultur starterowych ani regulatorów pH, co odróżnia go od produktów wytworzonych z wykorzystaniem innowacyjnych technologii. „Kayserovan vrat Trakiya” produkuje się w Bułgarii od ponad 30 lat.

Bułgaria złożyła wniosek o rejestrację produktu w 2012 r. W 2014 r. Turcja i Grecja przesłały powiadomienia o sprzeciwie rejestracji nazwy, jednak tylko Grecja złożyła w terminie uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie. Argumentowano w nim, że ponieważ część regionu Tracji należy do Grecji, rejestracja nazwy „Kayserovan vrat Trakiya” uniemożliwiałaby greckim producentom używanie nazwy geograficznej Tracja. W wyniku dwustronnych konsultacji Bułgaria i Grecja osiągnęły porozumienie, zgodnie z którym nazwie „Kayserovan vrat Trakiya” będzie towarzyszyć oświadczenie: wytworzono zgodnie z tradycją Bułgarii.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o