Polskie brojlery najtańsze w Unii

Wciąż spadają ceny kurczaków brojlerów. Polskie ceny obniżyły się o 4,7% i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu.

Według danych Komisji Europejskiej średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w listopadzie br. wyniosła 181,3 euro/100 kg i wobec października obniżyła się o 3%. W skali roku brojlery były o 1,4% tańsze.

Spadek notowań kurcząt w UE trwa nieprzerwanie od lipca br. i jest spowodowany wysoką produkcją przy ograniczonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W listopadzie brojlery potaniały w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu we Włoszech (-7,7%).

Polskie ceny obniżyły się o 4,7% do 119,2 euro/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 66% średniej unijnej. W porównaniu z listopadem 2014 r. polskie ceny były o 2,4% niższe. 

W 10 państwach UE ceny brojlerów w listopadzie podwyższyły się najbardziej w Estonii (+7,2%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg).

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

24 listopada 2016

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016