Polskie brojlery najtańsze w Unii

Wciąż spadają ceny kurczaków brojlerów. Polskie ceny obniżyły się o 4,7% i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu.

Według danych Komisji Europejskiej średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w listopadzie br. wyniosła 181,3 euro/100 kg i wobec października obniżyła się o 3%. W skali roku brojlery były o 1,4% tańsze.

Spadek notowań kurcząt w UE trwa nieprzerwanie od lipca br. i jest spowodowany wysoką produkcją przy ograniczonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W listopadzie brojlery potaniały w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu we Włoszech (-7,7%).

Polskie ceny obniżyły się o 4,7% do 119,2 euro/100 kg i były nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 66% średniej unijnej. W porównaniu z listopadem 2014 r. polskie ceny były o 2,4% niższe. 

W 10 państwach UE ceny brojlerów w listopadzie podwyższyły się najbardziej w Estonii (+7,2%). Najwięcej za brojlery płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg).

Polski rynek drobiu zagrożony przez Ukrainę?

Czy za sprawą Ukrainy zmieni się pozycja Polski jako największego producenta drobiu w Unii Europejskiej?

17 marca 2017

Czy opłaci się siać kukurydzę, czyli jakie będą ceny kukurydzy w 2017?

Sytuację na rynku kukurydzy, perspektywy produkcji i ceny prognozowane na 2017 r. – rynek kukurydzy dla agrofaktu omawiają eksperci!

14 marca 2017

Pomoc dla producentów mleka: czy warto liczyć na wsparcie UE?

Jak zmieniają się ceny mleka? I czy opłaci się dalej produkować mleko, czy może należy pomyśleć o zmianie profilu produkcji?

20 marca 2017