Borówki na podium – Dzień Polskiej Borówki

Download PDF

Na europejskim rynku borówki polscy producenci są numerem 1. Nie tylko produkują doskonałej jakości owoce, ale też potrafią świetnie integrować się. Podczas marcowej Konferencji Borówkowej plantatorzy zgodnie ustalili, że 1 dzień lipca będzie dla wszystkich datą rozpoczęcia sezonu borówkowego.

Historia uprawy borówki na świecie nie jest zbyt długa – jej udomowienia podjęli się dokładnie 100 lat temu plantatorzy ze Stanów Zjednoczonych. Stąd też owoc ten powszechnie nazywany jest borówką amerykańską, choć jej uprawy występują na całym świecie. Borówka bardzo szybko podbiła serca konsumentów. Jest ceniona za doskonały smak, a także właściwości odżywcze i zdrowotne.

Polscy plantatorzy borówki mają swój udział w jej światowym sukcesie. Owoce produkowane w naszym kraju są eksportowane na 4 kontynenty.

Borówki - dzień polskiej borówki

Owoce produkowane w naszym kraju są eksportowane na 4 kontynenty. (fot. Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej)

Sukces borówki

– Fundamentem sukcesów Polaków jest połączenie tradycyjnych wartości, pasji do uprawiania ziemi i szacunku dla natury, które są dziś naszym wielkim atutem, pozwalają produkować żywność, która jest zdrowa i ma smak – zapewnia Ireneusz Komorowski, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Nasza borówka cieszy się na świecie bardzo dobrą opinią. Z otwartością i kreatywnością 2 pokoleń plantatorów. Wzięliśmy to, co najlepsze, dodaliśmy i to działa. Jesteśmy dowodem na to, że tożsamość daje siłę i rynkową przewagę w warunkach globalnej konkurencji.

1 lipca to symboliczna data, która dla plantatorów z całej Polski oznacza początek sezonu oraz oczekiwania na zbiory. A w ramach świętowania owocowego dnia warto sięgnąć po któryś z borówkowych przetworów. Będzie nie tylko smacznie, ale też zdrowo.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o