Polskie brojlery najtańsze w Unii

Wciąż spadają ceny kurczaków brojlerów. Polskie ceny obniżyły się o 4,7% i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu.

Według danych Komisji Europejskiej średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w listopadzie br. wyniosła 181,3 euro/100 kg i wobec października obniżyła się o 3%. W skali roku brojlery były o 1,4% tańsze.

Spadek notowań kurcząt w UE trwa nieprzerwanie od lipca br. i jest spowodowany wysoką produkcją przy ograniczonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W listopadzie brojlery potaniały w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu we Włoszech (-7,7%).

Polskie ceny obniżyły się o 4,7% do 119,2 euro/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 66% średniej unijnej. W porównaniu z listopadem 2014 r. polskie ceny były o 2,4% niższe. 

W 10 państwach UE ceny brojlerów w listopadzie podwyższyły się najbardziej w Estonii (+7,2%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg).

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Szczepienia bydła: na co szczepić cielęta i dorosłe osobniki?

Szczepienia są jedną z najskuteczniejszych metod ochrony bydła przed chorobami powodującymi straty finansowe. Na co koniecznie szczepić?

15 stycznia 2017

Hodowla gęsi: jak to wygląda w praktyce?

Wiesław Wojtczak opowiada o swoim gospodarstwie jako doświadczony hodowca, ekspert drobiarstwa, prezes PZHiPG! Zobaczcie jego hodowlę!

9 stycznia 2017