Polskie brojlery najtańsze w Unii

Wciąż spadają ceny kurczaków brojlerów. Polskie ceny obniżyły się o 4,7% i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu.

Według danych Komisji Europejskiej średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w listopadzie br. wyniosła 181,3 euro/100 kg i wobec października obniżyła się o 3%. W skali roku brojlery były o 1,4% tańsze.

Spadek notowań kurcząt w UE trwa nieprzerwanie od lipca br. i jest spowodowany wysoką produkcją przy ograniczonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W listopadzie brojlery potaniały w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu we Włoszech (-7,7%).

Polskie ceny obniżyły się o 4,7% do 119,2 euro/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 66% średniej unijnej. W porównaniu z listopadem 2014 r. polskie ceny były o 2,4% niższe. 

W 10 państwach UE ceny brojlerów w listopadzie podwyższyły się najbardziej w Estonii (+7,2%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg).

Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Dlaczego rosną ceny wieprzowiny? Jak długo będą rosnąć ceny? Jak wygląda eksport wieprzowiny w UE i Polsce?

19 maja 2017

Jakie ceny sianokiszonki?

Chcąc uzupełnić bazę paszową musimy posiłkować się zakupami. Jak kształtują się ceny sianokiszonki?

18 maja 2017

Brojlery i indyki; jakie koszty chowu?

Jakie części składowe wpływają na całkowitą strukturę kosztów na fermach brojlerów i indyków? Analizujemy wydatki związane z hodowlą tych zwierząt.

9 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij